Översikt

Sportlovsresa till Costa Rica med sol och bad i Sámara

Följ med på vår FamiljeExpedition till Costa Rica under Sportlovsveckan. Byt skidorna mot surfingbrädan och lär dig surfa på lovet! Vi gör flodturer genom grönskande regnskog i Tortuguero nationalpark och njuter av vackra vyer över vulkanen Arenal. Sol och bad på Playa Sámaras sandstränder som lämpar sig väl för nybörjarsurfing. En innehållsrik rundresa i Costa Rica som passar de flesta!

I Tortuguero nationalpark färdas vi på vattenvägarna och spanar efter sköldpaddor, apor och krokodiler. Här finns över 300 fågelarter, bland andra tukanen med sin färggranna näbb. Vi bor på en mysig regnskogslodge belägen på en smal landtunga mellan nationalparkens kanalsystem och det Karibiska havet. På stranden finns ett mycket stort bestånd av havssköldpaddor. Under regnperioden kläcks sköldpaddsungarna på sandstranden direkt utanför lodgen. Även under torrperioden kan vi ofta se sköldpaddor på stranden i närheten av lodgen.


Under vår tid i Tortuguero ger vi oss ut på lätta regnskogs-
exkursioner till fots och i motorkanot. Våra kunniga naturguider tar oss till nationalparkens mest spännande platser och lär oss om flora och fauna. Vi besöker också Tortuguero by med ett litet museum och skola. Mitt på dagen finns tid för en siesta i hängmattan eller bad i poolen.

Vulkanen Arenals sluttningar
Vi fortsätter österut över grönskande vacker landsbygd, och plötsligt ser vi den ståtliga vulkanen Arenal i fjärran. Landskapet som omger Arenal är bördigt och vulkanens sluttningar täcks av molnregnskog. Utanför den lilla staden La Fortuna nedanför Arenal badar vi i kurbad med vatten från varma källor. Här njuter vi av bad i bassänger med naturligt tempererat vatten från vulkanen, och har möjlighet att äta middag i kurbadets lummiga trädgård.

Sol, bad och snorkling
Därefter fortsätter vi till stranden vid den lilla byn Sámara där vi kan njuta av bad i Stilla havet och flera kilometer vit sand. Här kan du ta surflektioner, hyra cykel eller bara vara. Stranden är skyddad av ett korallrev så vågorna här är nybörjarvänliga. Följ med på ett riktigt familjeäventyr!

Hållbart resande
Våra naturguider lär oss mer om regnskogens känsliga ekosystem och varför det är så viktigt att det bevaras. Genom vårt besök i Tortuguero stödjer vi ett naturvårdsprojekt där man studerar och hjälper nationalparkens olika arter av sköldpaddor.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Costa Rica

  Ankomst sen kväll till Costa Ricas huvudstad San José (beroende på flygbolag) och transferbuss till hotellet. Staden är livlig och pulserande, ett handelscentrum för nästan en miljon costaricaner, eller ”ticos” som de kallas. Här finns flera intressanta marknader och flera imponerande byggnader, bland andra nationalteatern från 1897, byggd i samma stil som operan i Paris. Stadens universitet med över 35 000 studenter är det största i landet. 

 • Det är lätt att orientera sig i staden eftersom alla gator är uppbyggda kring ett nätsystem med ”Avenidas” i nord-sydlig riktning och ”Calles” i öst-västlig riktning. Den stora marknaden ”Mercado Central” mitt i stan sevärd. Det är också ett sant nöje att betrakta folklivet i många av de parker och torg som finns i staden. Väckelsemöten, försäljning av diverse produkter och ömma kärlekspar finns överallt. Inkvartering på hotell Barcelos Palacio. 

 • Dag 2-3 Regnskogsäventyr i Tortuguero

  Vidare resa från San José tidig morgon med frukoststopp längs vägen. Vi färdas genom landets centrala vulkaniska bergskedja och molnregnskogen Braulio Carrillo nationalpark, för att så småningom gå ombord på båten vid Caño Blanco som skall ta oss till nationalparken Tortuguero.

 • I denna tropiska trädgård ryms mängder av tropiska växter och mer än 400 fågelarter har observerats. Under båtfärden spanar vi efter sköldpaddor, sengångare, krokodiler och olika sorters apor. På eftermiddagen bekantar vi oss med den lilla byn Tortuguero innan beger oss till Turtle Beach Lodge, belägen på en landtunga mellan Karibiska havet och regnskogens kanalsystem.

 • Tidig morgon glider vi tyst fram i våra öppna motoriserade kanoter för att se fågellivet vakna och solen gå upp medan dimman lättar över vattendragen inne i Tortuguero. Efter frukosten på uteterrassen ger vi oss ut på en exkursion till fots i regnskogen. Här har vi goda chanser att se apor, sengångare och många tropiska fåglar. Turtle Beach Lodge (F, L, M)

 • Dag 4-5 Vulkanen Arenal och bad i varma källor

  Tidig morgon åker tillbaka genom regnskogens vattenkanaler till Cano Blanco där vår buss väntar som ska ta oss till nästa äventyr, den mäktiga vulkanen Arenal. Dess i det närmaste perfekta kon är 1633 meter hög och har en 140 meter djup krater. Efter över 400 års stillhet hade Arenal ett kraftigt utbrott i juli 1968. Vegetationen börjar komma tillbaka på delar av sluttningarna och i närheten ligger sjön Arenal, landets största sötvattensjö och en populär plats för fiske och vindsurfing. Hela trakten präglas av berg och lummig subtropisk regnskog. 

 • Inkvartering på hotell. Dagen efter på eftermiddagen finns möjlighet att bege sig ut till Arenal Volcano nationalpark och göra en kortare vandring längst vulkanens sluttning (ingår inte). På kvällen kurbad i de varma källorna, där de naturligt uppvärmda bassängerna erbjuder badtemperaturer mellan 27° och 39° C. Middag kan ätas på kurbadets restaurang(ingår ej). Ni har sedan transfer till hotell Montereal eller liknande. (F)

 • Dag 6-9 Lata dagar i Sámara vid Stilla havet

  Genom ett kuperat landskap förflyttar vi oss med buss till den lilla fiskebyn Sámara på Stilla havskusten, där vi kan njuta av salta bad och flera kilometer vit sand. Vi inkvarterar oss på vårt trevliga hotell. Härifrån kan du göra utflykter såsom ridning längs stranden, snorkling, cykling eller paddling. I närliggande Sámara finns det flera restauranger att välja mellan och även små butiker. Den hästskoformade bukten är skyddad av ett korallrev, vilket gör att vattnet är lugnt och att det lämpar sig bra för bad. Det går också bra att bada i hotellets pool. (F)

 • Dag 10-11 Hemresa till Sverige

  Möjlighet till ett sista dopp innan vi checkar ut och beger oss till San Josés flygplats. En bilresa på ca 5 timmar. Flyget går på kvällen och vi har ett byte på vägen hem. Ankomst i Sverige nästa dag. (F)

Resans höjdpunkter

 • Regnskogsexkursionerna i Tortuguero
 • Vulkanen Arenal med omgivningar
 • Sol och bad i Sámara

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn
Avresor Valfritt datum
Pris Från 28 800 kr, barnrabatt finns
Enkelrumstillägg 8 000 kr
Barnpris

17 200 kr. Barn 2-11 år. Max 2 barn per dubbelrum. Gäller endast barn som delar rum med två vuxna.

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Costa Rica inkl skatter t/r
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • 1 natt på hotell i San José
 • 2 nätter på hotell i Tortuguero
 • Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
 • 2 nätter på hotell i Arenal 
 • Kurbad i vatten från vulkaniska källor i La Fortuna vid Arenal
 • 4 nätter/5 dagars strandliv, sol och bad på Sámara beach vid Stilla havet
 • Helpension under vistelsen i Tortuguero, i övrigt frukost
 • Samtliga transporter och logi
 • Engelsktalande naturguider i nationalparkerna
 • Miljöskatt

 

I priset ingår ej

Dricks, nationalsparksavgift Tortuguero (15 usd/person), övriga måltider, dryck

Resplan

Dag 1. Mot Costa Rica
Dag 2-3. Regnskogsäventyr i Tortuguero
Dag 4-5. Vulkanen Arenal och bad i varma källor
Dag 6-9. Lata dagar i Samara vid Stilla havet
Dag 10-11.Hemresa till Sverige

Klimat

Torrperioden sträcker sig från nov - april.  Regnperiod maj - okt. Generellt kommer regnet under eftermiddagen medan förmiddagarna är klara.  Då Costa Rica har ett tropiskt klimat förekommer regn även under torrperioden. 

Resans karaktär

Resan passar hela familjen. Vi guidas av kunniga naturguider ute i nationalparkerna. Under resan möter vi andra resenärer från olika länder som också deltar i exkursionerna, men det är alltid små grupper. I Samara vid Stilla havet har ni tid på egen hand för att bara njuta av stranden,  bada, eller göra utflykter som ridning, eller snorklingsturer till revet utanför. Sandstranden vid Playa Sámara är barnvänlig eftersom stranden skyddas av ett korallrev och det finns en liten pool på hotellet.

Deltagarantal

Min 2, max 12

Att resa i pandemin
Vi följer svenska UDs reserekommendationer och du får full återbetalning om din resa skulle bli inställd. Läs mer här »

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att resorna ska vara inspirerande, engagerande och aktivt bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Flygresan är klimatkompenserad. Läs mer här »

Rådgivning via Zoom
Vi erbjuder individuell rådgivning via Zoom, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Boende

 • Turtle Beach Lodge, Tortuguero

  Turtle Beach Lodge Tortuguero nationalpark är den enda lodgen som ligger i själva nationalparken. Lodgen har ett spännande läge precis där regnskogen möter Karibiska havet. Här finns också en liten pool. På morgonen vaknar vi av vrålapornas läten och på kvällen somnar vi in till havets brus. Under Costa Ricas regnperiod lägger flera arter av sköldpaddor ägg på stranden precis utanför vår lodge. Vi färdas till lodgen på regnskogens flodsystem. Från våra båtar spanar vi efter spindelapor, capuchinapor och trädklättrande näsbjörnar. Måtiderna intas i lodgens stora uteservering med skuggande bambutak. På hotellet finns en restaurang och en pool. Varje rum har takfläkt.

 • Montelaguna, Sámara

  Mycket omtyckt boutiquehotell mellan Sámara och Playa Carrillo. Endast 16 rum. Grönskande trädgård med pool. Kort gångavstånd ca 300 m till den vidsträckta stranden. Ca 35 minuters promenad längs stranden till Sámara stad.  Härligt poolområde. Restaurang där vi äter frukost. Rymliga och fräscha rum som alla har WiFi och A/C. Till Sámara kan man ta taxi, eller lokalbussen, hör med personalen i receptionen för tidtabell.