Översikt

FamiljeExpedition - Borneo med snorkling på Lankayan

Följ med till Borneo och "hitta Nemo" i sommar. Vi möter vilda orangutanger, lustiga näsapor och charmiga dvärgelefanter i Borneos regnskog. I Sepilok besöker vi ett rehabiliteringscenter för orangutanger och vandrar på hängbroar över regnskogens tak. På ön Lankayan spanar vi efter havssköldpaddor och snorklar med färgsprakande clownfiskar i det turkosa havet. Vi flyger in direkt till östkusten, där både flodäventyr och de vackra öarna ligger på bekvämt avstånd, så att vi kan utnyttja tiden på bästa sätt.

Borneos regnskog är en av de äldsta och mest artrika regnskogarna på vår jord. Här möter vi en värld av unika och fascinerande djur och växter – som flygande ödlor och grodor, klättrande fiskar och insekter som ser ut som blommor. På nära håll ser vi proboscisaporna med sina stora, röda näsor och den rödhåriga orangutangen.

Under vår färd längs Kinabatanganfloden och dess bifloder spanar vi efter pygméelefanter, apor, jätteekorrar och de stora näshornsfåglarna. Vi har även ett möte bokat med våra släktingar orangutangerna i Sepiloks rehabiliteringscenter där de återanpassas till ett liv i det fria. Regnskogssafarin avslutas på ön Lankayan. Här drivs ett antal bevarandeprojekt för de två arter havssköldpaddor som finns kring ön. Har vi tur får vi vara med och se när sköldpaddshonorna kommer upp på stranden för att lägga sina ägg. Här njuter vi också av långa fina sandstränder och varma bad.

En hållbar resa
Våra samarbetspartners på Borneo har vunnit många utmärkelser för sitt engagemang i lokala bevarande- och naturvårdsprojekt som drivs i nära samarbete med lokalbefolkningen. De stödjer trädåterplantering och vattenförsörjningsprojekt och genom en väl genomförd, småskalig och miljövänlig turism bidrar de till att skydda regnskogen från exploatering. Boendet på Sukau Rain Forest Lodge i känsliga Kinabatangan är miljöcertifierat med uppvärmning med solfångare. Turerna på bifloderna görs med eldrivna båtar för att inte störa djuren.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Borneo

  Vi flyger från Stockholm till Kuala Lumpur. Ett eller två byten längs vägen innan vi flyger in direkt till Sandakan på östra Borneo vilket spar oss tid. 

 • Dag 2 Sepilok

  Vi kommer fram till östra Borneo kring lunch. Vårt boende de kommande dagarna, Sepilok Nature Resort, ligger inbäddat bland tropiska växter, gigantiska träd och spektakulära orkidéer. På resorten lever vilda orangutanger runt knuten - ibland kan de t.o.m. komma på besök. 

 • Dag 3 Rainforest Discovery Centre

  Efter frukost åker vi till Rainforest Discovery Centre. Här vandrar vi fram på stadiga hängbroar högt uppe bland jätteträdens kronor och upplever regnskogen ur fågelperspektiv. Kanske upptäcker vi nån orangutang i omgivande träd, färggranna fåglar eller en jätteekorre. Vi hinner även med ett besök i den Botaniska trädgården. När vi har ätit vår lunch fortsätter vi mot Labuk Bay Proboscis Sanctuary. Här gör vi en kort promenad och får se när de roliga näsaporna och silverlangurerna matas. Vi återvänder vi till vårt hotell där vi på egen han kan utforska omgivningarna i skymningen. Det finns små stigar kring resortet där man kan se på fåglar och smådjur bland träden och dammarna. (F,L)  

 • Dag 4 Orangutanger på Sepilok Rehabilitation Centre

  I dag besöker vi Sepilok Orangutang Rehabilitation Center där vi får en introduktion i hur man arbetar med att återanpassa skadade och omhändertagna orangutanger. Vi gör en kortare promenad för att få vara med vid utfodringen av orangutangerna. Hit kommer dessutom långsvansade- och svinmakaker, samt svarta jätteekorrar för att få sin del av frukterna. Vi besöker sedan Borneo Sun Bear Conservation Centre i närheten för att få lära oss mer om världens minsta björn. 

 • Mot Sukau Rainforest Lodge

  Efter lunch åker vi buss i ca 30 minuter ner till hamnen för att med snabbgående båt ta oss till Sukau Rainforest Lodge. Vi färdas på Sabahs längsta flod, Kinabatangan och kommer fram efter ca 2,5 timme. Det blir en svalkande båtsafari genom stora välbevarade mangroveskogar som efterhand övergår i regnskog där vi upplever djurlivet längs floden. Här finns flockar med näsapor, listkrokodiler och allehanda fåglar. Vi når vår lodge som ligger direkt vid floden omgiven av en skyddande skogsridå. Bakom denna breder jättelika oljepalmsplantager ut sig, därför håller de flesta djuren till nära oss längs med skogskanterna till floden. Det är en anledning till att man har lättare att få se djur här än på andra ställen.

 • Den bekväma lodgen har fått flera ekoturismutmärkelser för de genomtänkta utflykterna, solcellsuppvärmningen och de fina byggnaderna av bland annat National Geographic. Vi bekantar oss med området och intar sedan middagen på en stor terrass över floden i skenet av tända lyktor. Därefter lyssnar vi till en presentation av en av lodgens kunniga naturguider. (F,L,M)

 • Dag 5 Båtfärd genom djungeln på Kinabatangan

  Tidig exkursion längs Kinabatanganfloden med en båt som drivs av fyrtaktsmotor, men sen byter vi till elmotor när det behövs tystnad. Det är en fantastisk känsla att kunna glida fram alldeles tyst och försiktigt när vi närmar oss djuren. Förhoppningsvis träffar vi på orangutanger som sitter och äter i träden eller familjer med näsapor som tittar nyfiket tillbaka på oss besökare. När vi kommer tillbaka och har ätit frukost gör vi en promenad kring lodgens upphöjda vandringsbryggor. 

 • Pygméelefanter och makaker

  Lunchen intas på lodgen och på eftermiddagen gör vi en ny exkursion på floden för att spana efter djur och kanske få en glimt av en stor över en meter lång varanödla eller träffar på de söta dvärgelefanterna som snart bara kan ses här. Vi stannar ute till skymningen och under utflykterna hoppas vi få se orangutanger, sällsynta pygméelefanter, långsvansade makaker, langurer och makaker. Middag på terrassen när det börjar bli svalare. (F,L,M)

  Mot tillägg på plats kan du även följa med på en spännande nattsafari med båt, där man letar efter apor och kungsfiskare med strålkastare.

 • Dag 6 Menanggolfloden och Gomantong Caves

  Tidig morgontur med båt på Menanggolfloden. Vila på lodgen eller bada i poolen. Efter lunch åker vi mot Gomantong Caves, Sabahs största grottsystem. Grottorna är gigantiska, stora som domkyrksalar med fönster i taket som sänder ned ljusstrålar, som om det var strålkastare, och längst in är det en stor öppning i taket. I grottan finns fladdermöss i en imponerande mängd. Här häckar och flyger salanger. Salanger är en slags seglarfåglar som är släkt med våra tornsvalor, dessa fåglar kan navigera med ekoljud lite som fladdermöss i mörkret. Vi återvänder därefter till Sukau Rainforest Lodge för en sista övernattning. (F,L,M)

 • Dag 7 Korallrev på Lankayan

  Efter frukost åker mot hamnen i Sandakan och båten som ska ta oss till Lankayan. Framför oss har vi en resa på ungefär 1,5-2 timmar med snabbgående båt över Suluhavet innan vi kommer fram till de turkosa vattnen kring paradisön. Tänk på att det kan stänka och gunga på färden. Ön är delvis orörd med tropisk vegetation, palmer och hibiscusbuskar. Men det allra bästa är öns skyddade och välbevarade korallrev och långa vita sandstränder med sandbottnar där havssköldpaddorna betar.  Alla måltider intas på en restaurang på pålar långt ut i det klara vattnet, där man kan sitta och titta på stora fiskar och havsköldpaddor medan man äter. (F,L,M)

 • Dag 8-10 Lugna dagar på Lankayan

  Lankayan är en populär destination för dykupplevelser. Här har vi endast ett par steg till snorkling. Under ytan kan du leta efter Nemo och Doris bland färgstarka koraller. Här finns även stora fiskar som muränor, drakfiskar och enstaka bläckfiskar.

 • Bevarandeprojekt för havssköldpaddor

  Det brukar simma omkring gröna havssköldpaddor längs stränderna och beta sjögräs. Om du inte träffar dem i havet finns det ett sköldpaddscenter på ön. Här drivs ett antal bevarandeprojekt för de två arter havssköldpaddor som håller till kring ön. Har vi tur får vi vara med en natt när sköldpaddshonorna kommer upp på den långa vita sandstranden för att lägga sina ägg. Om det kläcks några kullar i sköldpaddscentret de dagar vi är där, får vi vara med när de nykläckta sköldpaddsungarna släpps ut på kvällen. Det är en gripande upplevelse att se när de rusar nedför stranden för att komma ned i havet. (F,L,M)

 • Dag 11 Hemresa

  Efter frukost åker vi båt tillbaka mot Sandakan för att påbörja vår resa hem. Vi flyger hem via Kuala Lumpur där vi byter flyg och forsätter sedan vår resa hem till Sverige. Måltider ombord. (F)

 • Dag 12 Hemma i Sverige igen

  Ankomst till Arlanda.

 • Ingår för barn Medlemskap i WWF

  En FamiljeExpedition ska vara ett lärorikt äventyr. Därför har vi alltid erfarna naturguider på resan. Små äventyrare blir dessutom medlemmar i WWFs barnklubb Panda Planet och alla tonåringar får tidningen WWF Eko som ger nyheter om djur, natur och miljövård.

Resans höjdpunkter

 • Exkursionerna med båt på Kinabatanganfloden
 • Boendena på prisbelönta ekolodger i Sepilok, Sukau och på Lankayan
 • Snorkling, bad och sköldpaddor på Lankayan Island

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn
Avresor 1-12 juli 2022 + valfri avresedag
Pris Från 34800 kr, barnrabatt finns
Barnpris

Hör med oss. Barnpriser gäller för barn 2-11 år som delar rum med 2 vuxna. Max 2 barn per rum.

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Borneo t/r inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flyg
 • Exkursioner med båt på Kinabatanganfloden
 • Labuk Bay Proboscis Sanctuary
 • Besök vid orangutangernas rehabiliteringscenter
 • Promenad på hängbroar i regnskogen
 • Snorkling, sol och bad på Lankayan
 • Lokala transporter
 • Inträden och nationalparksavgifter
 • Frukost alla dagar, lunch dag 3 
 • Helpension dag 4-6 samt 8-10
 • Engelsktalande naturguider 
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks

Resplan

Dag 1. Mot Borneo
Dag 2. Sepilok
Dag 3. Rainforest Discovery Centre
Dag 4. Orangutanger på Sepilok Rehabilitation Centre, Sukau
Dag 5. Sukau, flodfärd på Kinabatanganfloden
Dag 6. Menanggolfloden och Gomatong Caves
Dag 7. Lankayan
Dag 8 -10. Lugna dagar på Lankayan
Dag 11. Hemresa
Dag 12. Hemma igen

Klimat

Borneo ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn och här kan det regna rikligt året runt. De stora regnmängderna faller dock oftast under monsunmånaderna november-jan. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga/fina morgnar och förmiddagar.

Resans karaktär

Vi bor på bekväma lodger och hotell. Vi bildar en egen grupp, men på lodgerna möter vi även andra internationella gäster och eventuella extra exkursioner utanför programmet som t.ex. nattsafari görs tillsammans med dem.

Deltagarantal

Min 8, max 10

Att resa i pandemin
Vi följer svenska UDs reserekommendationer och du får full återbetalning om din resa skulle bli inställd. Läs mer här »

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att resorna ska vara inspirerande, engagerande och aktivt bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Flygresan är klimatkompenserad. Läs mer här »

Rådgivning via Zoom
Vi erbjuder individuell rådgivning via Zoom, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Boende

 • Sukau Rainforest Lodge

  Boendet i träbungalows vid Sukau Rainforest Lodge är byggt vid Kinabatanganflodens strand. Här finns en stor restaurang byggd på ett trädäck över floden, gemensamma utrymmen där man kan ta te och kakor, en liten butik och pool. De bekväma rummen har takfläkt, myggnät, dusch och toalett. Utflykterna med båt på floden sker med moderna snabba fyrtaktsmotorer, men när vi kommer nära djuren smyger man fram med tysta eldrivna motorer för att komma nära och inte förstöra stämningen. Sukau Rainforest Lodge har nyligen utsetts till en av National Geographics "Unique Lodges of the World" - en mycket prestigefylld utnämning.

 • Lankayan Island Resort

  På ön Lankayan bor vi i bekväma rum/stugor i natursköna omgivningar. Lankayan är en liten ö med bara ett hotell. Att promenera på stranden runt ön tar bara 20 minuter. Kring Lankayan finns möjligheter att dyka för de med dykcertifikat eller följa med på snorklingsturer till revet utanför, mot betalning på plats. Wi-Fi finns i reception och restaurang. Direkt på stranden utanför våra bungalower finns härliga snorkelvatten med fina lätttillgängliga korallrev med färgglada fiskar och sandbottnar med havssköldpaddor. 

 • Sepilok Nature Resort

  Sepilok Nature Resort är gömt bland tropiska växter, gigantiska träd, vattendammar och spektakulära orkidéer. Det omges av bebyggelse på ena sidan och reservatet på andra sidan. Man bor i mysiga bungalows och har gångavstånd till det världsberömda Kabili- Sepilokreservatet med orangutanger och andra apor. Har man tur kommer en orangutang på rymmen på besök. På hotellet finns en restaurang. Alla rum har privat badrum, balkong och  A/C. Wifi finns i allmänna utrymmen.