Översikt

Det vilda Alaska med Magnus Pihl

Tillsammans med vår svenske färdledare Magnus Pihl spanar vi efter grizzlybjörn, svartbjörn, varg och Coyote i Denali National Park.Vi fotograferar havsutter, knölval och späckhuggare på vår kryssning i Kenai Fjords National Park. I Nationalparkerna Denali och Kenai Fjords bor vi bekvämt på vackert belägna vildmarkslodger - med bästa läge i hjärtat av nationalparkerna. Resan avslutas med en vacker tågresa genom klassiska guldgrävarmarker och Alaskas vidder. På resan besöker vi även kustpärlan Seward och Talkeetna vid foten av Mt Denali. Färd i liten svensk grupp tillsammans med Magnus Pihl och flera kunniga lokala naturguider - där vi får uppleva det bästa av Alaskas storslagna vildmarker.

Detta är en expedition genom Kenai och Denalis mest storslagna och viltrikaste områden i Alaska. Vi bor på rustika och naturnära vildmarkslodger med bästa läge mitt i nationalparkerna. Tillsammans med våra kunniga färdledare ger vi oss ut med båt i den marina delen av Kenai Fjords nationalpark för att spana efter knölvalar, späckhuggare, Stellers sjölejon, säl, havsutter och kalvande glaciärer. Den vilda och storslagna kusten med skogar, berg och glaciärer bjuder på förstklassig fågelskådning med många pelagiska arter som stormfågel, alkor, liror och stormsvalor och även nationalsymbolen, den vithövdade havsörnen. På fågelöarna Chiswell Islands ser vi häckande tofs- och hornlunnefåglar på klippavsatserna. Här häckar även många olika små alkor som Whiskered- och Cassins auklet.

Vår färdledare Magnus Pihl
Magnus Pihl har varit bosatt i Sydostasien i över 25 år med Bali i Indonesien som hem de sista 22 åren. Han har lett resor till Borneo och Indonesien under dessa år, men även många resor till Alaska. "Det är mitt stora intresse för naturen och glädjen att få leda och visa upp detta för mina medresenärer som driver och motiverar mig" säger Magnus. 


Vi bor på Kenai Fjords Glacier Lodge
som ligger inbäddad vid strandkanten av en isblå fjällsjö i Kenai Fjords National Park. Detta är den enda lodgen med bra läge inne i själva Nationalparken. Här har vi en fantastisk utsikt över den mäktiga Pedersenglaciären och Alaskas spektakulära havskust. Vår resa fortsätter till Denali National Park - ett av de mest viltrika naturområdena i hela Alaska. Här bor vi på naturnära Denali Backcountry Lodge som ligger i hjärtat av Denali National Park.

I Denali möter vi "The big four" och mängder av andra djur och fåglar: det vackra, vita snöfåret, de jättelika älgarna, cariobou-renar, varg, prärievarg, svartbjörn och naturligtvis det mest beryktade djuret av dem alla, grizzlybjörnen. Här bor vi i rustika stugor på Denali Backcountry Lodge mitt inne i hjärtat av Denali National Park.

Genom nationalparken har den 200 mil långa Denaliförkastningen skapat aktiva vulkaner, höga berg och vidsträckta låglandsområden. Kronan på verket är naturligtvis Mt Denali, tidigare benämnt Mt McKinley, som med sina 6 168 meter är kontinentens högsta berg och även det berg på land med störst höjdskillnad mellan basen och toppen, t.o.m mer än Mt Everest. I den tunna jordmånen lever mossor, lavar och svamp, men även dvärgrhododendron och förgätmigej – Alaskas symbolblomma.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Anchorage, Alaska

  Vi möter vår färdledare Magnus Pihl på Arlanda och reser tillsammans från Sverige. Ett byte på vägen. Ankomst till Anchorage mitt på dagen/eftermiddagen lokal tid. Upphämtning på flygplatsen för transfer till hotellet Lakefront Anchorage som är beläget en liten bit utanför Anchorage, vid sjön Lake Hood. Härifrån kan vi se när sjöflygplanen landar på sjön, så typiskt för Alaska. Vi inkvarterar oss på hotellet och möter upp vår lokale guide som ger oss en briefing om de kommande dagarna. Gemensam middag på trevlig restaurang i Anchorage. Lakefront Anchorage Hotel. (M)

 • Dag 2 Alaskas berg och snöklädda toppar möter havet

  Tidig uppgång och vi intar vår medhavda frukost bestående av bagels, pålägg, färsk frukt och mycket mer, medan vi reser längs Turnagain Arms spektakulära kustlinje. Den vackra vägen slingrar sig längs kusten med Turnagain Arm på den ena sidan och Chugachskogen med de höga snöklädda bergen på den andra. Det smala landområdet mellan bergskedjan Chugach Mountain Range och Kenaifloden kallas Cooper Landing. Under guldrushen i mitten 1800-talet bosatte sig nybyggare här för att söka efter guld. Trakten var innan dess befolkad av Dena´ina-indianerna och här finns fortfarande historiska lämningar från deras bosättningar.

 • Naturkryssning genom Kenai Fjords marina nationalpark

  Vi åker genom Chugach National Forest till den pittoreska kuststaden Seward, bussturen till Seward tar ca 2 timmar och väl framme går vi ombord på båten som ska ta oss på en tur genom Kenai Fjords National Park. Vi färdas längs den spektakulära kusten och får uppleva en naturkryssning där späckhuggare, knölval, Stellers sjölejon, knubbsäl och charmiga havsuttrar kan skådas, men även sjöfåglar som stormfågel och den amerikanska nationalsymbolen, den vithövdade havsörnen. Båtturen tar ca 4-5 timmar. Kenaifjordens marina nationalpark är en av de vackraste naturmiljöerna i Alaska.

 • På fågelöarna häckar sillgrisslor, tofslunnefågel och tretåig mås på klippavsatserna. Vi njuter av vår lunch på båten och spektakulära vyer innan vi anländer till den exklusiva och naturnära lodgen Kenai Fjords Glacier Lodge. Här har vi tid att installera oss och njuta av omgivningarna innan middagen dukas fram på vår ombonade lodge med utsikt över fjorden. Kenai Fjords Glacier Lodge. (F,L,M)

   

 • Dag 3 Naturaktiviteter i Kenai Fjords nationalpark

  En heldag att njuta och uppleva Kenai Fjords vildmarker och djurliv. Här kan vi under dagen välja mellan några olika aktiviteter tillsammans med våra guider, t.ex. havskajak genom den klarblå bergssjön, kanotpaddling och vandring. De som vill ta det lite lugnare kan promenera längs någon av vandringslederna som omger lodgen som också har ett bibliotek med trevlig litteratur. Tillbaks på lodgen delar vi våra upplevlelser från dagens äventyr och får även lyssna till när en av de lokala expertguiderna ger en presentation om Alaskas natur och historia. Kenai Fjords Glacier Lodge. (F,L,M)

 • Dag 4 Kenai Fjords Nationalpark

  Ytterligare en dag i Kenai Fjords nationalpark. Under förmiddagen finns möjlighet att upptäcka nya delar av nationalparken. Spana efter späckhuggare, valar och njut av det rika djurlivet och de magnifika omgivningarna. Möjlighet till kajakpaddling, naturvandringar med våra guider eller egna promenader. 

 • Mot kuststaden Seward

  På eftermiddagen är det återfärd med båt längs kusten ca 2,5 timme, tillbaka till den lilla kuststaden Seward där vi installerar oss och njuter av middag på en mysig restaurang. Vi installerar oss på Seward Windsong Lodge och på kvällen tar vi en promenad  i de vackra omgivningarna, där vi också har utsikt över den jättelika Exitglaciären där det ges fantastiska fotomöjligheter. Seward Windsong Lodge eller liknande. (F,L,M)

 • Dag 5 Äventyrsstaden Talkeetna, vid foten av Alaskamassivet

  Vi beger oss norrut genom Chugach State Park mot staden Talkeetna. En busstur på ca 4 timmar. De snöklädda Alaskabergen med flera toppar kring 4000 meter bildar en mäktig fond längs vägen. Kronan på verket är naturligtvis Mt Denali, tidigare Mt McKinley, som med sina 
  6168 m är kontinentens högsta berg. På eftermiddagen anländer vi till det lilla samhället Talkeetna, som ligger där tre floder möts. Den trevliga byn lockar musiker och konstnärer i en härlig bohemisk mix. Härifrån utgår äventyrare och klättrare med sina expeditioner på väg upp mot några av kontinentens högsta berg. Gemensam rundvandring i den spännande lilla staden eller besök på det lilla museumet med föremål från urbefolkningen och guldruschen. Möjlighet till flygtur över Mt Denali på egen bekostnad (väderberoende). Middag och boende på Talkeetna Alaskan Lodge. (F,L,M)

 • Dag 6-7 Naturexkursioner i Denali Nationalpark

  Efter frukost beger vi oss till Denali nationalpark som nu ska vara vårt hem under två dagar. Detta är en av USA:s vackraste och mest kända nationalpark. Det dramatiska landskapet rymmer glaciärer, floder, fjällskogar, vulkaner, enorma slätter och såklart Nordamerikas högsta berg Mount Denali, som betyder ”Det Höga” och ståtar med sina 6168 m ö.h. Bussresan till Denali nationalpark tar ca 2 timmar till entrèn, under ca 5 timmar upplever vi en unik storviltssafari genom nationalparken till Denali Backcountry Lodge. Denna vildmarkslodge ligger i hjärtat av parken vid Moose creek.

 • Vi vandrar en vacker led genom granurskog till den subarktiska tundran med vida vyer över hedar, snöfält och sjöar. Här brukar finnas goda chanser att få se den lite mindre svartbjörnen. Denali nationalpark är utan tvivel ett av de vackraste och mest viltrika naturområdena i Alaska. Dess dramatiska landskap är resultatet av de tektoniska plattornas rörelse. Den 200 mil långa Denaliförkastningen skapar aktiva vulkaner, jordbävningar, höga berg och vidsträckta låglandsområden.

 • Här finns också mäktiga glaciärer, floder, fjällsjöar och enorma skogar. I denna subarktiska miljö kan endast de växter överleva som klara långa, mörka och kalla vintrar. Mossa, lavar och svamp är några av de växter som lever av den tunna jordmånen, men även dvärgrhododendron och förgätmigej – Alaskas symbolblomma.

 • Denali nationalpark är också ett av de största bevarade ekosystemen på jorden. I detta skyddade område lever mängder med rovdjur och fåglar. Bergsfår, Caribou-ren, storväxta älgar, varg, prärievarg, svartbjörn, järv, murmeldjur, vithövdad havsörn, jaktfalk och naturligtvis det mest beryktade djuret av dem alla, grizzlybjörnen.

 • Under två dagar utforskar vi nationalparken. Vi åker i nationalparkens minibussar och vandrar till fots för att komma djurlivet och naturen så nära som möjligt. Vi bor bekvämt på lodgen Denali Backcountry Lodge mitt i parken. En av dagarna gör vi en vandring till fots med picknicklunch och den andra dagen gör vi en exkursion i parken med nationalparkens bussar. På lodgen finns ett spa med möjlighet att boka behandlingar såsom massage etc. I loungen kan man ta en cocktail efter middagen. Denali Backcountry Lodge. (F,L,M)

 • Dag 8 Legendarisk tågresa tillbaka till Anchorage

  Efter frukost lämnar vi lodgen och åker genom Denali nationalpark ca 4,5 timmar till tågstationen. Vi tar vi den klassiska järnvägen genom det storslagna landskapet tillbaka till Anchorage. Tågresan tar ca 7-8 timmar. Lunch och middag ombord i den vackra restaurangvagnen med panoramafönster. Vi kommer fram till Anchorage vid halv niotiden på kvällen. Shuttle till Lakefront Anchorage hotel. (F,L,M)

 • Dag 9 Anchorage på egen hand

  Frukost på hotellet. Tid att smälta alla intryck från den storslagna naturen vi har upplevt under rundresan. Möjlighet att utforska Anchorage på egen hand. Promenera runt i staden eller besök något av stadens muséer. Det finns shuttlebussar man kan ta in till stan från hotellet. (F)

 • Dag 10-11 Hemresa

  Frukost på hotellet. Transfer till flygplatsen och avresa till Sverige. Ett byte på vägen och ankomst dag 11. (F)

 • Observera

  Resans program är preliminärt och vissa dagar kan komma att justeras tidsmässigt eller av logistiska skäl.

Resans höjdpunkter

 • Svensk färdledning av kunnige Magnus Pihl
 • Boende på den exklusiva och naturnära vildmarkslodgen Kenai Fjords Glacier Lodge med härligt läge vid fjorden
 • Boende på den rustika Denali Backcounrty Lodge i hjärtat av Denali Nationalpark
 • Kuststaden Seward och äventyrsstaden Talkeetna med Mt Denali i bakgrunden
 • Den legendariska tågresan genom Alaskas storslagna landskap

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Preliminärt aug 2023
Pris Från 89 800 kr
I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Anchorage t/r
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Svensk färdledning av Magnus Pihl, dag 1-8
 • Naturkryssning i Kenai Fjords marina nationalpark
 • Flodfärd, kajakpaddling och vandringar längs Kenaifloden i Kenai Fjords nationalpark
 • Naturnära boende av hög klass på gemytliga vildmarkslodger i hjärtat av Kenai och Denali Nationalpark
 • Bra och mysiga boenden i Seward och Talkeetna
 • Exkursioner/safari i Denali och Kenai Nationalpark
 • Spektakulär tågresa mellan Denali och Anchorage
 • Tid i Anchorage för att besöka museer etc.
 • Engelsktalande guide samt flera lokala specialistguider i Denali och Kenai
 • Helpension under hela resan, förutom i Anchorage samt under tågresan från Denali
 • Björnsäkerhetsgenomgång på vildmarkslogerna och andra föreläsningar under kvällstid
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Drycker, dricks, måltider i Anchorage, ESTA

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Anslutningsort

Köpenhamn mot eventuellt tillägg

Resplan

Dag 1. Sverige - Anchorage
Dag 2. Naturkryssning, Kenai Fjords marina nationalpark
Dag 3. Naturaktiviteter, Kenai Fjords nationalpark
Dag 4. Kenai Fjords Nationalpark, till kusten och Seward
Dag 5. Äventyrsstaden Talkeetna
Dag 6-7. Naturexkursioner i Denali nationalpark
Dag 8. Tågresa genom vildmarken, till Anchorage
Dag 9. Anchorage på egen hand
Dag 10-11. Hemresa

Resesätt Lufthansa
Klimat

Vi reser under Alaskas högsommar då väderförutsättningarna är som bäst.

Valuta

USD

Deltagarantal

12-14 deltagare

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Reser du ensam försöker vi gärna ordna så du kan dela rum med annan resenär.

ESTA behövs för inresa i USA.

OBS! Särskilda betalnings- och avbeställningsvillkor gäller för denna resa.

Boende

 • Kenai Fjords Glacier Lodge

  En av höjdpunkterna på denna resa är vistelsen på den exklusiva vildmarkslodgen Kenai Fjords Glacier Lodge som ligger på Kenaihalvön. Lodgen ligger inbäddad på strandkanten av en skyddad bergssjö i Kenai Fjords National Park. Elegant och rustikt byggd med sexton fint inredda stugor. Här njuter man av en fantastisk utsikt över Pedersenglaciären och Alaskas spektakulära havskust och detta är faktiskt den enda lodgen som ligger inne i själva nationalparken. Antalet gäster på lodgen begränsat för att minimera miljöpåverkan. Området ägs av Port Graham Native Corporation, som utgör en del av urbefolkningen Alutiiqfolket.

 • Denali Backcountry Lodge

  Naturnära Denali Backcountry Lodge ligger i hjärtat av Denali nationalpark. Här njuter man av alla bekvämligheter med ett mycket bra utgängsläge för att utforska Denali Nationalpark. På Denali Backcountry Lodge bor man i rustika stugor. I huvudbyggnaden kan du koppla av med spel eller en bra bok framför den öppna vedspisen med en fantastisk utsikt över Moose Creek och den fridfulla naturen.