Översikt

Julresa till Costa Rica med sol och bad i Sámara

Följ med på en spännande julresa till Costa Rica. Vi gör flodturer genom grönskande regnskog i Tortuguero, spanar efter capucinapor, basilisködlor och sköldpaddor. I molnregnskogen söker vi efter glimrande kolibrier och orkidéer, besöker en kaffeplantage i Monteverde och badar i varma källor vid vulkanen Arenal. Allt avslutas med strandliv och avkoppling vid Stilla havet!

Morgonens första solstrålar strilar ned som guld över marken när de bryts genom det täta regnskogstaket. Det prasslar till och vår guide pekar mot trädkronorna. En apa svingar sig smidigt från gren till gren högt däruppe. När vi tar fram våra kikare ser vi apans fina, vita ansiktsteckning och de pigga ögonen.

Costa Ricas spännande natur och varierande landskap lämpar sig utmärkt för en aktivitetsresa. Grönskande regnskog, aktiva vulkaner, långa, vackra stränder och gott om aktiviteter. Det lilla landet är beläget mellan Stilla havet i väster och det Karibiska havet i öster. Inlandets kuperade berggrund och de varma haven skapar unika förutsättningar för olika typer av regnskog och ekosystem. Här finns flest djurarter per kvadratkilometer i världen och stora ytor av landets yta är skyddat som nationalpark. Landet har också några av världens starkaste naturvårdslagar och här ses regnskogen som en resurs värd att bevara.

 Fast avresa på jullovet (se datum) eller egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer.


Molnregnskogen Monteverde och besök på kaffeplantage
I Tortuguero nationalpark färdas vi på vattenvägarna och spanar efter sköldpaddor, apor och krokodiler. Vid vulkanen Arenal slappnar vi av i naturligt tempererade bassänger med mineralrikt vatten direkt från vulkanens varma källor. I Monteverde bor vi på en rustik lodge och ser morgondimman lätta över molnregnskogen. Här besöker vi en familjedriven kaffeplantage och kan göra exkursioner i naturreservatet Santa Elena.

Stränder, snorkling och surfing som avslutning
Avslutningsvis, Sámara, där vi kan njuta av sol och salta bad i Stilla havet och flera kilometer vit sandstrand. Här finns möjlighet till spännande aktiviteter som surfing, kajakpaddling och cykelutflykter på egen hand.

Våra kunniga naturguider lär oss massor om regnskogens känsliga ekosystem och varför det är så viktigt att det bevaras. Nationalparksavgifterna som ingår under besöken i naturreservaten bidrar till att större områden kan skyddas. Genom vårt besök i Tortuguero stödjer vi en lokal organisation som studerar och bevarar nationalparkens olika arter av sköldpaddor.

En resa med Äventyrsresor ska vara lärorik och något att se fram emot för hela familjen. Därför ingår ett VIP-medlemskap per familj WWFs barnklubb Panda Planet (barn 7-12 år) i alla FamiljeExpeditioner. För tonåringar (13-18 år) ingår medlemskap i WWF med tidningen WWF Eko med nyheter och reportage om djur, natur och miljö.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Costa Rica

  Vi reser från Sverige på morgonen. Ankomst på kvällen till Costa Ricas huvudstad San José. En kort taxiresa bort ligger den livliga huvudstaden, hem för nära en miljon costaricaner, eller ”ticos” som de kallas. Här finns flera intressanta marknader och imponerande byggnader, bland andra nationalteatern från 1897, byggd i samma stil som operan i Paris. Stadens universitet med över 35 000 studenter är det största i landet. Det är också ett sant nöje att betrakta folklivet i många av de parker och torg som finns i staden. Vår lokala guide briefar oss om kommande dagar samt ger oss lite allmän information om Costa Rica.

 • Dag 2 San José

  I dag finns möjlighet att upptäcka San José på egen hand. Testa en god kopp kaffe på något av caféerna, strosa runt i gränderna, eller kanske stanna vid hotellets pool och återhämta sig från jet-lagen. Den som redan nu vill börja utforska omgivningarna kan göra en dagstur till Poas Vulcano National Park. (F)

 • Dag 3 Regnskogsäventyr i Tortuguero

  Avresa från San José tidig morgon. På vägen gör vi ett stopp för frukost på en restaurang där du får möjligheten att besöka en fjärilsträdgård med mängder av exotiska växter. Vi färdas genom landets centrala vulkaniska bergskedja och molnregnskogen nationalparken Braulio Carrillo, för att så småningom gå ombord på flodbåten som skall ta oss till nationalparken Tortuguero. Här ryms mängder av tropiska växter och mer än 400 fågelarter har observerats. Under båtfärden spanar vi efter sköldpaddor, sengångare, krokodiler och olika sorters apor. Efter att ha checkat in på vår lodge bekantar vi oss med den lilla byn Tortuguero och besöker Turtle museum. Tillbaka på lodgen finns möjligheten att ta ett dopp i poolen innan middagen. (F,L,M)

 • Dag 4 Exkursioner med motordriven kanot i Tortuguero Nationalpark

  Under morgontimmarna glider vi tyst fram i våra öppna motordrivna kanoter för att se fågellivet vakna och solen gå upp medan dimman lättar över vattendragen inne i Tortuguero. Efter frukosten på uteterrassen ger vi oss ut på en exkursion till fots i regnskogen. Här har vi goda chanser att se apor, sengångare och många tropiska fåglar. Boende på Laguna Lodge i Tortuguero Nationalpark. (F,L,M)

 • Dag 5 Till vackra La Fortuna och vulkanen Arenal

  Vi reser tillbaka på floden och vidare över Costa Ricas bördiga inland. Vi passerar banan-, mango- och ananasodlingar och stannar längs vägen för att inta lunch. De små serveringarna längs vägen serverar nyrostat kaffe bryggt på närodlade kaffebönor och smoothies gjord på färsk frukt. När vi närmar oss Arenal präglas landskapet av kullar inbäddade i lummig subtropisk regnskog. Vi kommer fram till Arenalområdet under eftermiddagen, där inkvarterar vi oss på Hotel La Fortuna,centralt beläget, mitt i den lilla staden La Fortuna. Här finns små caféer och restauranger och det är mysigt att bara strosa omkring. Vid klara dagar ser man vulkanens topp. (F)

 • Dag 6 Kurbad i varma mineralrika källor

  Frukost på hotellet. Den som vill kan göra en guidad vandring i Arenal Volcano National Park. Parken bjuder på vackra vyer och ni kan utforska vulkanen till fots på närmare håll. Vid klart väder ser man toppen på vulkanen. Vår guide kan berätta mer om vulkanen och området kring La Fortuna som präglas av bördig jord och varma källor. Vi tar oss sedan till Eco Termales för bad i de heta mineralrika bassängerna med naturligt tempererat vatten. Det går att äta middag här, alternativt avsluta dagen med middag på en "soda" - liten enkel restaurang inne i La Fortuna. (F)

 • Dag 7 Molnskogen i Monteverde

  Efter frukost beger vi oss till den lummiga molnskogen Monteverde. Bussresan går från Arenal till Monteverde genom ett kuperat jordbrukslandskap. Sista biten upp till Monteverde går vägen genom grönskande kaffeplantager. På eftermiddagen ingår vandring på hängande broar i Selvaturaområdet, vi besöker också fjärils- och kolibriträdgården. Den som vill kan även prova zip-line (måste förbokas). Ett fantastiskt äventyr för stor som liten att fastspänd i linor kasta sig ut över trädtopparna! Banan består av totalt 12 linor och den längsta turen är 1 km lång och 157 meter hög på sitt högsta ställe! En minst sagt hisnande upplevelse! Den som vill kan sedan stanna till i byn Santa Elena och ta en kaffe innan vi äter gemensam middag på hotellet. (F,L,M)

 • Dag 8 Exkursion Santa Elena naturreservat

  Med sin höga luftfuktighet och varma vindar från både Stilla havet och Atlanten, utgör Santa Elena Reserve den mest artrika molnskogen i Costa Rica. Tillsammans med reservatets duktiga naturguider kan vi ge oss ut för att spana efter färgstarka orkidéer, apor, fjärilar och kolibrier. Har vi riktig tur kan vi se tapir, sengångare eller puma, men dessa skygga djur gömmer sig oftast i regnskogens täta vegetation. På eftermiddagen besöker vi en familjeägd kaffeplantage för organiskt odlade Arabicabönor där vi får följa processen från frö till kaffe. Costa Ricas kaffeodlingar har varit en bidragande faktor till landets välstånd och det var först när landet började exportera kaffe som Costa Rica hade råd att utveckla sin infrastruktur och sin sociala välfärd. Numera sker kaffeproduktionen mer som en bisyssla till annat jordbruk men bönderna är mycket stolta över sina kaffeodlingar. (F)

 • Dag 9-14 Strandliv vid Stilla havet

  Genom ett kuperat landskap förflyttar vi oss västerut med buss till Stillahavskusten. Här kan vi njuta av salta bad och flera kilometer vit sand. Vi inkvarterar oss på vårt trevliga hotell ett stenkast från stranden. Härifrån kan du göra utflykter såsom ridning längs stranden, snorkling, surfing, cykling eller paddling. I Carillo by finns några olika restauranger, barer och någon supermarket. I närliggande Sámara finns det flera restauranger att välja mellan och även små butiker. Den hästskoformade bukterna i  Playa Carillo och Playa Samara är skyddade av rev, vilket gör att vattnet är lugnt och att det lämpar sig bra för bad och lättare surfing. Det går också bra att bada i hotellets pool med en härlig utsikt över havet. Hotellet ligger vid södra änden av Playa Carillo där det endast finns ett fåtal hotell så vi kan njuta av en nästan öde strand.(F)

 • Dag 15-16 Frukost i trädgården och hemresa

  Frukost i trädgården på hotellet. Efter lunch transfer till internationella flygplatsen för hemresa till Sverige.  Vi anländer till Sverige under dagen dag 16. (F)

 • Ingår för barn Medlemskap i WWF

  En FamiljeExpedition ska vara ett lärorikt äventyr. Därför har vi alltid erfarna naturguider på resan. Små äventyrare blir dessutom medlemmar i WWFs barnklubb Panda Planet och alla tonåringar får tidningen WWF Eko som ger nyheter om djur, natur och miljövård.

Resans höjdpunkter

 • Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
 • Vandringen på hängbroarna i Selvatura vid Monteverde
 • Mötena med regnskogens och havets alla spektakulära djur och fåglar som sengångare, sköldpaddor, kajmaner, krokodiler, färggranna grodor, ödlor och apor
 • Regnskogens alla dofter och ljud och expeditionen till kolibrigläntan
 • Besöket på kaffeplantage i Monteverde
 • Choklad- och sockerrörsturen

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn, Göteborg
Avresor Preliminära datum 23 dec, 27 dec alt. valfri avresa (skräddarsytt)
Pris Från Kommer inom kort!
Enkelrumstillägg På förfrågan
I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Costa Rica inkl skatter t/r
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Engelsktalande naturguide från dag 3 till 9
 • Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
 • Kurbad i vatten från vulkaniska källor i La Fortuna
 • Guidad tur och vandring på hängbroarna i Selvaturaområdet
 • Expedition i kolibriglänta
 • Besök på kaffeplantage i Monteverde
 • Choklad- och sockerrörstur
 • Flera dagars strandliv, sol och bad på Stillahavskusten
 • Helpension under vistelsen i Tortuguero, lunch i Monteverde och i övrigt frukost på alla boenden
 • Samtliga transporter
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dricks, alkoholhaltiga drycker, övriga måltider, flygplatsskatt 29 usd (gäller vissa flygbolag)

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

Göteborg eller Köpenhamn på förfrågan

Resplan

Dag 1. Mot Costa Rica
Dag 2. San José
Dag 3. Regnskogsäventyr i Tortuguero
Dag 4. Exkursioner med motordriven kanot i Tortuguero Nationalpark
Dag 5. Till vackra La Fortuna och vulkanen Arenal
Dag 6. Kurbad i varma mineralrika källor 
Dag 7. Molnskogen i Monteverde
Dag 8. Exkursion Santa Elena naturreservat
Dag 9-14. Strandliv vid Stilla havet 
Dag 15. Från Sámara tillbaka till San José för hemresa 
Dag 16. Hemma igen

Resesätt Lufthansa
Klimat

Torrperioden sträcker sig från november - april.  Regnperioden "den gröna perioden" inträffar mellan maj - oktober.

Resans karaktär

Resan passar hela familjen. I Tortuguero, Arenal, Monteverde och Sámara finns möjlighet till egna aktiviteter t.ex. canopy tours, ridning, vandring på hängbroar i regnskogen, surfing och cykelturer.

Alla transporter sker med privata bussar förutom till Tortuguero då transporten sker med hotellets egna buss, samt transporten till Monteverde som sker med allmän buss, båt över Arenalsjön och sedan buss till hotellet.

Deltagarantal

Min 10, max 20

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Boendena kan komma att ändras, vi presenterar ett urval av de hotell vi brukar använda på våra resor.

 Fast avresa på jullovet (se datum) eller egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Boende

 • Hotell Bougainvillea, Hereida, San José

  Hotell Bougainvillea ligger i Hereida, strax utanför San José. Hotellet har en stor trädgård med pool och uteservering. Här finns även restaurang, bar och ett gym. Dalen som omger hotellet är grönskande och lummig. Rummen är enkla, rymliga och smakfullt inredda. Hotellet är beläget mellan San Josés stadskärna och flygplatsen. Det gör det till en naturnära, avkopplande och skön plats att börja och avsluta din resa i Costa Rica. På hotellet finns även en tennisbana och möjlighet till valutaväxling. Varje rum har en safety box, TV, kaffebryggare, fläkt, hårtork och WiFi. 

 • Hotel San Bosco Inn, Arenal

  Hotel San Bosco Inn har ett bra läge mitt i den lilla staden La Fortuna och med utsikt över den mäktiga Arenalvulkanen. Här finns en pool och hotellet har en lummig liten trädgård. Det finns tv och WiFi i varje rum. Nära till caféer och restauranger och möjlighet att boka utflykter i receptionen. 

 • Laguna Lodge, Tortuguero

  Laguna Lodge är en eco-lodge belägen vid Tortuguero Nationalpark. Lodgen är byggd på en smal strandremsa mellan regnskogens kanaler och det Karibiska havet. Rummen är rymliga och enkelt inredda, anpassade för att smälta in i naturen. Härfrån utforskar vi Tortuguero Nationalpark. På lodgen finns ett mysigt poolområde och i restaurangen serveras genuin costaricansk mat. Det finns även en trevlig bar. I den gröna och lummiga trädgården finns det mycket att upptäcka; tropiska fåglar, pilgiftsgrodor och basilisker.


  Finns på hotellet

  Restaurang och bar, stort poolområde

  Finns på rummet

  Fläkt

 • Monteverde Country Lodge

  Monteverde Country Lodge, detta gemytliga och trevliga hotell ligger nära flera av Santa Elenas mest populära sevärdheter och Monteverdes frodiga regnskog. Läget är sålunda optimalt för alla som vill utforska allt som området har att erbjuda. Rummen vi bor i ligger i charmiga rustika trästugor med tillgång till en gemensam veranda. De är välinredda, fräscha och utrustade med allt du kan behöva. Runt lodgen tronar den lummiga och tropiska växtligheten upp sig vilket gör vistelsen rogivande och behaglig. På hotellet finns det en restaurang som erbjuder costaricanska och andra lokala specialiteter.  Här finns även en bar, terrass, lekpark och mysig trädgård att vistas i.

 • Nammbú Beachfront Bungalows, Sámara

  Detta fyrstjärniga hotell ligger i den mysiga staden Sámara och endast ett stenkast från stranden. Det är med andra ord ett utmärkt boendeval för ett par dagar vid stranden och det passar lika bra för familjen som för paret eller ensamresenären. Hotellet är byggt så att det på ett naturligt sätt ska passa in i omgivningen och på så sätt minska det ekologiska fotavtrycket. Rummen är bekväma och välinredda och vetter ut mot stranden eller mot växtligheten som omringar hotellet. Varje rum har eget badrum med toalett och dusch, AC, tv, kylskåp och gratis wifi. På hotellet finns även en pool med en magisk utsikt mot stranden, bar, restaurang, fitnesscenter och lounge.