Översikt

Costa Rica Deluxe - Exklusiva Lapa Ríos Ecolodge

Vi besöker det lilla privata naturreservatet Lapa Rios Reserve, Monteverdes molnregnskogar och landsbygdens bördiga kaffeplantage, Santa Elena reserve, Arenal volcanic National Park och San José - Costa Rica Deluxe.

I det lilla privata naturreservatet Lapa Rios "papegojornas flod" avslutar vi vår resa genom Costa Rica. Här, på vår exklusiva ekolodge i Södra Costa Rica kan vi njuta av en siesta på terassen när solen står i zenit, sköna bad i poolen och flera olika exkursioner i regnskogen tillsammans med kunniga biologer. Stranden nedanför är vild och vacker.

Costa Ricas allra finaste ekolodge - mitt i regnskogen
På avstånd hör vi tjatter av apor och högt över oss svävar ett par färggranna papegojor sida vid sida. Luften är mättad av regnskogens dofter och utsikten framför oss bedövande vacker. Medan solen sakta sänker sig ner i det turkosblå havet, vilar vi en stund i hängmattan innan vi packar vår ficklampa och ger oss ut på nattsafari i månskenet.

Nattaktiva kattdjur som jaguar och ozelot rör sig regelbundet genom Lapa Rios naturreservat. Tack vare den täta vegetationen har de skygga kattdjuren lätt att gömma sig. För att kunna studera deras beteende och rörelser genom parken har forskare i reservatet satt upp värmekänsliga kameror på strategiska platser. Vanligast är att vi som tillfälliga besökare i regnskogen ser deras spår runt stigarna i reservatet men om vi har riktig tur kan vi med egna ögon sikta något av kattdjuren under kvällssafarin.

Spännande exkursioner i regnskogen och avkoppling vid poolen
På morgonen vaknar vi tidigt för dagens första exkursion i den svala gryningstimman. Vi ger oss ut för att observera spektakulära fåglar som tukaner, togoner och ara-papegojor. Regnskogens färggranna invånare erbjuder fina fotomotiv i det vackra morgonljuset. Blåskimrande jättefjärilar och långa karavaner av bladskärarmyror korsar vår stig när vi promenerar tillbaka till lodgen för förmiddagsfika. Djurlivet i det grönskande regnskogstaket siktas allra bäst med tubkikare från höghöjdstornet, som ligger på gångavstånd. Här kan vi fota och spana på olika sorters apor som smidigt skuttar mellan trädtopparna. Vid sällsynta tillfällen stannar de upp och klamrar sig för en kort stund fast i en gren. Medan de gnager på en nöt eller en fikonfrukt, håller de balansen med den långa svansen. Genom våra kikare kan vi studera apornas pigga uppsyn och imponerande finmotorik.

Ett hållbart resande och kunniga guider
Stämningen i Lapa Rios är personlig och hjärtlig. De som arbetar här är uppvuxna i området och har en enorm kunskap om regnskogens ekologi. De visar oss gärna sina egna pärlor, som gömda vattenfall och hemliga stigar. Lapa Rios var en av de första ekolodgerna som öppnades i Costa Rica, och här har man verkligen lyckats integrera det ekologiska tänkandet i verksamheten. Det privata reservat som omger Lapa Rios rymmer till stor del primär regnskog, och reservatet omnämns ofta som ett av Costa Ricas finaste naturområden. Själva lodgen är med sina teakbyggnader och palmtak smakfullt integrerad i den omgivande naturen. Under eftermiddagarna kan vi njuta av ett dopp i den lilla poolen som öppnar upp sig mot havet. På den vilda och vackra stranden nedanför får vi garanterat sällskap av ett gäng snabbfotade eremitkräftor.

Under rundresan besöker vi också ett familjeägt kaffeplantage, där vi bjuds på nyskördat, mörkrostat kaffe bryggt på gårdens arabicabönor. Sittandes i skuggan på verandan blickar vi ut över grönskande kaffeodlingar, kollibris och röda hibiskusblommor. I Monteverdes molnregnskog promenerar vi på stigarna och lär oss om skogens värdefulla medicinalväxter och färgstarka orkidéer . I La Fortuna badar vi i varma källor som springer ur den bördiga markens berggrund, och vandrar i nationalparken nedanför den mäktiga vulkanen Arenal.

Tema: Costa Rica, Safari & naturesa, engelsktalande naturguide

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Costa Rica och San José

  Avresa från Sverige på morgonen.  Ankomst till San José under sen eftermiddag/kväll.  Vid klart väder är inflygningen till San José en upplevelse i sig, då vi från luften kan se ner över ett tak av grönskande vegetation, där rykande vulkaner sticker upp som öar ur regnskogshavet. Vi inkvarterar oss på hotell en liten bit utanför staden.

 • Dag 2 La Fortuna och vulkanen Arenal

  Vi lämnar San José bakom oss och beger vi oss norrut mot staden La Fortuna nära vulkanen Arenal. Eftermiddagen fri att upptäcka den lilla staden, vackert belägen med utsikt över vulkanen. Här finns små souvenirbutiker, restauranger och ett livligt torg där lokalbefolkningen samlas på kvällarna. La Fortuna ligger omgivet av böljande kullar och gräsfält. I bakgrunden kan vi se vulkanen, som på grund av den höga luftfuktigheten ofta ligger insvept i en lätt dimma. Värmen och dofterna påminner oss om att vi är långt hemifrån.  Vi bor på hotell i mysiga La Fortuna. (F)

 • Dag 3 Vandring längs vulkanens sluttningar och kurbad

  På eftermiddagen utforskar vi den aktiva vulkanen till fots på lite närmare håll med en kortare vandring. Vid klart väder kan vi se toppen på vulkanen men även vid molnig väderlek kan vi se lavan längst med sluttningen. Ibland också höra vulkanen mullra på avstånd. Vår guide berättar för oss om geologi och de växter som trivs i området kring vulkanen. Vi avslutar adgen med bad och middag vid vackert anlagda naturbassänger med mineralrikt, naturligt tempererat vatten. Hotell i La Fortuna. (F)

 • Dag 4 Molnregnskogen Monteverde

  Efter frukost beger vi oss till den lummiga molnskogen Monteverde. På eftermiddagen besöker vi ett familjeägt kaffeplantage där José och hans familj odlar Arabicabönor på organiskt vis. Vi får följa processen från böna till kaffe och avslutar med att avnjuta en kopp rykande hett kaffe med utsikt över plantaget där bönorna odlas.  Costa Ricas kaffeodlingar har traditionellt varit en starkt bidragande faktor till landets välstånd och det var först när landet började exportera kaffe som de fick resurser att utveckla sin infrastruktur i större omfattning. Numera sker kaffeproduktionen mer som en bisyssla till annat jordbruk men bönderna är mycket stolta över sina kaffeodlingar. Hotell i Monteverde. (F)

 • Dag 5 Santa Elena Reserve

  Med sin höga luftfuktighet och varma vindar från både Stilla havet och Atlanten, utgör Santa Elena Reserve i Monteverde den mest artrika och välbevarade molnregnskogen i Costa Rica. Tillsammans med reservatets duktiga naturguider ger vi oss ut för att spana efter färgstarka orkidéer, apor, fjärilar, och kolibrier. Har vi tur kan vi se tapir, sengångare och spår av puma. Eftermiddagen fri att strosa runt i den närliggande byn Santa Elena, eller för att uppleva någon av de aktiviteter som lodgen erbjuder, t.ex. linbana mellan regnskogens trädtoppar eller ridning förbi bananplantage och kaffeodlingar. Hotell i Monteverde. (F)

 • Dag 6 Genom bördigt jordbrukslandskap till staden San José

  Under förmiddagen har vi tid att ta det lugnt i den lummiga trädgården, och spana efter kolibris och blåskimrande jättefjärilar. Efter lunch reser vi tillbaka genom ett bördigt och vackert jordbrukslandskap, via fruktodlingar och bananplantage ner till den stora dal där staden San José breder ut sig.  Vi kommer fram till San José på kvällen och inkvarterar oss på hotell en liten bit utanför staden, hotell Bougainvillea. (F)

 • Dag 7 Flygresa till Puerto Jimenez - porten till orörd regnskog

  Vi blir upphämtade för transfer till flygplatsen. Efter en timmes flygresa landar vi i den lilla staden Puerto Jimenez längst ner i sydvästra Costa Rica. Här, på halvön Peninsula de Osa finns landets enda kvarvarande primära regnskog, dvs. regnskog som under tusentals år fått utvecklas helt opåverkad av naturkatastrofer och åverkan.   Ekosystemen är därmed intakta och området rymmer en fantastisk artrikedom. Mest känt är Corcovado Nationalpark, men här finns även en del mindre privata naturreservat. Vi blir upphämtade för transport söderut rakt in i regnskogen.

 • Efter ca en timme är vi framme vid södra spetsen på Peninsula de Osa, där regnskogen möter Stilla havet. Vår exklusiva ekolodge ligger inbäddad i regnskogen med en fantastisk utsikt över havet. Den skyddade havsviken Golfo Dulce med sin vilda och vackra strand ligger strax nedanför. Vi checkar in i vår bungalow med privat träterrass och tillbringar eftermiddagen med att slappa i hängmattan. Stora blåskimrande fjärilar och färgglada jättepapegojor svävar över regnskogen som omger oss. Lapa Rios Ecolodge.

 • Dag 8-10 Lapa Ríos naturreservat - exkursioner i "jordens lungor"

  Efter ca en timme är vi framme vid södra spetsen på Peninsula de Osa, där regnskogen möter Stilla havet. Vår exklusiva ekolodge ligger inbäddad i regnskogen med en fantastisk utsikt över havet. Den skyddade havsviken Golfo Dulce med sin vilda och vackra strand ligger strax nedanför. Vi checkar in i vår bungalow med privat träterrass och tillbringar eftermiddagen med att slappa i hängmattan. Stora blåskimrande fjärilar och färgglada jättepapegojor svävar över regnskogen som omger oss. Lapa Rios Ecolodge.

 • Då antalet besökare i naturreservatet kring Lapa Rios är begränsat och området har länge varit skyddat från jakt ges här speciellt fina förutsättningar för ett rikt djurliv. Nattaktiva kattdjur som jaguar och ozelot rör sig regelbundet genom reservatet.

 • För att kunna studera katternas beteende och rörelser genom parken har forskare från vår lodge satt upp värmekänsliga kameror på strategiska platser i parken. Tack vare den täta vegetationen har katterna lätt att gömma sig för nyfikna turister men har vi riktig tur kan vi med egna ögon sikta någon av dessa karismatiska kattdjur under kvällssafarin. Vanligast är att vi ser deras spår runt stigarna i reservatet.

 • Under eftermiddagen ger vi oss ut tillsammans med kunniga naturguider för att spana efter apor, bältdjur, sengångare och lekfulla apor. Guiderna har också mycket att berätta om de värdefulla medicinalväxter som regnskogen rymmer. Under kvällstid finns möjlighet till en spännande nattsafari där vi kan uppleva regnskogens ljud och mättade dofter i månskenet. Med hjälp av en ficklampa lyser vi upp stigen.

 • Tid finns också att bara njuta av en fruktig drink på lodgens terrass, eller promenera ner till stranden för att bada, titta på eremitkräftor eller bara känna sanden mellan tårna. Lapa Rios Ecolodge.

 • Dag 11 En sista morgon i regnskogen

  Efter en sista härligt frukost i regnskogen lämnar vi denna del av paradiset och återvänder till Puerto Jimenez för flyg upp till San José.  Vi checkar in på vårt hotell som ligger en liten bit utanför stan. Tid finns att packa inför hemresan eller ta det lugnt i hotellets trädgård.  Middag på egen hand.  Hotell utanför San José.

 • Dag 12-13 Hemresa

  Tidig transfer till flygplatsen för hemresa till Sverige. Ankomst till Sverige dagen efter.

Resans höjdpunkter

 • Vistelsen på exklusiva och naturnära Lapa Rios ekolodge med exkursioner i regnskogen med kunnig engelsktalande guide
 • Guidad naturvandring vid vulkanen Arenal och kurbad i varma källor
 • Monteverdes molnregnskogar och Santa Elenareservatet

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Dagligen, året runt
Pris Från 45 900 kr
Enkelrumstillägg 8 000 kr
Detaljerade priser

41 500 kr/person för del i trebäddsrum

Barnpris

29 900 kr för barn 6-11 år som delar rum med 2 vuxna

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Costa Rica med United Airlines/SAS t/r
 • Inrikesflyg San José - Lapa Rios t/r
 • Klimatkompensation för alla flyg
 • Vandring vid vulkanen Arenals sluttningar tillsammans med naturguide
 • Kurbad i heta källor vid vulkanens sluttningar
 • Guidade tur genom molnskogen i Monteverde/Santa Elena reservatet
 • Guidade exkursioner i regnskogen i Lapa Rios Reserve
 • Avkopplande tid vid i poolen på Lapa Rios Lodge
 • Helpension under vistelsen på Lapa Rios, en middag i La Fortuna i övrigt frukost
 • Samtliga transporter
 • Engelsktalande lokala naturguider i regnskogen samt i Arenal
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Drycker, dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Resplan

Dag 1. Mot Costa Rica och San José
Dag 2. La Fortuna och vulkanen Arenal
Dag 3. Vandring längs vulkanens sluttningar och kurbad
Dag 4. Molnregnskogen Monteverde
Dag 5. Santa Elena Reserve
Dag 6. Genom bördigt jordbrukslandskap till staden San José
Dag 7. Flygresa till Puerto Jimenez - porten till orörd regnskog
Dag 8-10. Lapa Rios naturreservat - exkursioner i "jordens lungor"
Dag 11. En sista morgon i regnskogen
Dag 12-13. Hemresa

Klimat

Torrperioden sträcker sig från november - april.  Regnperioden "den gröna perioden" inträffar mellan maj - oktober.

Resans karaktär

Vi guidas av kunniga naturguider ute i nationalparkerna. Under resan möter vi andra resenärer från olika länder som också deltar i exkursionerna, men det är alltid små grupper. Du/ni bor på noga utvalda lodger och hotell med personlig atmosfär och bra läge i nationalparkerna. 

Deltagarantal

Min 2

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

För resor i juni - aug, samt jul-nyår tillkommer från 3 000 kr på grund av högsäsongpriser. Från 15 dec- 05 jan är det "peak season" och priset på Lapa Rios går upp med ca 15 000 kr. 

Boende

 • Lapa Rios Eco Lodge

  I sydvästra Costa Rica, där regnskogen möter Stilla havet, ligger Lapa Rios ekolodge. Här bor vi i egna bungalows med fin utsikt över regnskogstaket och havet. Regnskogens ljud och dofter omger oss. När solen står i zenit kan vi koppla av på terassen eller bada i poolen. Den skyddade havsviken Golfo Dulce med sin vilda och vackra strand ligger strax nedanför.

  Lapa Rios Ekolodge var en av de första lodgerna i Costa Rica som satsade på hållbar turism. De har vunnit många utmärkelser över sitt miljötänk och driver flera naturvårdsprojekt. Lodgens egna naturguider är mycket kunniga och engagerade.

  Finns på hotellet

  Sexton bekväma bungalows på Lapa Rios ekolodge. Stora rum med lokalt tillverkade möbler av bambu, kylande fläkt och myggnät. Privat dusch och w.c. Alla bungalows har havsutsikt, egen träterrass med solstolar och hängmatta. De komfortabla rummens öppna läge mot regnskogen får oss att känna oss "ett med naturen". Lodgen har pool, bar och restaurang med stort trädäck.

 • Hotell Arenal Rabfer

  Hotell Arenal Rabfer Hotel ligger nära torget i den chamiga lilla staden La Fortuna. Från hotellets trädgård kan man se vulkanen Arenal på avstånd. Närheten till stadens resturanger, caféer och små souvenirbutiker är hotellets främsta fördel. Rummen är enkla men rymliga och hotellet har en liten pool. På hotellet finns också ett litet Spa. Staden La Fortuna ligger naturskönt i det lummiga landskapet nedanför Arenal, med nära avstånd till nationalparken som omger vulkanen. Runt staden finns också ett antal kurbad som är uppbyggda vid vulkanens källflöden.

 • Trapp family Lodge

  Trapp Family Lodge ligger i hjärtat Molnregnskogen Monteverde Reserve. Här bor vi i rustika bungalows omgivna av en härlig trädgård. Det finns 20 bekväma rum med badrum och dusch med varmt vatten. Egen balkong med utsikt mot den frodiga trädgården. Utanför våra rum växer och blommor och här trivs kollibris och andra vackra fåglar. Där trädgården slutar, tar molnregnskogen vid.


  Finns på hotellet

  Restaurang, bar, trädgård, möjlighet till att boka egna utflykter som zip-line, ridning etc.

  Finns på rummet

  Rummen i våra bungalows är rymliga. Alla bungalows har en egen liten uteplats i trädgården.

 • Cloud Forest Lodge

  Cloud Forest Lodge ligger en bit ovanför byn Santa Elena. Vägen slingrar sig rakt genom regnskogen den sista biten upp till lodgen. Här bor vi i rustika bungalows omgivna av en fantastisk trädgård. Utanför våra rum växer tropiska frukter och blommor och här trivs kolibris och andra vackra fåglar. Där trädgården slutar, tar molnregnskogen vid. På hotellet finns en restaurang med en del med stora panoramafönster ut mot regnskogen. WiFi finns på alla rum. Våra rum är rymliga och alla bungalows har en egen liten uteplats i trädgården. Den vänliga personalen hjälper gärna till att boka utflykter i regionen. Om man vill ta sig till Santa Elena kan man boka en taxi, det tar ca 10 minuter och kostar ca 6 usd.