Översikt

Julresa till Borneo med strandliv på ön Lankayan

Upplev det stora familjeäventyret på Borneo - en spännande naturresa som avslutas med sol, bad och snorkling. I regnskogen spanar vi efter våra släktingar, de vilda orangutangerna, lustiga näsapor, exotiska näshornsfåglar och skygga pygméelefanter. På ön Lankayans sandstränder söker vi efter små havssköldpaddor i månskenet. Vi besöker ett rehabiliteringscenter för orangutanger och vandrar på hängbroar över regnskogens tak. Resan avslutas med snorkling och härliga bad på några av Lankayans vackraste stränder.

Borneos regnskog är en av de äldsta och mest artrika regnskogarna på vår jord. Här möter vi en värld av unika och fascinerande djur och växter – som flygande ödlor och grodor, klättrande fiskar och insekter som ser ut som blommor. På nära håll ser vi proboscisaporna med sina stora, röda näsor och den rödhåriga orangutangen.

Under vår färd längs Kinabatanganfloden och dess bifloder spanar vi efter pygméelefanter, apor, jätteekorrar och de stora näshornsfåglarna. Vi har även ett möte bokat med våra släktingar orangutangerna, i Sepiloks rehabiliteringscenter där de återanpassas till ett liv i det fria. Regnskogssafarin avslutas på ön Lankayan. Här drivs ett antal bevarandeprojekt för de två arter havssköldpaddor som finns kring ön. Har vi tur får vi vara med och se när sköldpaddshonorna kommer upp på stranden för att lägga sina ägg. Här njuter vi också av långa fina sandstränder och varma bad.

 Fast avresa på jullovet (se datum) eller egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer.


En hållbar resa

Våra samarbetspartners på Borneo har vunnit många utmärkelser för sitt engagemang i lokala bevarande- och naturvårdsprojekt som drivs i nära samarbete med lokalbefolkningen. De stödjer återplantering av träd och vattenförsörjningsprojekt, och genom en väl genomförd, småskalig och miljövänlig turism bidrar de till att skydda regnskogen från exploatering. Boendet på Sukau Rain Forest Lodge i känsliga Kinabatangan är miljöcertifierat och värms upp med solfångare. Turerna på bifloderna görs med eldrivna båtar för att inte störa djuren.

Boka din resa

2022-12-23 2023-01-06 39 800 kr Emirates Air Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Borneo

  Vi flyger från Sverige mot Kota Kinabalu, en mellanlandning i Singapore på vägen. Måltider på flyget.

 • Dag 2 Världens tredje största ö

  Vi har ett längre stopp i Singapore där vi landar tidig morgon. Du väljer själv om du enkelt vill ta dig in till stan med tåg, buss eller taxi, eller om du hellre stannar på flygplatsen. På eftermiddagen reser vi vidare mot Borneos stat Sabah och dess huvudstad Kota Kinabalu. Vi landar runt 19-tiden och tar oss med båttransfer till Tunku Abdul Rahman National Park och Bunga Raya Island Resort där vi checkar in i våra vackra chalets. Ön passar för dig som vill bada, snorkla eller dyka i en underbart avslappnande atmosfär. Här lever man barfotalyx i vackra och traditionellt byggda trächalets belägna på en djungelslänt. En bländande vit korallstrand intill turkosblått vatten fulländar paradisbilden.

 • Dag 3 Regnskogsvandring och snorkling

  Bunga Raya Resort är ett undangömt paradis beläget vid det vackra och välbevarade korallrevet strax utanför Borneo kust. Ön är med sin orörda, tropiska vegetation, vackra korallrev och vita sandstrand ett perfekt ställe för avkoppling. Den som vill vara mer aktiv kan utforska öns egna regnskog, vandra på hängbroar och små stigar för att spana efter makaker och tropiska fåglar. Möjlighet finns också att prova på zipline, att svinga sig mellan trädtopparna, ett äventyr som passar alla åldrar. Det går även båtar till och från Kota Kinabalu för den som vill gå på marknad eller äta middag i staden. (F)

 • Dag 4 Mot Sukau Rainforest Lodge

  Efter frukost transfer till flygplatsen för att flyga till Sandakan på östkusten. Vi reser sedan vidare till Sukau Rainforest Lodge. Den lilla bekväma lodgen har fått flera ekoturismutmärkelser för de genomtänkta utflykterna, solcellsuppvärmningen och den fina byggnadskonsten. Under sen eftermiddag gör vi en två timmars exkursion med en båt som drivs av elmotor när det behövs tystnad. Vi spanar efter den märkliga näsapan som sitter i träden längs floden. Under utflykterna hoppas vi få se våra släktingar orangutangerna, vildsvin, sällsynta pygméelefanter, långsvansade makaker, langurer och andra apor. Våra kunniga guider gör en presentation av området efter middagen. Sukau Rainforest Lodge. (F,L,M)

 • Dag 5 Djungelflodfärd längs Kinabatangfloden

  Tidig exkursion med båt på Kinabatangfloden. Fågellivet är extremt rikt och det är inte ovanligt att se flera av Borneos åtta arter näshornsfågel. Vi hoppas få se de vilda orangutangerna leka bland träden. På eftermiddagen en ny flodtur för att åter spana efter Borneos unika djurliv och kanske få en glimt av de skygga små kattdjuren som finns i den omgivande regnskogen. Mot tillägg på plats kan du även följa med på en spännande och givande nattsafari med båt. Boende på Sukau Rainforest Lodge. (F,L,M)

 • Dag 6 Menanggolfloden och Gomantong Caves

  Tidig morgontur med båt på Menanggolfloden. Vila på lodgen eller bada i poolen. Efter lunch åker vi mot Gomantong Caves, Sabahs största grottsystem. Grottorna är gigantiska, stora som domkyrksalar med fönster i taket som sänder ned ljusstrålar, som om det var strålkastare, och längst in är det en stor öppning i taket. I grottan finns fladdermöss i en imponerande mängd. Här häckar och flyger salanger. Salanger är en slags seglarfåglar som är släkt med våra tornsvalor, dessa fåglar kan navigera med ekoljud lite som fladdermöss i mörkret. Vi återvänder därefter till Sukau Rainforest Lodge för en sista övernattning. (F,L,M)

 • Dag 7 Besök på Rainforest Discovery Center

  I dag lämnar vi Sukau och fortsätter till Sepilok Nature Resort (de som reser på Göteborgsavgången bor på grannhotellet Sepilok Forest Edge) som ligger vägg i vägg med Sepiloks rehabiliteringscenter för orangutanger. Här har vi stora chanser att se både fågel och apor. Den som vill kan göra en nattpromenad mot extra tillägg på plats, för att spana efter nattens varelser, som tröglori, ormar och jätteflygekorrar. Vi besöker också Rainforest Discovery Center. (F,L,M)

 • Dag 8 Sepiloks rehabiliteringscenter för orangutanger

  Efter frukost besöker vi mot Labuk Bay Proboscis Sanctuary. Här gör vi en kort promenad och får se när de roliga näsaporna och silverlangurerna matas. Vi återvänder vi till vårt hotell för lunch och vi kan på egen hand utforska omgivningarna kring hotellet. På eftermiddagen besöker vi Orangutangernas rehabiliteringscenter. Det finns små stigar kring resortet där man kan se på fåglar och smådjur bland träden och dammarna. (F,L)

 • Dag 9 Ön Lankayan - kritvita stränder och turkost hav

  Efter frukost lämnar vi Sepilok Nature Resort och beger oss landvägen tillbaka. Vidare transfer till båten som tar oss ut på en  ca 1 1/2 timmes båttransfer till Lankayan Island. Mitt i Suluhavet ligger denna underbara ö med sin orörda, tropiska vegetation, välbevarade korallrev och långa vita sandstränder. Här njuter vi i ett lugnt och skönt paradis och smälter alla intryck från regnskogen. Lankayan Island Resort. (F,L,M)

 • Dag 10-11 Lata dagar på ön Lankayan

  Lankayan har under de senaste åren fått ett rykte som toppdestination för dykupplevelser. Här har du endast ett par steg till snorkling i världsklass med ett fantastiskt djurliv under ytan. Det är inte omöjligt att du stöter på sköldpaddor och om du inte träffar dem i havet finns det ett sköldpaddscenter på ön. Här drivs ett antal bevarandeprojekt för de två arter havssköldpaddor som finns kring ön. Har vi tur får vi vara med och se när sköldpaddshonorna kommer upp på stranden för att lägga sina ägg. När de kläcks får vi hjälpa personalen med att se till att de nykläckta sköldpaddsungarna får en säker promenad till havet. På nyårsafton äter vi gemensam nyårsmiddag. (F,L,M)

 • Dag 12 Vi lämnar Lankayan

  I dag lämnar vi Lankayan Island och tar oss tillbaka till fastlandet för att  flyga inrikes direkt tillbaka till Kota Kinabalu. Transfer till hotellet. Grandis Hotel, Kota Kinabalu. (F)

 • Dag 13 Egen tid i Kota Kinabalu

  Vi bor centralt på Grandis Hotel där vi har pool. Dagen har vi till eget förfogande. Det finns möjlighet att göra en båttur, eller kanske göra en tur till Mari Mari Cultural Village. Staden erbjuder även shopping, både på marknader och i köpcentrum. (F)

 • Dag 14-15 Hemresa

  Efter frukost transfer till flygplatsen för flyg hem till Sverige. Vi har ett längre stopp i Singapore. Det är enkelt att ta sig in till city med buss, tunnelbana eller taxi. För den som väljer att stanna på flygplatsen finns det massor att göra. Man har verkligen satsat stort på flygplatsen. Det finns bland annat pool, en fjärilsträdgård, flera terrasser och mängder av restauranger och caféer. Runt midnatt går vårt flyg och vi är framme på morgonen dagen därpå. (F)

 • Ingår för barn Medlemskap i WWF

  En FamiljeExpedition ska vara ett lärorikt äventyr. Därför har vi alltid erfarna naturguider på resan. Små äventyrare blir dessutom medlemmar i WWFs barnklubb Panda Planet och alla tonåringar får tidningen WWF Eko som ger nyheter om djur, natur och miljövård.

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är preliminära. Det är bra att resa med ett öppet sinne för  synen på tid inte är som vi är vana vid här hemma i Skandinavien.

Resans höjdpunkter

 • Spännande exkursioner med båt på Kinabatanganfloden för att spana efter näsapor och regnskogens fåglar
 • Besöket hos orangutangerna på Sepilok Rehabilitation Center
 • Snorkling, bad och sköldpaddor på ön Lankayan med fina korallrev

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 23/12
Pris Från 39 800 kr
Enkelrumstillägg 8200 kr
Detaljerade priser

39 800 för del i trippelrum, 42 800 för del i dubbelrum

Barnpris

Barn 7-11 år: 34 800 kr. Max 1 barn per dubbelrum. Gäller endast barn som delar rum med två vuxna. Är ni 4 personer behöver man dela upp sig på två rum på vissa av boendena. Kontakta oss för möjlighet och pris.

I priset ingår
 • Flyg från Stockholm inkl. inrikesflyg t/r samt alla lokala transporter med minibuss och båt
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Snorkling och bad på Bunga Raya Resort i Tunku Abdul Rahmans marina nationalpark
 • Spännande exkursioner med båt på Kinabatanganfloden
 • Besök på Rainforest Discovery Center
 • Besök på Orangutangernas rehabiliteringscenter i Sepilok
 • Besök på Labuk Bay Proboscis Sanctuary där vi får se näsapor och silverlangurer matas
 • Promenad på hängbroar genom regnskogens tak
 • Snorkling, bad och sköldpaddor på ön Lankayan
 • Inträden och nationalparksavgifter
 • Helpension Sukau Rainforest Lodge och Lankayan. Övriga dagar ingår frukost. De flesta luncher och middagar serveras i bufféform
 • Guidade exkursioner med engelsktalande naturguide
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks, måltider utanför programmet

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Resplan

Dag 1. Mot Borneo
Dag 2. Ankomst till världens tredje största ö
Dag 3. Regnskogsvandring och snorkling
Dag 4. Mot östkusten och Sukau Rainforest Lodge
Dag 5. Djungelflodfärd längs Kinabatangfloden
Dag 6. Menanggolfloden och Gomantong Caves
Dag 7. Besök på Rainforest Discovery Center
Dag 8. Sepilok Orangutang Rehabilitation Center och Labuk Bay Proboscis Sanctuary
Dag 9-11. Ön Lankayan- Kritvita stränder och turkost hav
Dag 12. Vi lämnar Lankayan
Dag 13. Kota Kinabalu
Dag 14-15. Hemresa

Resesätt Emirates Air
Visum

Visum behövs för närvarande inte för svenska medborgare. Passet måste dock vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Resans karaktär

Vi bor på bekväma lodger och hotell. Vi bildar en egen grupp, men på lodgerna möter vi även andra internationella gäster och ev extra exkursioner utanför programmet som ex nattsafari görs tillsammans med dem.

Deltagarantal

Min 10, max 20

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

 Fast avresa på jullovet (se datum) eller egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer. Klicka på Boka direkt för att göra en förfrågan!

Boende

 • Bunga Raya Island Resort

  Hotellet är beläget på en liten undangömd korallö, en kort båtresa från Kota Kinabalu. Vi bor i rymliga bungalows inredda i traditionell malaysisk stil, alla med privat balkong. På hotellet finns pool och ett spa där man kan boka olika behandlingar. Alla rum har wifi, TV, badkar och gratis dricksvatten. Det finns en egen liten regnskog med hängbroar.

 • Sepilok Nature Resort

  Sepilok Nature Resort är gömt bland tropiska växter, gigantiska träd, vattendammar och spektakulära orkidéer. Det omges av bebyggelse på ena sidan och reservatet på andra sidan. Man bor i mysiga bungalows och har gångavstånd till det världsberömda Kabili- Sepilokreservatet med orangutanger och andra apor. Har man tur kommer en orangutang på rymmen på besök. På hotellet finns en restaurang. Alla rum har privat badrum, balkong och  A/C. Wifi finns i allmänna utrymmen.

 • Sukau Rainforest Lodge

  Boendet i träbungalows vid Sukau Rainforest Lodge är byggt vid Kinabatanganflodens strand. Här finns en stor restaurang byggd på ett trädäck över floden, gemensamma utrymmen där man kan ta te och kakor, en liten butik och pool. De bekväma rummen har takfläkt, myggnät, dusch och toalett. Utflykterna med båt på floden sker med moderna snabba fyrtaktsmotorer, men när vi kommer nära djuren smyger man fram med tysta eldrivna motorer för att komma nära och inte förstöra stämningen. Sukau Rainforest Lodge har nyligen utsetts till en av National Geographics "Unique Lodges of the World" - en mycket prestigefylld utnämning.

 • Lankayan Island Resort

  På ön Lankayan bor vi i bekväma rum/stugor i natursköna omgivningar. Lankayan är en liten ö med bara ett hotell. Att promenera på stranden runt ön tar bara 20 minuter. Kring Lankayan finns möjligheter att dyka för de med dykcertifikat eller följa med på snorklingsturer till revet utanför, mot betalning på plats. Wi-Fi finns i reception och restaurang. Direkt på stranden utanför våra bungalower finns härliga snorkelvatten med fina lätttillgängliga korallrev med färgglada fiskar och sandbottnar med havssköldpaddor. 

 • Grandis Hotel, Kota Kinabalu

  Grandis Hotel är döpt efter en endemisk orkidé funnen på Mt Kinabalu. Hotellet ligger mitt i centrum, ca 15 minuters bilresa från flygplatsen och precis brevid den mest populära shopping mallen i stan. Rummen är rymliga och stilfullt inredda. Det finns fri wifi, safety box och TV. Alla rum har panoramautsikt över staden, eller över den magnifika Sydkinesiska sjön. det finns flera restauranger och en populär sky bar. Pool finns. 

Inspiration