Översikt

Colombia - Färgstarkt, vilt och vackert

Följ med till färgstarka och natursköna Colombia. Under två fullmatade veckor visar biologen Isak Isaksson upp det land han själv varit bosatt i och som på kort tid har förvandlats till ett av Sydamerikas säkraste länder. Vi fokuserar på djur, natur och fåglar - Colombia är ett av världens mest artrika länder med närmare 2000 fågelarter. Resan passar utmärkt för djur- och naturälskare i allmänhet och ger dessutom en extra dimension genom de kulturella aspekterna.

Vi startar i huvudstaden Bogotá belägen på en platå i Anderna; 2 600 meter över havet. Härifrån reser vi genom flera ekosystem - mellan djupa dalar och upp till paramon (gräs och buskstäpp) på över 3 000 m. En av höjdpunkterna är de dagar då vi besöker Hato la Aurora i låglandsområdet Los Llanos, öster om Anderna. Här ser vi cowboys som vallar sin boskap från hästryggen och vi får själva prova att rida ut på slätten. Under dagarna gör vi utflykter för att få de bästa förutsättningarna för närkontakt med det rika djurlivet. Vi vandrar i omgivningarna, gör en båttur på Ariporofloden och åker ut på gamedrives i fyrhjulsdrivna jeepar. Förutom hundratals fågelarter har vi bra möjligheter att få se kapybaror, myrslokar och kajmaner under våra dagar här. Vi gör även en speciell tur för att spana efter anakonda och med lite extra tur kanske vi även får se jaguar.

Vår färdledare Isak Isaksson 
Isak har lett naturrundresor i 20 år och arbetar till vardags på Svenska Naturskyddsföreningen. Han har författat och fotograferat till ett halvdussin böcker och är en flitigt anlitad föredragshållare. Isak är expert på djur, fåglar och tropisk ekologi, och leder våra resor till Colombia (där han även varit bosatt de senaste åren) samt till Costa Rica, Amazonas och Galápagos. 


Colombia är ett multikulturellt land
med 84 ursprungsbefolkningar och 60 inhemska språk. Spanskan är huvudspråk och pratas av 99% av befolkningen. Gemensamt för colombianerna är att de är oerhört gästvänliga, glada och öppna. Inte minst är de måna om att turister och besökare ska känna sig välkomna och man vill gärna visa upp sitt vackra land.

Läget vid ekvatorn gör landets klimat och natur väldigt omväxlande och svårslaget. Allt mellan turkosblå karibiska stränder till kaffeplantage på smaragdgröna kullar i Zona Cafeteria. På hög höjd ligger Bogotá, Colombias livliga vagga och den tredje högst belägna huvudstaden i världen. Ytterligare längre upp hittar man snöklädda bergstoppar och kristallklara insjöar. Bortom Anderna i östra delen av Colombia finns Los Llanos, stora tropiska gräsmarker, som delas med Venezuela. Dessa kallas ofta Sydamerikas Serengeti. Här är djur- och fågellivet enormt och varierat.

Boka din resa

2022-01-22 2022-02-04 41 800 kr KLM Stockholm 5+ Boka resa
2022-01-22 2022-02-04 41 800 kr KLM Göteborg 4 Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Colombia och huvudstaden Bogotá

  Vi träffar vår färdledare, biologen Isak Isaksson, på Arlanda på morgonen där vi kliver på vårt flyg mot Colombia. Via Amsterdam kommer vi fram till Bogotá på eftermiddagen och möts här av vår lokala agent som kör oss till hotellet som är beläget i huvudstadens koloniala del. Efter att vi checkat in gör vi en kortare sightseeing och avslutar med gemensam middag på restaurang. Övernattning i Bogotá. 
  Måltider: Middag

 • Dag 2 Bogotá med omnejd

  Med frukosten packad hoppar vi in i bussen och påbörjar vår färd öster ut mot den högandiska skogen på 3 000 meters höjd. Här ligger en av Colombias största naturreservat Chingaza national park där naturrikedomen är stor med över 1000 olika växter och över 185 olika fågelarter. Här finner vi också paramon (gräs och buskstäpp) som består av ett unikt ekosystem där 60% av växterna är endemiska. Detta ekosystem spelar en viktig roll i vattnets kretslopp som påverkar världens klimat. Även fast klimatet räknas som tropiskt spelar höjden en stor roll här och vädret kan skifta snabbt så packa ner varma kläder och vattentätta vandringsskor. 

 • Dag 2 Fortsättning

  Efter lunchen besöker vi en liten gård uppe i bergen som drivs av Victoria. Hit kommer mänger av kolibris som vi får uppleva på riktigt nära håll. De surrar likt humlor kring matarna och här ges tillfälle för riktigt bra bilder. Vi njuter i trädgården en stund och hälsar på gårdens alpackor innan vi beger oss tillbaka mot huvudstaden. Kvällen står till eget förfogande, men de som vill följer med Isak för middag tillsammans. 
  Måltider: Frukost

 • Dag 3 Jardín Encantado - Honda

  Under de tidiga morgontimmarna lämnar vi Bogotá och beger oss mot Honda. Vi färdas i en oerhört vacker natur, med berg och dalar i oändliga nyanser av grönt. På den här sträckan har vi med oss en extra fågelexpert. Normalt tar resan ca fem timmar men vi gör spontana stopp på vägen utefter guidernas observationer och erfarenheter, och kommer fram under eftermiddagen. Vårt första stopp blir till Jardín Encantado, den förtrollade trädgården, ett paradis för kolibriälskare. Här har man registrerat 27 olika arter och 10-15 av dem ses regelbundet. Leonora som bor här har matat Kolibrier i 20 år och det går åt ca 400 kg socker varje månad. Har vi tur kansek vi ser en av Sydamerikas minsta kolibrier kragskogsjuvelen, bara 7 cm stor. 

 • Dag 3 Fortsättning

  Strax utanför Vileta stannar vi för lunch på ett litet hotell som har en trevlig trädgård. Här ser vi ett flertal fåglar, bland annat blåögd sparvpapegoja som häckar nära receptionen. Vi fortsätter fram genom den vackra landsbygden, mot Honda - beläget i Magdalenadalen vid floden med samma namn. Vi märker att vi närmar oss när värmen stiger och vi kan se banan- och apelsinträd längs vägkanten. Varma vindar från floden fläktar behagligt i den fuktiga luften. Väll framme i Honda inkvarterar vi oss på det mysiga hotellet La Belle Epoque och beger oss sen ut på en kortare vandring genom de koloniala delen av staden ner till floden där vi kan se bland annat olika arter av häger. På kvällen äter vi middag på någon av de lokala restauranger som serverar nyfångad fisk och andra delikatesser. 
  Måltider: Frukost

 • Dag 4 Via Los Nevados till Manizales

  Tidig morgon lämnar vi Honda med packad frukost och reser vidare genom det vackra landskapet. Med oss har vi en extra fågelguide. Från Magdalenadalen tar vi oss upp på över 3 500 m och gör flera stopp längs vägen. Ett av dessa stopp gör vi i Los Nevados nationalpark och vid den fossila glaciärsjön Laguna Negra. Här finns många fågelarter och vi har goda chanser att få se exempelvis blue-crowned motmot, yelloweared parrot, Fuerte´s parrot, rufous-fronted parakeet, Andean condor, brownbanded antpitta och ruddy duck. Bearded helmetcrest är endemisk för regionen. Här finns även däggdjur som bergstapir, glasögonbjörn och puma men de är svårare att hitta.

 • Dag 4 fortsättning

  Vi fortsätter mot Manizales och vidare in i molnskogen där vi passar på att stanna för lunch vid hotellet Thermalez de Ruiz och passar på att besöka kolibrimatarna som hänger i sluttningen ned mot skogen. Färden fortsätter mot det vackert belägna fågelreservatet Tinamu, omgivet av lummiga grönglittrande kaffeodlingar. I detta fågelparadis har man observerat över 240 olika arter. Vi installerar oss på våra rum och njuter av den fantastiska omgivningen. Hotel Tinamú birding Nature reserve, (flerbäddsrum).
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 5 Tinamú fågelreservat

  Vi tillbringar hela dagen i området och gör vandringar i omgivningarna där vi enkelt kan se och fota fåglar även direkt i trädgården. Här är matare uppsatta och många kolibris och andra arter kommer för föda. Några exempel på arter vi med största sannolikhet kommer att se är; steely-vented hummingbird, white-belled woodstar; white-necked jacobin, black-throated mango, blue-necked tanager, crimson-backed tanager, rainbow-bearded thornbill, gray-headed tanager, read-headed barbet och thick-billed euophonia.

 • Dag 5 Fortsättning

  På kvällen sitter vi ute och äter värdparets hemlagade och goda mat. Vi avslutar med en fantastisk kopp kaffe, bryggd på egna nymalda bönor, rostade direkt på Tinamú. När solen gå ner över molnskogen och kaffeodlingarna svalkar vi oss med en kall öl samtidigt som vi diskuterar dagens intryck och upplevelser. Här kan vi sitta länge och bara njuta av naturens ljud och läten. Hotel Tinamú birdingreserve, (flerbäddsrum).
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 6 Jardín Antioquia

  TIdig frukost och sen avfärd med våra jeepar för att sedan hoppa på vår buss för vidare färd mot den lilla staden Jardín. Staden är en av de allra vackraste i Colombia, känd för sin bevarade koloniala stil med färggranna hus och vackert belägen mellan grönklädda kullar. På torget sitter män i alla åldrar längs de pastellfärgade husväggarna och dricker sitt kaffe, iförda cowboyhatt och poncho. På kvällen rider de in till torget på sina hästar och man kan på avstånd höra snabba klapprande läten när hovar slår mot asfalt och sten, då de rider i den speciella gångarten pasofino som är vanlig här. När de visat upp sina hästar "parkeras" de sedan utanför caféer och restauranger. Inte helt olikt gamla westernfilmer. Mycket kretsar kring torget mitt i byn. Här samlas man för att diskutera livet, umgås med vänner och inte minst dricka sitt café.

 • Dag 6 Fortsättning

  På eftermiddagen gör vi en utflykt (ca 15 minuters promenad) till ett privat fågelskyddsområde. Här brukar den Andinska klippfågeln - Cock of the Rock - hålla till och vi har goda möjligheter att få se en eller flera. Tillbaka i staden strossar vi runt bland blommande Tabebuia träd eller Guyacan träd som man också kallar dom i Colombia. Det finns ca 100 arter av detta släkte och de blommar på bar kvist med rosa och gula blommor. På kvällen insuper vi atmosfären kring det mysiga torget och det är inte alls omöjligt att vi får kontakt med några lokalbor som gärna berättar om livet i Jardín. 
  Måltider: Frukost

 • Dag 7 Dagstur till Orejamarillo

  I dag beger vi oss av tidigt på morgonen för en heldagstur till fågelreservatet Orejamarillo som drivs av organisationen Pro-Aves, vars huvuduppgift är att bevara och skydda fåglar och den miljö de lever i. Vi tar oss hit i specialjeepar, en bilfärd på ca 1 timma upp till Ventanas peak på 3000 möh. Här möter vi upp en av organisationens eldsjälar och vandrar upp till det lilla huset på toppen där vi slår oss ner på några bänkar och intar vår medhavda frukost medans vi studerar kolibrimatarna. Vi tillbringar större delen av dagen tillsammans med en extra fågelguide. Två av de viktigaste fåglarna i reservatet är dusky starfrontlet och yellow-eared parrot som parken är uppkallad och  men här finns många andra arter. Arten är rödlistad som hotad och finns bara på tre platser i Colombia och i grannlandet Ecuador. Den är beroende av Vaxpalmen, Ceroxylon quindiuense både som boträd och föda (frukterna), som bara växer i Anderna i Colombia och norra Peru. Vaxpalmen sägs vara världens högsta palm och kan undantagsvis nå en höjd av 60 meter. Bladen från unga palmer användes förr i tiden i processioner under palmsöndagen men nu är Colombias nationalträd skyddad i lagen och börjar återhämta sig. Även det övriga djurlivet är rikt och det finns däggdjur som glasögonbjörn och hjort. 

 • Dag 7 Fortsättning

  Vi kör till Dona Mira vid Penas Blancas (den vita klippan). Här möter vi Martin som tar oss med upp i molnskogen till en matningsplats där vi får njuta av närkontakt med en av molnskogens doldisar, rostnackad myrpitta. Martin har med sig mask och myrpittan låter sig väl smaka. Väl tillbaka hos Dona Mira får vi smaka på bunuelos (ostbollar) och kaffe eller choklad. Framåt eftermiddagen beger oss tillbaka till Jardín för ytterligare en natt. 
  Måltider: Frukost och lunch

 • Dag 8 Mot Medellín och flyg till Yopal

  Efter frukost bär det av norrut mot Medellín för vidare flyg till Yopal öster om Anderna. När vi kommer fram till Yopal blir vi upphämtade på flygplatsen för färd till hotellet. Kvällen står till eget förfogande, men de som vill följer med Isak för middag tillsammans. Övernattning på hotell i Yopal.
  Måltider: Frukost

 • Dag 9 4 x 4 Jeep till Hato la Aurora

  I fyrhjulsdrivna jeepar (3-4 personer i varje jeep) fortsätter vi på jord- och grusvägar djupare in i Los Llanos, Colombias stora slättområde i öster. Vi fortsätter ca fem timmar till den lilla byn Montanas de Totumo där vi checkar in på den ecolodge i Hato La Aurora. Här ska vi bo i tre nätter. Innan middagen gör vi en kortare vandring i omgivningarna för att se på flora och fauna.
  Ranchhotel Hato La Aurora. 
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 10-11 Hato la Aurora

  Hato la Aurora är ett stort naturreservat i Casaneregionen. Denna del av Colombia har ett unikt ekosystem, en fantastisk natur med mycket djur och fåglar. The Hato är en privat ranch med ett perfekt läge som erbjuder fågelskådning i världsklass och ett enormt utbud av vilda djur. Här finns exempelvis hjortdjur, jättemyrslok, kapybara, kajman, leguan och jaguar. Vi ges ett unikt tillfälle att få uppleva och fotografera djur och natur när vi tillbringar två fullmatade och spännande dagar med utflykter i området. För att få uppleva så mycket som möjligt gör vi enklare vandringar, rider över slätterna, gör safariturer i jeepar och en båttur på Ariporofloden.

 • Dag 10-11 Fortsättning

  Vi reser under Colombias sommarmånader (dec-mar) och kan därför göra en speciell utflykt för att få se den jättelika anakondan. På kvällen får vi på närmare håll känna på den lokala och traditionella kulturen för Los Llanos. Inte bara mat utan också musik och dans med lokalbefolkningen. Ranchhotel Hato La Aurora. 
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 12 Mot Yopal och vidare till Bogotá

  Mellan frukost och lunch ges vi lite tid på egen hand. Ett perfekt tillfälle att bara slappna av och ta in omgivningarna, kanske promenera runt i området med kameran och titta på djur och fåglar och samtidigt njuta av naturen. Efter lunch packar vi åter våra väskor i jeeparna för återfärd till Yopal och direktflyg till Bogotá. Åter tillbaka där vi började på vårt hotell i Candelaria området där vi spenderar sista kvällen på egen hand.
  Måltider: Frukost och lunch

 • Dag 13 - 14 Hemresa

  Efter frukost går vi gemensamt till guldmuseet. Förmiddagen är annars fri att upptäcka Bogotá på egen hand. Vi beger oss till flygplatsen där vi kan checka in i god tid och passa på att äta lunch innan vi påbörjar vår avresa mot Sverige. Efter en teknisk mellanlandning i Cartagena flyger vi vidare via Amsterdam och är åter på Arlanda dag 14 vid 17 - tiden. 
  Måltider: Frukost

   

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är preliminära. 

Resans höjdpunkter

 • Den omväxlande och vackra naturen i Colombia med ett unikt djur- och fågelliv, med flera endemiska arter
 • Vår mycket uppskattade färdledare Isak Isaksson
 • Möten med det varma, glada och välkomnande colombianska folket
 • Våra unika boenden på Tinamu fågelreservat och på Eko-lodge i Hato la Aurora
 • Det spännande och djurrika slättlandskapet i Hato la Aurora
 • Extra fågelguide som är med oss på vissa sträckor under resan för att få bästa möjlighet att se unika arter längs med vägen

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg
Avresor 22/1
Pris Från 41 800 kr
Enkelrumstillägg 3 000 kr (går ej att få i Honda, Tinamú och Hato la Aurora)
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Bogotá via Amsterdam t/r
 • Inrikesflyg i Colombia
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • 13 nätter på hotell och lodger enligt program
 • 12 frukostar, 6 luncher och 6 middag
 • Transfer till och från flygplatser i Colombia
 • Lokal engelsktalande guide
 • Svensk färdledare, biologen Isak Isaksson
 • Transporter enligt program
 • Extra fågelguider på speciella sträckor/platser
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Måltider enligt program, dricks och personliga utgifter

Anslutningsort

 Göteborg och Köpenhamn på förfrågan mot eventuellt tillägg

Resplan

Dag 1. Avresa och ankomst Bogotá
Dag 2. Bogotá
Dag 3. Jardín Encantado - Honda
Dag 4. Via Los Nevados till Manizales
Dag 5. Tinamú fågelreservat
Dag 6. Jardín Antioquia
Dag 7. Dagstur till Orejamarillo fågelreservat
Dag 8. Mot Medellín och flyg till Yopal
Dag 9. 4 x 4 Jeep till Hato la Aurora
Dag 10. Hato la Aurora
Dag 11. Hato la Aurora
Dag 12. Mot Yopal och vidare till Bogotá
Dag 13. Bogotá - hemresa
Dag 14. Hemkomst

Resesätt KLM
Klimat

I Colombia är klimatet tropiskt med relativt jämna temperaturer året om men kan variera beronde på var i Colombia du befinner dig. Under februari månad ligger genomsnittstemperaturen i Bogotá på 17 grader medans den i Manizales ligger på 21 grader och Yopal har en snittemperatur på 30 grader. Ha detta i åtanke när du packar inför din resa. 

Valuta

Den colombianska valutan heter Pesos.

Visum

Visum behövs inte till Colombia för svenska medborgare

Vaccination

Kontrollera alltid med en vaccinationscentral vad som krävs för just denna destination och för att få den senaste informationen för det landet och området du ska. Ta gärna med en resplan och visa upp vid besöket.

Resans karaktär

Resan ställer egentligen inga större fysiska krav på deltagarna. Vi fokuserar på djur, natur och fåglar men resan innehåller även kultur och möten med befolkningen. I samband med att vi tittar på djur och fåglar gör vi lättare vandringar, båttur och safari i fyrhjulsdriven jeep. De som vill får även prova på att rida på slätten i Hauto la Aurora. När vi reser genom det colombianska landskapet färdas vi i minibuss. Vi bor i dubbelrum (förutom i Tinamú där vi inkvarteras i flerbäddsrum) på utvalda hotell och lodger.   

Deltagarantal

Min 10, max 15

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vi stödjer många viktiga naturvårdsprojekt och klimatkompenserar för de resor där vi flyger. Läs mer här »

Rådgivning via teams
Vi erbjuder individuell rådgivning via teams, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Bra att veta

Vi bor på utvalda mellanklasshotell och lodger. Många av dem är unika i sitt slag med en typisk kolonial stil. Flerbäddsrum förekommer på det unika boendet i Tinamú fågelreservat. 

Resan kan även bokas valfri dag för privat sällskap, hör av dig med din förfrågan!

Boende

 • Casa de la Vega, Bogotá

  Mitt i det bohemiska och historiska kvarteret La Candelaria ligger det lilla mysiga boutiquehotellet Casa de la Vega. Smakfullt inrett och med närhet till restauranger, caféer och kulturliv. På hotellet finns en restaurang och snack bar. Alla 15 rum har WiFi. 

 • Tinamu

  Här på Tinamús fågelreservat bor vi i bekväma rum mitt i naturen. Vi vaknar till fågelsång och det erbjuds fantastiska fotomöjligheter. Vi bor i rymliga rum, alla med privat badrum och varmvatten. WiFi finns. Kring reservatet finns privata stigar där man kan ge sig ut på egen fågelskådning. Här erbjuds allt en naturälskare och fågelskådare kan önska sig, kolibrimatare och wide screen för att titta på sina foton och videos. Möjligheter att göra turer för fågelskådning och fotografering både dag och kväll, ett fågelbibliotek för konsultation, nattkikare med stativ och utrymme för workshops.

 • Valdivia Plaza, Jardín

  Valdivia Plaza ligger i hjärtat av Jardín med närhet till flertalet mysiga restauranger och caféer. Hotellet består av 20 rymliga rum, alla med WiFi och TV. Här finns gott om utrymmen för att socialisera med andra och från den fina balkongen har vi en utsikt över folkvimlet och vardagslivet i pittoreska Jardín.

   

   

  Estamos dotados de amplias zonas sociales, un balcón amplio con excelente vista, una sala de televisión y para mayor comodidad contamos con varios baños sociales.

 • Camaruco, Yopal

  Hotell Camaruco är ett familjeägt hotell från 1974 i centrala Yopal. Hotellet består av 35 rum, alla med WiFi, minibar, safetybox och TV. Här finns gott om sociala ytor med en vacker innergården full av grönska och med faciliteter som pool, jacuzzi och gym. 

 • Ecolodge Juan Solito, Hato la Aurora

  Juan Solito ecolodge är ett unikt boende mitt i naturen. Hotellet erbjuder 7 stora rum i en huvudbyggnad och 4 enklare små hus. Alla rum har privat badrum, lampa och fläkt. Måltiderna serveras på lodgen och det finns möjlighet att lämna in tvätt. Här erbjuds även tillfälle att sova i hängmattor utomhus, skyddade av insektsnät. 

 • Casa Deco, Bogotá

  Hotel Casa Deco ligger i en vacker nyrenoverad byggnad i Candelaria. Den italienske ägaren har satt sin prägel på den personliga inredningen. Här finns generösa utrymmen med högt i tak. Rustika trägolv, stora fönster och balkonger med utsikt över de närliggande gågatorna. Det finns 22 rum, alla karaktäristiskt och minimalistiskt inredda och möblerade med italienska möbler. Det finns TV, safety box och rummen har WiFi. Hotellet har ett mysigt terum, en frukostlounge med öppen spis och en fantastisk terrass där man kan sitta och sippa på en drink från den charmiga baren och samtidigt njuta av den fantastiska utsikten över Bogotá.

Inspiration

Cock of the rock