Översikt

FamiljeExpedition - Costa Rica med sol och bad i Sámara

Följ med på en spännande julresa till Costa Rica. Vi gör flodturer genom grönskande regnskog i Tortuguero, spanar efter capucinapor, basilisködlor och sköldpaddor. I molnregnskogen söker vi efter glimrande kolibrier och orkidéer, besöker en kaffeplantage i Monteverde och badar i varma källor vid vulkanen Arenal. Allt avslutas med strandliv och avkoppling vid Stilla havet!

Morgonens första solstrålar strilar ned som guld över marken när de bryts genom det täta regnskogstaket. Det prasslar till och vår guide pekar mot trädkronorna. En apa svingar sig smidigt från gren till gren högt däruppe. När vi tar fram våra kikare ser vi apans fina, vita ansiktsteckning och de pigga ögonen.

Costa Ricas spännande natur och varierande landskap lämpar sig utmärkt för en aktivitetsresa. Grönskande regnskog, aktiva vulkaner, långa, vackra stränder och gott om aktiviteter. Det lilla landet är beläget mellan Stilla havet i väster och det Karibiska havet i öster. Inlandets kuperade berggrund och de varma haven skapar unika förutsättningar för olika typer av regnskog och ekosystem. Här finns flest djurarter per kvadratkilometer i världen och stora ytor av landets yta är skyddat som nationalpark. Landet har också några av världens starkaste naturvårdslagar och här ses regnskogen som en resurs värd att bevara.


Molnregnskogen Monteverde och besök på kaffeplantage
I Tortuguero nationalpark färdas vi på vattenvägarna och spanar efter sköldpaddor, apor och krokodiler. Vid vulkanen Arenal slappnar vi av i naturligt tempererade bassänger med mineralrikt vatten direkt från vulkanens varma källor. I Monteverde bor vi på en rustik lodge och ser morgondimman lätta över molnregnskogen. Här besöker vi en familjedriven kaffeplantage och kan göra exkursioner i naturreservatet Santa Elena.

Stränder, snorkling och surfing som avslutning
Avslutningsvis, Sámara, där vi kan njuta av sol och salta bad i Stilla havet och flera kilometer vit sandstrand. Här finns möjlighet till spännande aktiviteter som surfing, kajakpaddling och cykelutflykter på egen hand.

Våra kunniga naturguider lär oss massor om regnskogens känsliga ekosystem och varför det är så viktigt att det bevaras. Nationalparksavgifterna som ingår under besöken i naturreservaten bidrar till att större områden kan skyddas. Genom vårt besök i Tortuguero stödjer vi en lokal organisation som studerar och bevarar nationalparkens olika arter av sköldpaddor.

En resa med Äventyrsresor ska vara lärorik och något att se fram emot för hela familjen. Därför ingår ett VIP-medlemskap per familj WWFs barnklubb Panda Planet (barn 7-1 2 år) i alla FamiljeExpeditioner. För tonåringar (13-18 år) ingår medlemskap i WWF med tidningen WWF Eko med nyheter och reportage om djur, natur och miljö.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Costa Rica

  Vi reser från Sverige på morgonen. Ankomst på kvällen till Costa Ricas huvudstad San José. En kort taxiresa bort ligger den livliga huvudstaden, hem för nära en miljon costaricaner, eller ”ticos” som de kallas. Här finns flera intressanta marknader och imponerande byggnader, bland andra nationalteatern från 1897, byggd i samma stil som operan i Paris. Stadens universitet med över 35 000 studenter är det största i landet. Det är också ett sant nöje att betrakta folklivet i många av de parker och torg som finns i staden. Vår lokala guide briefar oss om kommande dagar samt ger oss lite allmän information om Costa Rica.

 • Dag 2 San José

  I dag finns möjlighet att upptäcka San José på egen hand. Testa en god kopp kaffe på något av caféerna, strosa runt i gränderna, eller kanske stanna vid hotellets pool och återhämta sig från jet-lagen. Den som redan nu vill börja utforska omgivningarna kan göra en dagstur till Poas Vulcano National Park. (F)

 • Dag 3 Regnskogsäventyr i Tortuguero

  Avresa från San José tidig morgon. På vägen gör vi ett stopp för frukost på en restaurang där du får möjligheten att besöka en fjärilsträdgård med mängder av exotiska växter. Vi färdas genom landets centrala vulkaniska bergskedja och molnregnskogen nationalparken Braulio Carrillo, för att så småningom gå ombord på flodbåten som skall ta oss till nationalparken Tortuguero. Här ryms mängder av tropiska växter och mer än 400 fågelarter har observerats. Under båtfärden spanar vi efter sköldpaddor, sengångare, krokodiler och olika sorters apor. Efter att ha checkat in på vår lodge bekantar vi oss med den lilla byn Tortuguero och besöker Turtle museum. Tillbaka på lodgen finns möjligheten att ta ett dopp i poolen innan middagen. (F,L,M)

 • Dag 4 Exkursioner med motordriven kanot i Tortuguero Nationalpark

  Under morgontimmarna glider vi tyst fram i våra öppna motordrivna kanoter för att se fågellivet vakna och solen gå upp medan dimman lättar över vattendragen inne i Tortuguero. Efter frukosten på uteterrassen ger vi oss ut på en exkursion till fots i regnskogen. Här har vi goda chanser att se apor, sengångare och många tropiska fåglar. Boende på Turtle Beach Lodge i Tortuguero Nationalpark. (F,L,M)

 • Dag 5 Till vackra La Fortuna och vulkanen Arenal

  Vi reser tillbaka på floden och vidare över Costa Ricas bördiga inland. Vi passerar banan-, mango- och ananasodlingar och stannar längs vägen för att inta lunch. De små serveringarna längs vägen serverar nyrostat kaffe bryggt på närodlade kaffebönor och smoothies gjord på färsk frukt. När vi närmar oss Arenal präglas landskapet av kullar inbäddade i lummig subtropisk regnskog. Vi kommer fram till Arenalområdet under eftermiddagen, där inkvarterar vi oss på Hotel La Fortuna,centralt beläget, mitt i den lilla staden La Fortuna. Här finns små caféer och restauranger och det är mysigt att bara strosa omkring. Vid klara dagar ser man vulkanens topp. (F)

 • Dag 6 Kurbad i varma mineralrika källor

  Frukost på hotellet. Den som vill kan göra en guidad vandring i Arenal Volcano National Park. Parken bjuder på vackra vyer och ni kan utforska vulkanen till fots på närmare håll. Vid klart väder ser man toppen på vulkanen. Vår guide kan berätta mer om vulkanen och området kring La Fortuna som präglas av bördig jord och varma källor. Vi tar oss sedan till Eco Termales för bad i de heta mineralrika bassängerna med naturligt tempererat vatten. Det går att äta middag här, alternativt avsluta dagen med middag på en "soda" - liten enkel restaurang inne i La Fortuna. (F)

 • Dag 7 Molnskogen i Monteverde

  Efter frukost beger vi oss till den lummiga molnskogen Monteverde. Bussresan går från Arenal till Monteverde genom ett kuperat jordbrukslandskap. Sista biten upp till Monteverde går vägen genom grönskande kaffeplantager. På eftermiddagen ingår vandring på hängande broar i Selvaturaområdet, vi besöker också fjärils- och kolibriträdgården. Den som vill kan även prova zip-line (måste förbokas). Ett fantastiskt äventyr för stor som liten att fastspänd i linor kasta sig ut över trädtopparna! Banan består av totalt 12 linor och den längsta turen är 1 km lång och 157 meter hög på sitt högsta ställe! En minst sagt hisnande upplevelse! Den som vill kan sedan stanna till i byn Santa Elena och ta en kaffe innan vi äter gemensam middag på hotellet. (F,L,M)

 • Dag 8 Exkursion Santa Elena naturreservat

  Med sin höga luftfuktighet och varma vindar från både Stilla havet och Atlanten, utgör Santa Elena Reserve den mest artrika molnskogen i Costa Rica. Tillsammans med reservatets duktiga naturguider kan vi ge oss ut för att spana efter färgstarka orkidéer, apor, fjärilar och kolibrier. Har vi riktig tur kan vi se tapir, sengångare eller puma, men dessa skygga djur gömmer sig oftast i regnskogens täta vegetation. På eftermiddagen besöker vi en familjeägd kaffeplantage för organiskt odlade Arabicabönor där vi får följa processen från frö till kaffe. Costa Ricas kaffeodlingar har varit en bidragande faktor till landets välstånd och det var först när landet började exportera kaffe som Costa Rica hade råd att utveckla sin infrastruktur och sin sociala välfärd. Numera sker kaffeproduktionen mer som en bisyssla till annat jordbruk men bönderna är mycket stolta över sina kaffeodlingar. (F)

 • Dag 9-14 Strandliv vid Stilla havet

  Genom ett kuperat landskap förflyttar vi oss västerut med buss till Stillahavskusten. Här kan vi njuta av salta bad och flera kilometer vit sand. Vi inkvarterar oss på vårt trevliga hotell. Härifrån kan du göra utflykter såsom ridning längs stranden, snorkling, cykling eller paddling. I närliggande Sámara finns det flera restauranger att välja mellan och även små butiker. Den hästskoformade bukten är skyddad av ett korallrev, vilket gör att vattnet är lugnt och att det lämpar sig bra för bad. Det går också bra att bada i hotellets pool. (F)

 • Dag 15-16 Frukost i trädgården och hemresa

  Frukost i trädgården på hotellet. Efter lunch transfer till internationella flygplatsen för hemresa till Sverige.  Vi anländer till Sverige under dagen dag 16. (F)

 • Ingår för barn Medlemskap i WWF

  En FamiljeExpedition ska vara ett lärorikt äventyr. Därför har vi alltid erfarna naturguider på resan. Små äventyrare blir dessutom medlemmar i WWFs barnklubb Panda Planet och alla tonåringar får tidningen WWF Eko som ger nyheter om djur, natur och miljövård.

Resans höjdpunkter

 • Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
 • Vandringen på hängbroarna i Selvatura vid Monteverde
 • Mötena med regnskogens och havets alla spektakulära djur och fåglar som sengångare, sköldpaddor, kajmaner, krokodiler, färggranna grodor, ödlor och apor
 • Regnskogens alla dofter och ljud och expeditionen till kolibrigläntan
 • Besöket på kaffeplantage i Monteverde
 • Choklad- och sockerrörsturen

Karta

Resfakta

Reslängd 16 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn
Avresor 26 dec - 10 jan 21/22  + valfri avresedag
Pris Från 41 800 kr, barnrabatt finns
Enkelrumstillägg På förfrågan
Detaljerade priser

26 dec - 44 800 kr/person för del i dubbelrum, 41 800 kr/person för del i trippelrum

Barnpris

29 800 kr/barn 2-11 år. Barnpriset gäller max 1 barn som delar rum med två vuxna. 

Om ni reser med flera barn under 11 år, hör med oss för hotellalternativ.

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Costa Rica inkl skatter t/r
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Engelsktalande naturguide från dag 3 till 9
 • Nationalpark avgiften i Tortuguero 
 • Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
 • Kurbad i vatten från vulkaniska källor i La Fortuna
 • 1 middag på Cloud Forest Lodge i Monteverde
 • Guidad tur och vandring på hängbroarna i Selvaturaområdet 
 • Expedition i kolibriglänta
 • Besök på kaffeplantage i Monteverde 
 • Choklad- och sockerrörstur
 • Flera dagars strandliv, sol och bad på Stillahavskusten
 • Helpension under vistelsen i Tortuguero, lunch i Monteverde och i övrigt frukost på alla boenden
 • Samtliga transporter
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dricks, alkoholhaltiga drycker, övriga måltider, flygplatsskatt 29 usd (gäller vissa flygbolag)

Anslutningsort

Göteborg eller Köpenhamn på förfrågan

Resplan

Dag 1. Mot Costa Rica
Dag 2. San José
Dag 3. Regnskogsäventyr i Tortuguero
Dag 4. Exkursioner med motordriven kanot i Tortuguero Nationalpark
Dag 5. Till vackra La Fortuna och vulkanen Arenal
Dag 6. Kurbad i varma mineralrika källor 
Dag 7. Molnskogen i Monteverde
Dag 8. Exkursion Santa Elena naturreservat
Dag 9-14. Strandliv vid Stilla havet 
Dag 15. Från Sámara tillbaka till San José för hemresa 
Dag 16. Hemma igen

Klimat

Torrperioden sträcker sig från november - april.  Regnperioden "den gröna perioden" inträffar mellan maj - oktober.

Resans karaktär

Resan passar hela familjen. I Tortuguero, Arenal, Monteverde och Sámara finns möjlighet till egna aktiviteter t.ex. canopy tours, ridning, vandring på hängbroar i regnskogen, surfing och cykelturer.

Alla transporter sker med privata bussar förutom till Tortuguero då transporten sker med hotellets egna buss, samt transporten till Monteverde som sker med allmän buss, båt över Arenalsjön och sedan buss till hotellet.

Deltagarantal

Min 10, max 20

Att resa i pandemin
Vi följer svenska UDs reserekommendationer och du får full återbetalning om din resa skulle bli inställd. Läs mer här »

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att resorna ska vara inspirerande, engagerande och aktivt bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Flygresan är klimatkompenserad. Läs mer här »

Rådgivning via Zoom
Vi erbjuder individuell rådgivning via Zoom, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Bra att veta

Boendena kan komma att ändras, vi presenterar ett urval av de hotell vi brukar använda på våra resor.

För alternativt boende med rum för 4 personer, hör med oss.

De flesta flygbolag inkluderar avreseskatten i biljetten. Vilka bolag det gäller ser ni här: https://sjoairport.com/en/passenger-guide

För er som reser med andra flygbolag betalas 29 usd/person vid utresa från Costa Rica. 

Boende

 • Sámara, Colina del Mar

  Ett litet charmigt hotell strax utanför Sámara. Här finner du en grönskande trädgård med pool. Kort gångavstånd till Sámaras sandstrand. Alla rum har en fantastisk utsikt över bergen eller havet. Uteservering där vi äter frukost. På hotellet finns en mysig restaurang och det går att boka olika turer genom hotellet, såsom surfinglektioner, kajakturer, cykelturer med mountainbike m.m. Kring hotellet finns ett rikt djurliv. Apor, papegojor, ödlor, fjärilar och mycket annat. Alla rum är utrustade med A/C, kylskåp, trådlöst WiFi och i anslutning till rummen finns antingen en balkong eller terrass.

 • Hotell Bougainvillea, Hereida, San José

  Hotell Bougainvillea ligger i Hereida, strax utanför San José. Hotellet har en stor trädgård med pool och uteservering. Här finns även restaurang, bar och ett gym. Dalen som omger hotellet är grönskande och lummig. Rummen är enkla, rymliga och smakfullt inredda. Hotellet är beläget mellan San Josés stadskärna och flygplatsen. Det gör det till en naturnära, avkopplande och skön plats att börja och avsluta din resa i Costa Rica. På hotellet finns även en tennisbana och möjlighet till valutaväxling. Varje rum har en safety box, TV, kaffebryggare, fläkt, hårtork och WiFi. 

 • Turtle Beach Lodge, Tortuguero

  Turtle Beach Lodge Tortuguero nationalpark är den enda lodgen som ligger i själva nationalparken. Lodgen har ett spännande läge precis där regnskogen möter Karibiska havet. Här finns också en liten pool. På morgonen vaknar vi av vrålapornas läten och på kvällen somnar vi in till havets brus. Under Costa Ricas regnperiod lägger flera arter av sköldpaddor ägg på stranden precis utanför vår lodge. Vi färdas till lodgen på regnskogens flodsystem. Från våra båtar spanar vi efter spindelapor, capuchinapor och trädklättrande näsbjörnar. Måtiderna intas i lodgens stora uteservering med skuggande bambutak. På hotellet finns en restaurang och en pool. Varje rum har takfläkt.

 • Cloud Forest Lodge

  Cloud Forest Lodge ligger en bit ovanför byn Santa Elena. Vägen slingrar sig rakt genom regnskogen den sista biten upp till lodgen. Här bor vi i rustika bungalows omgivna av en fantastisk trädgård. Utanför våra rum växer tropiska frukter och blommor och här trivs kolibris och andra vackra fåglar. Där trädgården slutar, tar molnregnskogen vid. På hotellet finns en restaurang med en del med stora panoramafönster ut mot regnskogen. WiFi finns på alla rum. Våra rum är rymliga och alla bungalows har en egen liten uteplats i trädgården. Den vänliga personalen hjälper gärna till att boka utflykter i regionen. Om man vill ta sig till Santa Elena kan man boka en taxi, det tar ca 10 minuter och kostar ca 6 usd.