Översikt

FamiljeExpedition Brasilien - Amazonas med flodbåt, sol och bad i Picinguaba

En av nyheterna för 2019 är vår FamiljeExpedition till Brasilien. Vi reser med flodbåt i Amazonas och upptäcker Jaú National Park, ett av UNESCO:s världsarv. Här finns ett rikt djurliv och ett fantastiskt landskap omger oss när vi tar oss fram på floden i denna relativt oupptäckta nationalpark. Efter ett par dagar i Rio de Janeiros storstadspuls beger vi oss några timmar norrut till den lilla charmiga byn Picinguaba för att avsluta resan med sol och bad.

Brasilien är Sydamerikas största land, drygt tjugo gånger större än Sverige. Den största delen av landet täcks av Amazonbäckenets regnskogar och har ett tropiskt klimat. I söder och sydväst öppnar sig landskapet mot mera Pampasliknande naturtyper. På den centrala högplatån växer en slags torrare buskskog, Cerradon. De flesta av Brasiliens invånare bor vid kusten och i den sydligaste delen av landet. Inlandet är mycket glest befolkat. 

Manaus är knutpunkten för exkursioner ut i det omgivande Amazonasområdet. Amazonas är jordens största och tätaste regnskog , en unik värld av floder som tränger sig igenom den täta, höga grönskan. Amazonasbäckenet är världens största låglandsområde och transporterar en femtedel av världens flodvatten. Den biologiska mångfalden är enorm, man har hittat 235 trädarter på en hektar (10 000 m2) och 3000 skalbaggar på 60 m2. I detta rika och komplexa ekosystem lever endast ett fåtal människor. I Amazonas unika värld med floder som genomkorsar tät, hög grönska lever ett oändligt antal fåglar, fjärilar och insekter.


Jaú nationalpark ligger i delstaten Amazonas i Brasilien.
Det är med en yta på 23 000 kvadratkilometer det största skogsreservatet i Sydamerika. Det krävs tillstånd från den brasilianska regeringen för att få besöka parken. Jaú är ett exempel på bevarande av tropisk regnskog i Amazonas och tillhör de områden i världen som har den största biologiska mångfalden. Inom området finns bland annat jaguarer, manater, amazondelfiner, endemiska fågelarter samt flera olika växtarter.

Vibrerande Rio, känt för sin samba, fotboll och sina fantastiska stränder. Ett besök till den 396 meter höga ”Sockertoppen” (Pão de Açucar) ger en storslagen utsikt över denna vackra stad och Guanabarabukten med stränder som Copacabana och Ipanema. Corcovadoberget med den berömda Kristusstatyn är även den väl värt ett besök. En härlig brasiliansk grillmiddag, churrascarias, där du kan äta så många köttspett som du någonsin orkar, rekommenderas varmt. Likaså nationalrätten Feijoada, som består av en köttstuvning som serveras med svarta bönor och ris. Blir du trött på alla mastiga köttbitar kan du njuta av otaliga varianter av tropiska juicer som serveras överallt.

Picinguaba, den lilla fiskebyn i Ubatubaregionen mellan Sao Paolo och Rio de Janeiro bjuder på vidsträckta stränder med bad i kristallklart vatten som går i gröna toner. Byn i sig är väldigt charmig och här finns små barer, restauranger och affärer. Man kan göra båtturer ut till närliggande "Ilha das Couves" eller simma under vattenfall i Camburi. Några mil utanför Picinguaba ligger den lilla kolonialstaden Paraty som finns med på UNESCO:s lista för världsarv. Väl värt ett besök!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Manaus och Brasilien

  Vi flyger mot Manaus och Brasilien på morgonen, mellanlandning på vägen och ankomst samma dag. Transfer från flygplatsen och övernattning på Casa Teatro. Måltider på flyget.

 • Dag 2 Manaus och Janauari National Park

  Efter frukost gör vi en tur till Meeting of the Waters, eller Encontro das Aguas som det heter på portugisiska. Här möts den mörka Rio Negro och den blekt sandfärgade Amazonasfloden. I 6 km rinner flodernas vatten sida vid sida utan att blandas. Det är en av huvudattraktionerna i Manaus. Fenomenet förekommer även i andra regioner i Amazonas, som till exempel i Iquitos i Peru. Vi besöker även en lokal stam och ger oss in i Janauari National Park, ett naturreservat av lågland och svämskogar. Här kan du upptäcka de specifika växter som växer här i Amazonas. Missa inte att leta efter symbolen för den här regionen, näckrosen (Amazon Victória eller Nympheaceae), en växt som sprider sina runda blad på grunt vatten och kan bli upp till 2 meter i diameter. Blomman lever bara i tre dagar. När den blommar är den först vit  och övergår sedan i lila innan den blir mörkt röd. Parken ligger ca en timmes båtresa från Manaus. (F,L)

 • Dag 3 Amazonasexpeditionen börjar

  I dag loggar vi ut och säger hej då till internetuppkopplingen för ett par dagar framöver! Vår expediton med flodbåt tar sin början. Ca tre timmar i bil till staden Novo Airão. Framåt lunch kommer vi fram och det finns möjlighet att ta sig ett svalkande dopp i floden. Här i Flor do Luar går det att bada, paddla kajak eller kanske ta sig en caipirinha i skuggan. På eftermiddagen kommer båten, tillika vårt hem de kommande dagarna, Jacaré Acu upp till restaurangen och vi installerar oss i våra hytter. Medan vi packar in och gör oss redo för avfärd finns möjligheten för stora som små att hoppa från båtfronten rätt ner i vattnet. Solnedgången från däcket när vi ger oss av är magisk. Middagen serveras ombord. Vi lägger till och tar en kort promenad till ett litet lusthus fyllt med krokar där man kan fästa sin hängmatta. Camping i Amazonas för den som vill! (F,M)

 • Dag 4 Flodkryssning i Amazonas

  På morgonen tar vi som sover ombord oss upp till "camparna" för att se soluppgången. Vi tar oss på en hike till en grotta. Längs vandringen stannar vi ofta och lär oss mer om regnskogens plantor och hur man klättrar i träden. Vår guide visar hur man gör eld. Lunchen intas när vi är tillbaka på båten och på eftermiddagen beger vi oss i små speedbåtar för pirayafiske. En spännande upplevlese för alla. (F,L,M)

   

   

   

 • Dag 5-6 Rio Negro, Cachoeira

  Vi besöker vattenfall och tar oss fram på Rio Negro som är något alldeles särskilt med sitt mörka vatten. När du badar och ser ner på dina ben är de alldeles mörkröda. Det här svarta vattnet reflekterar precis allt när det är stilla, något som blir speciellt vackert då vi tar oss genom de smala flodpassagerna i Rio Preto. Ofta är vattnet så stilla och klart att det känns som att sväva. Du ser knappt vad som är upp eller ner och gränserna mellan luft och vatten blir utsuddade! Runtomkring kan du med lite tur se sengångare, tamariner och mängder av olika fågelarter. 

 • En dag lägger vi till i den lilla byn Cachoeira –  hit går en del av pengarna vi betalar för den här resan. Vi stödjer på så sätt utbildnings- och bevarandeprojekt. Här gör vi en rundtur i skolan, lär oss hur man gör manioka- yucca- och kassavamjöl. Vi kan spela fotboll och få lära oss nya finter av barnen i byn, och den som vill kan avsluta med ett bad. Vi gör kvällssafari för att söka efter alla de djur som finns här, i första hand efter kajmaner. Har vi tur tar kaptenen oss sedan till mitten av floden och stannar så att vi kan bada. Ja, allt sker i samma vatten... där vi fångar pirayor, och letar efter kajmaner... Men de farliga djuren håller sig längs stränderna så vi behöver inte vara oroliga här mitt ute i floden. Kvällarna avslutas med middag ombord, mysiga samtal och god sömn. (F,L,M)

 • Dag 7 Mirante do Gavião

  Efter frukost packar vi ihop våra saker och lämnar båten för att ta oss tillbaka till Novo Airão och vår fantastiska lodge Mirante do Gavião belägen vid kanten av Rio Negro. Här bor vi i rymliga rum med fantastiska vyer över skogen och floden. Med lite tur kan vi se de färggranna tukanerna i träden. Poolen ligger inbäddad i grönskan och vi serveras god och vällagad mat. 

 • Dag 8 Till Rio de Janeiro

  I dag lämnar vi Amazonasregionen och beger oss till Manaus flygplats för att fortsätta med inrikesflyg till sambans huvudstad - Rio de Janeiro. Vi kommer fram på eftermiddagen och tar oss till vårt hotell. På kvällen finns möjlighet att på egen hand upptäcka kvällslivet och det fantastiska utbudet av restauranger som erbjuds i Rio. (F)

 • Dag 9 Upptäck sambans Rio

  Rio de Janeiro! En stad sprudlande av livsglädje och som har ett fantastiskt läge. Långa, vidsträckta stränder som omges av hav och berg. För många anses Rio vara en av världens vackraste städer. Vi gör en rundtur och besöker sockertoppen och den välkända Jesusstatyn uppe på Corcovadokullen. På Copacabana råder ett avslappnat strandliv. Här spelas det spontanfotboll till toner av sambamusik och det är svårt att inte ryckas med av stämningen. Man förstår varför detta är en av världens mest berömda stränder. Även den lite mer sofistikerade Ipanema Beach är väl värd ett besök. Den ligger i stadsdelen Leblon som anses vara en av de finare delarna i Rio. (F)

 • Dag 10 Paraty och Picinguaba

  Vi checkar ut från vårt hotell i Rio och beger oss till den lilla kolonialstaden Paraty. Det är en bilresa på ca 4,5 timmar. Paraty är med på UNESCOS världsarvsista och staden har en oerhörd charm med sina kullerstensgränder och låga hus med färgglada dörrar och fönsterluckor. En dröm för fotointresseade! Här äter vi lunch och upptäcker staden till fots. Därefter fortsätter till Picinguaba, ca 30 minuter med bil. Det är en del av Ubatubaregionen som ligger mellan São Paolo och Rio. Här finns långsträckta stränder med kristallklart tvatten som går i smaragdgröna toner. Själva byn är väldigt charmig, och det finns flera små barer, restaruanger och butiker. Vi bor på Pousada Picinguaba, granne med naturen. (F,L,M)

 • Dag 11-14 Sol och baddagar

  Här njuter vi av sol och bad och vackra miljöer! Lugnet kring den charmiga pousadan smittar av sig, det här är semester! För den som vill upptäcka mer av regionen finns det flera utflykter att göra. Till exempel en båttur till öarna Isle of Pigs eller Prumrim Island. Den berömda Fazenda Beach ligger endast 4,5 km från Picinguaba. Härifrån kan man göra guidade vandringar i naturen. I närheten finns även vattenfallet Escada, i entrén av Praia do Camburi varifrån man kan göra vandringen 7 Well Trail. Man passerar då hela 7 vattenfall varav man kan bada i tre utav dem. På nyårsafton äter vi nyårsmiddag på hotellet till tonerna av livemusik. (F,M)

 • Dag 15 Hemresa

  I dag lämnar vi Picinguaba och åker mot Rios flygplats för att resa hemåt igen. En mellanlandning i Europa på vägen. (F)

 • Dag 16 Hemma igen

  Vi kommer fram till Sverige kring lunchtid. 

Resans höjdpunkter

 • De härliga dagarna då vi åker med flodbåt i Amazonas
 • Dagarna i sambans huvudstad Rio de Janeiro
 • Sol och bad i Picinguaba

Karta

Resfakta

Reslängd 16 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg och Köpenhamn på förfrågan
Avresor 18 december - 3 januari 2019/20
Pris Från 54 900 kr
Barnpris

37 900 kr/barn under 10 år som delar rum med två vuxna

I priset ingår
 • Alla flyg
 • Klimatkompensation för alla flyg
 • Alla transporter
 • 2 nätter på hotell i Manaus
 • Tur till Janauari National Park och Meeting Waters
 • 3 nätter ombord på Jacaré-Acu inkl. utflykter 
 • 2 nätter på amazonaslodgen Mirante do Gavião
 • 3 nätter på hotell av turistklass i Rio de Janeiro
 • Stadsrundtur i Rio
 • Rundtur till fots i Paraty, inkl. lunch
 • 5 nätter på Pousada Picinguaba
 • Frukost alla dagar
 • Lunch i Manaus
 • Helpension ombord på Jacaré-Acu
 • Middagar på Pousada Picinguaba
 • Nyårsmiddag
I priset ingår ej

Dryck, dricks, övriga måltider

Resplan

Dag 1. Mot Manaus
Dag 2. Rio Negro och Janauari National Park
Dag 3. Amazonasexpeditionen börjar
Dag 4-5. Flodkryssning i Amazonas, Rio Negro, Cachoeira
Dag 6. Mirante do Gavião
Dag 7. Mirante do Gavião
Dag 8. Till Rio de Janeiro
Dag 9-10. Upptäck sambans Rio
Dag 11. Paraty och Picinguaba
Dag 12-15. Sol och baddagar
Dag 16. Hemresa
Dag 17. Hemma igen

Deltagarantal

Min 10 max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Jacaré-Acu, Amazonas

  Vi tillbringar fyra nätter på Jacaré-Acu. Namnet betyder "stor kajman" på portugisiska. När man har byggt båten har man inspirerats av den tradtionella caboclo-kulturen. Den rustika båten har 8 hytter med plats för totalt 16 gäster. Alla hytter har A/C och privata faciliteter. Köket bjuder på mat lagad med omsorg, till stor del av lokala ingredienser. Ett stort plus är att här ingår all mat och dryck - mineralvatten, färska fruktjuicer eller caipirinhas, det finns något för alla. 

   

 • Mirante do Gavião Amazon Lodge, Novo Airão

  Denna charmiga lodge är byggt helt av virke från Amazonas. Här bor vi granne med sengångare och iguanas och har storslagna vyer över regnskogen och Rio Negro. Stora rum med enorma terrasser där man kan ligga i hängmattan och bara insupa atmosfären! Alla rum har A/C och minibar. På lodgen finns ett mysigt poolområde, en gemensam loungedel och flera utsiktspunkter. I restaurangen serveras fantastisk mat, en mix av regionala smaker och det västerländska köket. 

 • Pousada Picinguaba, Ubatuba

  En charmig pousada, vackert belägen vid havet. På Picinguaba pratar man om lyx som lugn och genuin närhet till naturen. Från lodgen har vi utsikt över en fridfull bukt i Serra do Mar - den tropiska skogen som sträcker sig längs kusten mellan Rio och São Paolo, och vi har ungefär en halvtimmes bilresa till kolonialstaden Paraty. Här finns en skyddad 3 km lång sandstrand och de 9 rummen har alla utsikt över havet. Pousada Picinguaba har valts av HIP HOTELS till ett av de 80 mest extraordinära hotellen världen över! Rummen är enkla och bekväma, och har alla en privat balkong med hängmatta. I restaurangen tillagas maten till största delen av egenodlade och egenproducerade råvaror. Här serveras färska skaldjur och caipirinhas gjorda på egenodlad sockerrör och ekologiskt odlad lime.