Översikt

Colombia - Färgstarkt, vilt och vackert

Följ med till färgstarka och natursköna Colombia. Under två fullmatade veckor visar biologen Isak Isaksson upp det land han själv varit bosatt i de senaste åren och som på kort tid har förvandlats till ett av Sydamerikas säkraste länder. Vi fokuserar på djur, natur och fåglar - Colombia är ett av världens mest artrika länder med närmare 2000 fågelarter. Resan passar utmärkt för djur- och naturälskare i allmänhet och ger dessutom en extra dimension genom de kulturella aspekterna.

Vi startar i huvudstaden Bogotá belägen på en platå i Anderna; 2 600 m över havet. Härifrån reser vi genom flera ekosystem - mellan djupa dalar och upp till paramon (gräs och buskstäpp) på över 3 000 m. En av höjdpunkterna är de dagar då vi besöker Hato la Aurora i låglandsområdet Los Llanos, öster om Anderna. Här ser vi cowboys som vallar sin boskap från hästryggen och vi får själva prova att rida ut på slätten. Under dagarna gör vi utflykter för att få de bästa förutsättningarna för närkontakt med det rika djurlivet. Vi hajkar i omgivningarna, gör en båttur på Ariporofloden och åker ut på gamedrives i fyrhjulsdrivna jeepar. Förutom hundratals fågelarter har vi bra möjligheter att få se kapybaror, myrslokar och kajmaner under våra dagar här. Vi gör även en speciell tur för att spana efter anakonda och med lite extra tur kanske vi även får se jaguar.

Vår färdledare Isak Isaksson 
Isak har lett naturrundresor i 20 år och arbetar till vardags på Svenska Naturskyddsföreningen. Han har författat och fotograferat till ett halvdussin böcker och är en flitigt anlitad föredragshållare. Isak är expert på djur, fåglar och tropisk ekologi, och leder våra resor till Colombia (där han även varit bosatt de senaste åren) samt till Costa Rica, Amazonas och Galápagos. 


Colombia är ett multikulturellt land
med 84 ursprungsbefolkningar och 60 inhemska språk. Spanskan är huvudspråk och pratas av 99% av befolkningen. Gemensamt för colombianerna är att de är oerhört gästvänliga, glada och öppna. Inte minst är de måna om att turister och besökare ska känna sig välkomna och man vill gärna visa upp sitt vackra land.

Läget vid ekvatorn gör landets klimat och natur väldigt omväxlande och svårslaget. Allt mellan turkosblå karibiska stränder till kaffeplantage på smaragdgröna kullar i Zona Cafeteria. På hög höjd ligger Bogotá, Colombias livliga vagga och den tredje högst belägna huvudstaden i världen. Ytterligare längre upp hittar man snöklädda bergstoppar och kristallklara insjöar. Bortom Anderna i östra delen av Colombia finns Los Llanos, stora tropiska gräsmarker, som delas med Venezuela. Dessa kallas ofta Sydamerikas Serengeti. Här är djur- och fågellivet enormt och varierat.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa och ankomst Bogotá

  Vi träffar vår färdledare, biologen Isak Isaksson, på Arlanda på förmiddagen innan vi kliver på vårt flyg mot Colombia. Via Paris kommer vi fram till Bogotá på kvällen och möts här av vår lokala agent som kör oss till hotellet som är beläget i huvudstadens koloniala del.
  Övernattning i Bogotá.

 • Dag 2 Bogotá

  Efter frukost tar vi oss med buss en bit utanför Bogotá till högandiska skogen på 3 000 meters höjd. Här besöker vi en liten farm dit det kommer mänger av kolibris som vi får uppleva på riktigt nära håll. De surrar likt humlor kring matarna och här ges tillfälle för riktigt bra bilder. Vi njuter i trädgården en stund innan vi beger oss tillbaka mot huvudstaden. På vägen stannar vi och äter lunch tillsammans. Väll tillbaka i Bogotá gör vi en rundvandring i den koloniala delen av staden. Kvällen står till eget förfogande, men de som vill följer med Isak för middag tillsammans. F,L (F=Frukost, L= Lunch)

 • Dag 3 Jardín Encantado - Honda

  Under de tidiga morgontimmarna lämnar vi Bogotá och beger oss mot Honda. Vi färdas i en oerhört vacker natur, med berg och dalar i oändliga nyanser av grönt. På den här sträckan har vi med oss en extra fågelexpert. Normalt tar resan ca fem timmar men vi gör spontana stopp på vägen utefter guidernas observationer och erfarenheter, och kommer fram under eftermiddagen. Bland annat stannar vi i Jardín Encantado, ett paradis för kolibriälskare. Här har man registrerat 27 olika arter och 10-15 av dem ses regelbundet. Vi fortsätter fram genom den vackra landsbygden, mot Honda - beläget i Magdalenadalen vid floden med samma namn. Vi märker att vi närmar oss när värmen stiger och vi kan se banan- och apelsinträd längs vägkanten. Varma vindar från floden fläktar behagligt i den fuktiga luften. (F)

 • Väl framme i Honda inkvarterar vi oss på det mysiga hotellet La Belle Epoque i den koloniala delen av staden. Under kvällen kan vi sedan strosa längs Magdalenafloden och äta på någon av de lokala restauranger som serverar nyfångad fisk och andra delikatesser.
  Hotell La Belle Epoque (F)

 • Dag 4 Via Los Nevados till Manizales

  Efter frukost lämnar vi Honda och reser vidare genom det vackra landskapet. Åter har vi med oss en extra fågelguide. Från Magdalenadalen tar vi oss upp på över 3 500 m och gör flera stopp längs vägen. Ett av dessa stopp gör vi i Los Nevados nationalpark och sjön Laguna Negra. Här finns många fågelarter och vi har goda chanser att få se exempelvis blue-crowned motmot, yelloweared parrot, Fuerte´s parrot, rufous-fronted parakeet, Andean condor, brownbanded antpitta och ruddy duck. Bearded helmetcrest är endemisk för regionen. Här finns även däggdjur som bergstapir, glasögonbjörn och puma men de är svårare att hitta.

 • Vi fortsätter mot Manizales och vidare in i molnskogen där vi når det vackert belägna fågelreservatet Tinamu, omgivet av lummiga grönglittrande kaffeodlingar. Hotel Tinamú birding Nature reserve, flerbäddsrum (F, L, M)

 • Dag 5 Tinamú fågelreservat

  Vi tillbringar hela dagen i området och gör vandringar i omgivningarna där vi kan enkelt se och fota fåglar även direkt i trädgården. I detta fågelparadis har man observerat över 240 olika arter. Här är matare uppsatta och många kolibris och andra arter kommer för föda. Några exempel på arter vi med största sannolikhet kommer att se är; steely-vented hummingbird, white-belled woodstar; white-necked jacobin, black-throated mango, blue-necked tanager, crimson-backed tanager, rainbow-bearded thornbill, gray-headed tanager, read-headed barbet och thick-billed euophonia.

 • På kvällen sitter vi ute och äter värdparets hemlagade och goda mat. Vi avslutar med en fantastisk kopp kaffe, bryggd på egna nymalda bönor, rostade direkt på Tinamú. När solen gå ner över molnskogen och kaffeodlingarna svalkar vi oss med en kall öl samtidigt som vi diskuterar dagens intryck och upplevelser. Här kan vi sitta länge och bara njuta av naturens ljud och läten. Hotel Tinamú birdingreserve, flerbäddsrum (F, L, M)

 • Dag 6 Jardín Antioquia

  Den lilla staden Jardín är en av de allra vackraste i Colombia, känd för sin bevarade koloniala stil med färggranna hus och vackert belägen mellan grönklädda kullar. På torget sitter män i alla åldrar längs de pastellfärgade husväggarna och dricker sitt kaffe, iförda cowboyhatt och poncho. På kvällen rider de in till torget på sina hästar och man kan på avstånd höra snabba klapprande läten när hovar slår mot asfalt och sten, då de rider i den speciella gångarten pasofino som är vanlig här. När de visat upp sina hästar "parkeras" de sedan utanför caféer och restauranger. Inte helt olikt gamla westernfilmer. Mycket kretsar kring torget mitt i byn. Här samlas man för att diskutera livet, umgås med vänner och inte minst dricka sitt café.

 • På eftermiddagen gör vi en utflykt (ca 15 minuters promenad) till ett privat fågelskyddsområde. Här brukar den Andinska klippfågeln - Cock of the Rock - hålla till och vi har goda möjligheter att få se en eller flera. På kvällen insuper vi atmosfären kring det mysiga torget och det är inte alls omöjligt att vi får kontakt med några lokalbor som gärna berättar om livet i Jardín. Hotel La Casona, Jardín (F)

 • Dag 7 Dagstur till Orejamarillo

  I dag gör vi en heldagstur till fågelreservatet Orejamarillo som drivs av organisationen Pro-Aves, vars huvuduppgift är att bevara och skydda fåglar och den miljö de lever i. Vi tar oss hit i specialjeepar och tillbringar större delen av dagen tillsammans med en extra fågelguide. Två av de viktigaste fåglarna i reservatet är yellow-eared parrot och dusky starfrontlet men här finns många andra arter. Även det övriga djurlivet är rikt och det finns däggdjur som glasögonbjörn och hjort. Vi promenerar runt på stigar i området innan vi framåt eftermiddagen beger oss tillbaka till Jardín för ytterligare en natt på La Casona. (F, L)

 • Dag 8 Mot Medellín och flyg till Yopal

  Efter frukost bär det av norrut mot Medellín för vidare flyg till Yopal öster om Anderna. När vi kommer fram till Yopal blir vi upphämtade på flygplatsen för färd till hotellet. Under den senare delen av eftermiddagen gör vi en tur utanför staden för att tittar på fåglar. Här finns bland annat tukaner, papegojor, hägrar, kolibris och mycket mer. Kvällen står till eget förfogande, men de som vill följer med Isak för middag tillsammans. Övernattning på hotell Camaruco. (F)

 • Dag 9 4 x 4 Jeep till Hato la Aurora

  I fyrhjulsdrivna jeepar (3-4 personer i varje jeep) fortsätter vi på jord- och grusvägar djupare in i Los Llanos, Colombias stora slättområde i öster. Vi fortsätter ca fem timmar till den lilla byn Montanas de Totumo där vi checkar in på den ecolodge i Hato La Aurora. Här ska vi bo i tre nätter. Innan middagen gör vi en kortare vandring i omgivningarna för att se på flora och fauna.
  Ranchhotel Hato La Aurora. (F, L, M) 

 • Dag 10-11 Hato la Aurora

  Hato la Aurora är ett stort naturreservat i Casaneregionen. Denna del av Colombia har ett unikt ekosystem, en fantastisk natur med mycket djur och fåglar. The Hato är en privat ranch med ett perfekt läge som erbjuder fågelskådning i världsklass och ett enormt utbud av vilda djur. Här finns exempelvis hjortdjur, jättemyrslok, kapybara, kajman, leguan och jaguar. Vi ges ett unikt tillfälle att få uppleva och fotografera djur och natur när vi tillbringar två fullmatade och spännande dagar med utflykter i området. För att få uppleva så mycket som möjligt gör vi enklare vandringar, rider över slätterna, gör safariturer i jeepar och en båttur på Ariporofloden.

 • Vi reser under Colombias sommarmånader (dec-mar) och kan därför göra en speciell utflykt för att få se den jättelika anakondan. På kvällen får vi på närmare håll känna på den lokala och traditionella kulturen för Los Llanos. Inte bara mat utan också musik och dans med lokalbefolkningen. Ranchhotel Hato La Aurora. (F, L, M)

 • Dag 12 Mot Yopal och vidare till Bogotá

  Mellan frukost och lunch ges vi lite tid på egen hand. Ett perfekt tillfälle att bara slappna av och ta in omgivningarna, kanske promenera runt i området med kameran och titta på djur och fåglar och samtidigt njuta av naturen. Efter lunch packar vi åter våra väskor i jeeparna för återfärd till Yopal och direktflyg till Bogotá. Åter tillbaka där vi började på vårt hotell i Candelaria området där vi spenderar sista kvällen på egen hand. (F, L)

 • Dag 13 Hemresa

  Efter frukost har vi förmiddagen att upptäcka Bogotá på egen hand. Efter lunch packar vi in vårt bagage i vår buss och tar oss upp till Monserrate, berget som reser sig över Bogotás stad. Utsikten härifrån är hissnande och sträcker sig över större delar av staden. Här byggdes också stadens allra första kyrka som nu har blivit en stor attraktion för turister. Hit tar man sig med tåg, bergsbana eller till fots. Vi passar också på att besöka Boteromuseet, som har ett av Latinamerikas största utbud av internationell konst, och guldmuseet. Sen eftermiddag beger vi oss mot flygplatsen för vidare avresa mot Sverige med mellanlandning i Paris. (F)

   

 • Dag 14 Hemkomst

  Efter byte i Paris, landar vi åter på Arlanda under kvällen.

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är preliminära. 

Resans höjdpunkter

 • Den omväxlande och vackra naturen i Colombia
 • Vår mycket uppskattade färdledare Isak Isaksson
 • Möten med det varma, glada och välkomnande colombianska folket
 • Det spännande och djurrika slättlandskapet i Hato la Aurora
 • Det unika djur- och fågellivet, med flera endemiska arter
 • Bevarade koloniala byar och samhällen med färggranna byggnader

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 4-17 feb 2019
Pris Från 38 800 kr
Enkelrumstillägg 2 400 kr (går ej att få överallt)
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Bogotá t/r
 • Inrikesflyg i Colombia
 • Hotel och lodger enligt program
 • Måltider enligt program
 • Transfer till och från flygplatser i Colombia
 • Lokal engelsktalande guide
 • Svensk guide, Isak Isaksson
 • Transporter enligt program
 • Extra fågelguider på speciella sträckor/platser
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Måltider enligt program, dricks och personliga utgifter

Anslutningsort

 Göteborg och Köpenhamn på förfrågan mot eventuellt tillägg

Resplan

Dag 1. Avresa och ankomst Bogotá
Dag 2. Bogotá
Dag 3. Jardín Encantado - Honda
Dag 4. Via Los Nevados till Manizales
Dag 5. Tinamú fågelreservat
Dag 6. Jardín Antioquia
Dag 7. Dagstur till Orejamarillo fågelreservat
Dag 8. Mot Medellín och flyg till Yopal
Dag 9. 4 x 4 Jeep till Hato la Aurora
Dag 10-11. Hato la Aurora
Dag 12. Mot Yopal och vidare till Bogotá
Dag 13. Hemresa
Dag 14. Hemkomst

Klimat

I Colombia är klimatet tropiskt med relativt jämna temperaturer året om men kan variera beronde på var i Colombia du befinner dig. Under februari månad ligger genomsnitts temperaturen i Bogotá på 17 grader medans den i Manizales ligger på 21 grader och Yopal har en snittemperatur på 30 grader. Ha detta i åtanke när du packar inför din resa. 

Visum

Visum behövs inte till Colombia för svenska medborgare

Vaccination

Kontrollera alltid med en vaccinationscentral vad som krävs för just denna destination och för att få den senaste informationen för det landet och området du ska. Ta gärna med en resplan och visa upp vid besöket.

Resans karaktär

Resan ställer egentligen inga större fysiska krav på deltagarna. Vi fokuserar på djur, natur och fåglar men resan innehåller även kultur och möten med befolkningen. I samband med att vi tittar på djur och fåglar gör vi lättare vandringar, båttur och safari i fyrhjulsdriven jeep. De som vill får även prova på att rida på slätten i Hauto la Aurora. När vi reser genom det colombianska landskapet färdas vi i minibuss. Vi bor i dubbelrum (förutom i Tinamú där vi inkvarteras i flerbäddsrum) på utvalda hotell och lodger.   

Deltagarantal

Min 10, max 15

Bra att veta

Vi bor på utvalda mellanklasshotell och lodger. Många av dem är unika i sitt slag med en typisk kolonial stil.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad i Palomino

  I norra Colombia löper orörda stränder fram med vulkanisk sand och kokospalmer. Ett paradis perfekt för avkoppling med turkosthav och avslappnad atmosfär, fortfarande relativt oexploterade av massturismen. Mer om tilläggsresan