Översikt

Alaskas Vilda Natur - Grizzlybjörn, varg och späckhuggare

Vi spanar efter grizzlybjörn, svartbjörn, varg och Coyote i Denali National Park, fotograferar havsutter, knölval och späckhuggare på vår kryssning i Kenai Fjords National Park. I Nationalparkerna Denali och Kenai Fjords bor vi bekvämt på vackert belägna vildmarkslodger - med bästa läge i hjärtat av nationalparkerna. Resan avslutas med en spektakulär tågresa genom klassiska guldgrävarmarker och Alaskas vidder. Vi besöker även kustpärlan Seward och Talkeetna vid foten av Mt Denali. I liten grupp med flera kunniga lokala naturguider får vi uppleva det bästa av Alaskas storslagna vildmarker.

Detta är en expedition genom Kenai och Denalis mest storslagna och viltrikaste områden i Alaska. Vi bor på rustika och naturnära vildmarkslodger med mycket bra läge mitt i nationalparkerna. Tillsammans med våra kunniga färdledare ger vi oss ut med båt i den marina delen av Kenai Fjords nationalpark för att spana efter knölvalar, späckhuggare, Stellers sjölejon, säl, havsutter och kalvande glaciärer. Den spektakulära kusten med skogar, berg och glaciärer bjuder på förstklassig fågelskådning med många pelagiska arter som stormfågel, alkor, liror och stormsvalor och även nationalsymbolen, den vithövdade havsörnen. På fågelöarna Chiswell Islands ser vi häckande tofs- och hornlunnefåglar på klippavsatserna. Här häckar även många olika små alkor som Whiskered- och Cassins auklet.

Vi bor på Kenai Fjords Glacier lodge som ligger inbäddad vid strandkanten av en isblå fjällsjö i Kenai Fjords National Park. Detta är den enda lodgen med bästa läge inne i själva Nationalparken. Här vi av en fantastisk utsikt över den mäktiga Pedersenglaciären och Alaskas spektakulära havskust. Vår resa fortsätter till Denali nationalpark - ett av de mest viltrika naturområdena i hela Alaska. Här bor vi på naturnära Denali Backcountry Lodge som ligger i hjärtat av Denali nationalpark.


I Denali möter vi "The big four"
och mängder av andra djur och fåglar: det vackra, vita snöfåret, jättelika älgarna, cariobou-renar, varg, prärievarg, svartbjörn och naturligtvis det mest beryktade djuret av dem alla, grizzlybjörnen. Här bor vi i rustika stugor på Denali Backcountry Lodge mitt inne i hjärtat av Denali nationalpark.

Genom nationalparken har den 200 mil långa Denaliförkastningen skapat aktiva vulkaner, höga berg och vidsträckta låglandsområden. Kronan på verket är naturligtvis Mt Denali, tidigare benämnt Mt McKinley, som med sina 6 168 meter är kontinentens högsta berg och även det berg på land med störst höjdskillnad mellan basen och toppen, t.o.m mer än Mt Everest. I den tunna jordmånen lever mossor, lavar och svamp, men även dvärgrhododendron och förgätmigej – Alaskas symbolblomma.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Anchorage, Alaska

  Avresa från Sverige och beroende på flygbolag när ankomst till Anchorage sker. Upphämtning på flygplats för transfer till hotellet Lakefront Anchorage hotel beläget en liten bit utanför Anchorage, vid sjön Lake Hood. Härifrån kan vi se när sjöflygplanen landar på sjön, så typiskt för Alaska. Fri kväll att vila ut på hotellet, middag på egen hand. Inkvartering på Lakefront Anchorage hotel.

 • Dag 2 Alaskas berg och snöklädda toppar möter havet

  Dagen därpå blir vi upphämtade av vår guide efter tidig frukostbuffé. Vi reser längs Turnagain Arms vackra kustlinje, en vackra vägen slingrar sig längs kusten med Turnagain Arm på ena sidan och Chugachskogen med de höga snöklädda bergen på den andra.
  Det smala landområdet mellan bergskedjan Chugach Mountain Range och Kenaifloden kallas Cooper Landing. Under guldrushen i mitten 1800-talet bosatte sig nybyggare här för att söka efter guld. Trakten var innan dess befolkad av Dena´ina-indianerna och här finns fortfarande historiska lämningar från deras bosättningar.

 • Naturkryssning genom Kenai Fjords marina nationalpark

  Vi åker genom Chugach National Forest till den pittoreska kuststaden Seward, bussturen till Seward tar ca 2 timmar, där går vi ombord på båten som ska ta oss på en tur genom Kenai Fjords National Park. Vi färdas längs den spektakulära kusten och får uppleva en naturkryssning där späckhuggare, knölval, Stellers sjölejon, knubbsäl och charmiga havsuttrar kan skådas, men även sjöfåglar som stormfågel och den amerikanska nationalsymbolen, den vithövdade havsörnen, båtturen tar ca 4-5 timmar. Kenaifjordens marina nationalpark är en av de vackraste naturmiljöerna i Alaska.

 • På fågelöarna häckar sillgrisslor, tofslunnefågel och tretåig mås på klippavsatserna. Vi njuter av vår lunch på båten och spektakulära vyer innan vi anländer till den exklusiva och naturnära lodgen Kenai Fjords Glacier Lodge.

 • Här har vi tid att installera oss och njuta av omgivningarna innan middagen dukas fram på vår ombonade lodge med utsikt över fjorden. Kenai Fjords Glacier Lodge.

 • Dag 3 Naturaktiviteter i Kenai Fjords nationalpark

  En heldag att njuta och uppleva Kenai Fjords vildmarker och djurliv. Här kan vi under dagen välja mellan några olika aktiviteter tillsammans med våra guider, tex. havskajak genom den klarblå bergssjön, kanotpaddling och vandring. De som vill ta det lite lugnare kan promenera längs någon av vandringslederna som omger lodgen. Lodgen har även ett bibliotek med trevlig litteratur. Kenai Fjords Glacier Lodge.

 • Dag 4 Kenai Fjords Nationalpark

  Ytterligare en dag i Kenai Fjords nationalpark. Under förmiddagen upptäcker vi nya delar av nationalparken. Vi spanar efter späckhuggare, valar och njuter av det rika djurlivet och de magnifika omgivningarna. Möjlighet till kajakpaddling, naturvandringar med våra guider eller egna promenader.

 • Mot kuststaden Seward

  På eftermiddagen är det återfärd med båt längs kusten ca 2,5 timme, tillbaka till den lilla kuststaden Seward där vi installerar oss och njuter av middag på Seward Windsong Lodge. På kvällen tar vi en promenad  i de vackra omgivningarna, där vi också har utsikt över den jättelika Exitglaciären. Seward Wondsong Lodge.  

 • Dag 5 Äventyrsstaden Talkeetna, vid foten av Alaskamassivet

  Vi beger oss norrut genom Chugach State Park mot staden Talkeetna. En busstur på ca 4 timmar. De snöklädda Alaskabergen med flera toppar kring 4000 meter bildar en mäktig fond längs vägen. Kronan på verket är naturligtvis Mt Denali, tidigare Mt McKinley, som med sina 6 168 m är kontinentens högsta berg. På eftermiddagen anländer vi till det lilla samhället Talkeetna, som ligger där tre floder möts. Den trevliga byn lockar musiker och konstnärer i en härlig bohemisk mix. Härifrån utgår äventyrare och klättrare med sina expeditioner på väg upp mot några av kontinentens högsta berg. Gemensam rundvandring i den spännande lilla staden eller besök på det lilla museumet med föremål från urbefolkningen och guldruschen. Möjlighet till flygtur över Mt Denali på egen bekostnad (väderberoende). Middag och Boende på Talkeetna Alaskan Lodge.

 • Dag 6-7 Naturexkursioner i Denali nationalpark

  Efter frukost beger vi oss till Denali nationalpark som nu ska vara vårt hem under två dagar. Detta är en av USA:s vackraste och mest kända nationalpark. Det dramatiska landskapet rymmer glaciärer, floder, fjällskogar, vulkaner, enorma slätter och såklart Nordamerikas högsta berg Mount Denali, som betyder ”Det Höga” och ståtar med sina 6168 m ö.h. Bussresan till Denali nationalpark tar ca 2 timmar till entrèn, under ca 5 timmar upplever vi en unik storviltssafari genom nationalparken till Denali Backcountry Lodge. Denna vildmarkslodge ligger i hjärtat av parken vid Moose creek.

 • Vi vandrar en vacker led genom granurskog till den subarktiska tundran med vida vyer över hedar, snöfält och sjöar. Här brukar finnas goda chanser att få se den lite mindre svartbjörnen. Denali nationalpark är utan tvivel ett av de vackraste och mest viltrika naturområdena i Alaska. Dess dramatiska landskap är resultatet av de tektoniska plattornas rörelse. Den 200 mil långa Denaliförkastningen skapar aktiva vulkaner, jordbävningar, höga berg och vidsträckta låglandsområden.

 • Här finns också mäktiga glaciärer, floder, fjällsjöar och enorma skogar. I denna subarktiska miljö kan endast de växter överleva som klara långa, mörka och kalla vintrar. Mossa, lavar och svamp är några av de växter som lever av den tunna jordmånen, men även dvärgrhododendron och förgätmigej – Alaskas symbolblomma.

 • Denali nationalpark är också ett av de största bevarade ekosystemen på jorden.I detta skyddade område lever mängder med rovdjur och fåglar. Bergsfår, Caribou-ren, storväxta älgar, varg, prärievarg, svartbjörn, järv, murmeldjur, vithövdad havsörn, jaktfalk och naturligtvis det mest beryktade djuret av dem alla, grizzlybjörnen.

 • Under två dagar utforskar vi nationalparken. Vi åker i nationalparkens minibussar och vandrar till fots för att komma djurlivet och naturen så nära som möjligt. Vi bor bekvämt på lodgen Denali& Backcounty Lodge mitt i parken. En av dagarna gör vi en vandring till fots med picknicklunch och den andra dagen gör vi en exkursion i parken med nationalparkens bussar. Denali Backcountry Lodge.

 • Dag 8 Legendarisk tågresa tillbaka till Anchorage

  Sista dagen här, efter frukost åker vi genom Denali nationalpark ca 4,5 timmar till tågstationen. Vi tar vi den klassiska järnvägen genom det storslagna landskapet tillbaka till Anchorage. Tågresan tar ca 7-8 timmar. Lunch och middag ombord i den vackra restaurangvagnen med panoramafönster (på egen bekostnad). Vi kommer fram till Anchorage flygplats vid halv niotiden på kvällen. Buss shuttle till Lakefront Anchorage hotel.

 • Dag 9 Fri förmiddag i Anchorage, Hemresa

  Frukost på hotellet, övriga måltider på egen hand. Tid att utforska Anchorage under förmiddagen. Promenera runt i staden eller besök något av stadens museer. Transfer till flygplatsen och avresa till Sverige.

 • Dag 10 Åter i Sverige

  Ankomst till Stockholm under dagen beroende på valt flyg.

 • Observera

  Resans program är preliminärt och vissa dagar kan komma att justeras tidsmässigt eller av logistiska skäl.

Resans höjdpunkter

 • Boende på den rustika Denali Backcounty Lodge i hjärtat av i Denali nationalpark.
 • Boende på den exklusiva och naturnära vildmarkslodgen Kenai Fjords Glacier Lodge med härligt läge med båt och kajakturer vid fjorden.
 • Kuststaden Seward och äventyrstaden Talkeetna, med mt Denali i horisonten.

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Jun-sept
Pris Från 59 900 kr
Enkelrumstillägg 16 000 kr
I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Anchorage  t/r
 • Naturkryssning i Kenai Fjords marina nationalparkFlodfärd, kajakpaddling och vandringar längs Kenaifloden i Kenai Fjords nationalpark
 • Naturnära boende av hög klass på gemytliga vildmarkslodger i hjärtat av Kenai och Denali Nationalpark 
 • Bra och mysiga boenden i Seward och Talkeetna 
 • Exkursioner/safari i Denali och Kenai Nationalpark
 • Spektakulär tågresa mellan Denali och Anchorage
 • Tid i Anchorage för att besöka museer etc
 • Engelsktalande naturguide/färdledare samt flera lokala specialistguider i Denali och Kenai
 • Helpension under hela resan, förutom i Anchorage samt under tågresan från Denali
 • Björnsäkerhetsgenomgång på vildmarkslogerna och andra föreläsningar under kvällstid
I priset ingår ej

 Drycker, dricks, måltider i Anchorage samt under tågresan

Anslutningsort

Köpenhamn vid förfrågan

Information om avresor

Avresor 2017: 4-12 juni, 25 juni-4 juli,9-18 juli, 23 juli-1aug, 6-15 aug, 20-29 aug, 27 aug-5 sep

Resplan

Dag 1. Mot Anchorage, Alaska berg och snöklädda toppar möter havet
Dag 2. Naturkryssning genom Kenai Fjords marina nationalpark
Dag 3. Naturaktiviteter i Kenai Fjords nationalpark
Dag 4. Kenai Fjords Nationalpark, mot kuststaden Seward
Dag 5. Äventyrsstaden Talkeetna, vid foten av Alaskamassivet
Dag 6-7. Naturexkursioner i Denali nationalpark
Dag 8. Legendarisk tågresa tillbaka till Anchorage
Dag 9. Fri förmiddag i Anchorage, Hemresa
Dag 10. Åter i Sverige

Klimat

Vi reser under Alaskas högsommar, då väderförutättningarna är som bäst

Valuta

USD

Deltagarantal

10- 16 deltagare

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. 

Bra att veta

Reser du ensam försöker vi gärna ordna så du kan dela rum med annan resenär.

Boende

 • Kenai Fjords Glacier Lodge

  En av höjdpunkterna på denna resa är vistelsen på den exklusiva vildmarkslodgen Kenai Fjords Glacier Lodge som ligger på Kenaihalvön. Lodgen ligger inbäddad på strandkanten av en skyddad bergssjö i Kenai Fjords National Park. Elegant och rustikt byggd med sexton fint inredda stugor. Här njuter man av en fantastisk utsikt över Pedersenglaciären och Alaskas spektakulära havskust och detta är faktiskt den enda lodgen som ligger inne i själva nationalparken. Antalet gäster på lodgen begränsat för att minimera miljöpåverkan. Området ägs av Port Graham Native Corporation, som utgör en del av urbefolkningen Alutiiqfolket.

 • Denali Backcountry Lodge

  Naturnära Denali Backcountry Lodge ligger i hjärtat av Denali nationalpark. Här njuter man av alla bekvämligheter med ett mycket bra utgängsläge för att utforska Denali Nationalpark. På Denali Backcountry Lodge bor man i rustika stugor. I huvudbyggnaden kan du koppla av med spel eller en bra bok framför den öppna vedspisen med en fantastisk utsikt över Moose Creek och den fridfulla naturen.