Översikt

Det vilda Zimbabwe - med SvD accent

Följ med till det okända Zimbabwe och Hwange National Parks väldiga, välbevarade, viltrika vildmarker - med några av Afrikas största kvarvaranade elefanthjordar. Vår resa börjar vid de mäktiga Victoriafallen, där vi bor med strålande utsikt över den djupa Batokaravinen. Som avslutning kopplar vi av vid Zambeziflodens strand där vi färdas i kanot eller båt bland flodhästar och krokodiler... En safari med mycket stor närkontakt med djur och natur, samt väldigt hög standard på guider och boende. Färdledare är Mattias Stedt som har mycket att berätta om Afrikas djurliv.


Vår färdledare Mattias Stedt
Mattias har gedigen fälterfarenhet av Afrika sedan barnsben. Han är delvis uppvuxen i Arusha i norra Tanzania med den afrikanska naturen och kulturen utanför dörren. Genom ett liv fyllt av resor har Mattias arbetat i Tanzania, Kenya, Uganda, Sydafrika och andra afrikanska länder som bl.a. safariguide, naturfotograf och jaktguide. Han kan berätta mycket om livet på savannen, djurens beteenden, olika läten och hur rov- och bytesdjur samexisterar. Mattias har även stor kunskap om Östafrikas lokala kulturer och förstår Swahili. Med sin öppna och entusiastiska personlighet delar han med sig av sin erfarenhet och kunskap.

 


Resans höjdpunkt
är när vi tillbringar sex oförglömliga dagar i Hwange - Zimbabwes djurrikaste nationalpark - större än hela Uppland. Här får vi uppleva spännande och nära möten med elefant, lejon, gepard eller den sällsynta vildhunden. I Hwange bor vi på två olika mycket högklassiga och bekväma lodger med helt olika slags omgivningar. Både morgon och kväll följer vi giraffer, zebror, gnuer och många vackra antiloper från våra öppna safaribilar. Extra spännande är att vi här även får åka ut när det är mörkt - vilket bjuder oss chansen att möta annars så svårsedda djur som leopard, piggsvin, genett och honungsgrävling. Dessutom blir det flera vandringssafaris och även ett unikt tillfälle att fotografera elefanter och andra djur på nära håll från vårt gömsle invid ett vattenhål. En unik safari med väldigt få andra besökare men massor av djur.

Safarin börjar på Gorges Lodge med en fantastisk utsikt mot Zambia över Batokaravinen. Vi besöker även de mäktiga Victoriafallen där Zambezifloden störtar rakt ner i den 100 meter djupa ravin som utgör gränsen mot Zambia. Dr Livingstone satte platsen på kartan genom att döpa den efter Drottning Victoria men fallens egentliga namn Mosi-oa-Tunya "Röken som åskar" är långt mer passande. I solnedgången blir det en kryssning på floden innan vi avslutar med trerätters middag och en föreställning med lokala dansare på lodgen.

Tillsammans med våran färdledare Mattias tillbringar vi sen tre oförglömliga dagar på Nehimba Lodge mitt i Hwange National Park. Lodgen är liten och personlig och har bara sju tält - och vi har reserverat alla! På kvällarna kan vi sitta med elefanter som närmaste grannar till middagen och guiderna eller ägaren kan berätta om sitt stora engagemang för hotade djur. Här får du gott om tillfällen att fotografera elefanter på nära håll från lodgens veranda. Därefter fortsätter vi med en charmig liten järnvägsvagn vidare till Camelthorn Lodge i en helt annan del av Hwange-parken med stora öppna djurrika savanner. Här tillbringar vi sen tre spännande dagar, bl.a. med att besöka ett gömsle vid ett vattenhål för att fotografera djur på riktigt nära håll. Har vi tur får vi här på savannen se gepard eller Afrikansk vildhund...

Vi färdas i en liten grupp på högst fjorton deltagare. Från de öppna safarijeeparna får vi på nära håll möta buffel, större kudu, impala, zebra, giraff, elefant och många andra djur. Med lite tur ser vi även skönheter som roan- och sabelantilop eller den sällsynta Afrikanska vildhunden

Våra lokala safariguider är dessutom mycket erfarna och skarpögda experter, som känner sina omgivningar utan och innan. Zimbabwe är just berömt för sina välutbildade och kunniga guider.

Du bidrar till savanndjurens fortlevnad och Hwanges överlevnad
Genom att besöka Zimbabwes enorma nationalparker och reservat. Det är den bästa garantin för att elefanter, lejon, vildhundar och det övriga djurlivet ska finnas kvar även i framtiden. Dessa djur kräver stora sammanhängande landskap för att klara trycket från sjukdomar, tjuvjakt och långa torkperioder och årstidsväxlingar. Så länge vi turister ger inkomster och finansierar underhållet av pumpar och vattenhål samt ger arbetstillfällen finns det hopp och incitament för att dessa områden med sitt unika djurliv ska bevaras för framtiden. Redan nu finns starka intressen som vill nagga parker och världsarv i kanten för att exploatera dem för andra ändamål. Tjuvjakt efter elfenben och lejondelar är dessutom svårare att bedriva i stora reservat där djuren kan hålla sig undan.

Vår arrangör står för underhåll och drift av 13 utav parkens totalt 60 vattenhål - med daglig skötsel av pumpar och drivmedel. Dessa pumpar ska leverera ca 500 000- 750 000 liter vatten om dagen - under sju av årets månader till parkens 46000 elefanter! Allt för att djuren inte ska tvingas lämna parken under torrtiden, invadera omgivande odlingsmarker och bli dödade.

Vår arrangör bidrar även med olika byprojekt för hälsovård, tandvård och framför allt skolor i omgivnade byar. Bl.a. har man byggt 11 skolor, byggt hus för lärare och förser dem fn med ett mål mat om dagen till 1800 barn, så att de ska orka gå i skolan och ta till sig undervisningen. Utan oss besökare försvinner finansieringen - så vi bidrar här till ett slags praktisk naturvård.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Afrika

  Samling med färdledaren Mattias vid utgångsgaten på Arlanda. Flyg med Ethiopian Airlines till Addis Abeba vid 21-tiden på kvällen.

 • Dag 2 Johannesburg och Victoria Falls

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen. Byta av plan och nytt flyg till Victoria Falls. Ankomst vid 12-tiden på dagen. På flygplatsen möts vi av en lokal representant som tar oss med buss 10 km nedströms fallen till Gorges Lodge. Här möts vi av en vidunderlig utsikt över Batokaravinen och Zambezifloden 200 meter under oss. (Floden börjar i Angola och rinner efter 250 mil ut i Indiska oceanen i Mozambique). Vi välkomnas av lodgens personal, får en välkomstdrink och en kort introduktion innan vi flyttar in i våra bungalower. Gorges Lodge har kanske Afrikas mest spektakulära läge och utsikt, här kan man se ned över floden och Zambia på andra sidan - samtidigt som rovfåglar passerar i ögonhöjd. (Se presentation av lodgen nedan)

 • Gorges Lodge i Batokaravinen

  Passa på att ta ett svalkande dopp i poolen. Eller sitt på terrassen i solnedgången och njut av den imponerande utsikten över Batokaravinen. Här ses ofta svartglänsande klippörnar, svart stork eller pilgrimsfalk och slagfalk passera revy. Ibland även fladdermusvråk som jagar fladdermöss och seglare i skymningen. Efter en "sundowner" på terassen blir det traditionell musik- och dansuppvisning och därefter är det dags för en typisk Zimbabwisk "braai" med grillat kött, serverad ute i det fria. På kvällen kan vi sitta med färdledaren och se på stjärnhimlen och söka efter södra korset som ligger lågt ned denna årstid, innan det är dags för välförtjänt sömn.

 • Dag 3 Besök vid Victoriafallen

  Passa på att njuta av gryningen på altanen, här finns ibland fåglar som Trumpeter Hornbill, Retz´s Helmetshrike och Purple Crested Turaco i den vackra trädgården. Längs klippkanterna kan man få se gröna markattor, babianer och små klippgrävlingar, alla föda åt de stora klippörnarna. Frukost vid 7-8. Därefter blir det genomgång av dagens program och bussfärd 30 min in till Victoria Falls. Här blir det en tvåtimmars guidad tur där vi ser på fallen, som så här års gör sig bäst från Zimbabwesidan direkt mot fallen. I november är vattenföringen låg, men det gör att det går bra att ta bilder härifrån när det inte är så mycket "spray" eller "vattenstänk" i luften. Vi lyssnar på ljudet från fallen som även kallas Mosi-oa-Tunya eller "Den dånande röken". Det är ett av världens största vattenfall med en fallhöjd på dryga 100 meter och bredd på närmare 1,5 km och är med på UNESCO´s världsarvslista. Ravinen kantas av en regnskog och här finns även många färggranna fåglar. Det finns en berömd järnbro över fallen som förbinder Zambia och Zimbabwe som Cecil Rhodes lät uppföra i början av 1900-talet. Den förste europé som såg fallen var Livingstone i november 1855, han döpte fallen efter drottning Victoria, men idag heter de officiellt Mosi-oa-Tunya i Zimbabwe. Kanske hinner vi göra ett besök för att se på det anrika Victorai Falls Hotel, med vacker park och typisk kolonialstil.

 • Kvällskryssning på Zambezifloden

  Mitt på dagen åker vi till lodgen för lunch, sen tid för vila eller fågelskådning. Efter te och kaffe på terrassen bär det av till Victoria Falls. Nu för en tvåtimmars kryssning i solnedgången på floden några km ovanför fallen. Här får vi se våra första flodhästar och krokodiler medan solen sakta sänker sig. Därefter bär det av tillbaka till Gorges Lodge för en rejäl trerätters middag vid 20-tiden. Genomgång av dagens händelser och observationer.

 • Dag 4 Till Hwange och Nehimba Lodge

  Tidig frukost, sen bär det av med buss mot Hwange genom odlingar och byar i ett par timmar. Vi passerar en stor kolgruva och sen kommer vi till Mbala Gate där det är dags att byta till fyrhjulsdrivna safarifordon. Därefter blir det gamedrive i öppna fyrhjulsdrivna Land Rovers i 2-3 timmar genom nordvästra delen av Hwangeparken, kanske stannar vi till vid ett stort vattenhål för att ta bilder på djuren som kommer dit för att dricka. Väl framme vid Nehimba Lodge välkomnas vi av personalen. Lodgen omges av ett stort privat landområde (s.k. privat koncession) i parken där vi får vara för oss själva. Troligen är vi de enda gästerna på lodgen då vi har reserverat alla sju rum, så det blir nog en mycket privat och personlig tid! Vi bor i stora bekväma rum med tältväggar och halmtak på teakplattformar, alla med utsikt över ett vattenhål som lockar till sig törstiga djur. Därefter blir det lunch på lodgens uteterrass.

 • Gamedrive vid Nehimba Lodge

  Efter en siesta så delar vi upp oss i våra förlängda Land Rovers och åker ut på gamedrive. Oftast blir det en bil, färdledaren växlar fordon på de olika turerna, så att det inte dammar på de som kör bakom. Vi färdas i parkens torra glesa mopaneskogar blandat med öppna savanner och besöker olika vattenhål som drar till sig törstiga djur i torrtiden. Här finns impala- och kuduantiloper, bufflar, zebror, elefanter, vårtsvin, gnuer, babianer och med lite tur möter vi en flock med lejon eller Afrikansk vildhund. Dessutom kan man här möta de vackra och i många andra afrikanska parker så svårfunna sabel- och roanantiloperna. Inom lodgens områden får vi även åka när det mörknat för att se djur som kommer ut på kvällen. Åter till campen för en rejäl middag vid sju-halvåttatiden. Vid lägerelden kan vi sen diskutera dagens möten med storvilt eller studera den klara stjärnhimlen. På natten lyssnar vi efter leopard, lejon som mullrar eller hyenor som skrattar.

 • Dag 5 Vandringssafari

  Upp i gryningen, frukost och så bär det iväg med fordonen vid 6-tiden. Guiderna tar oss till ett lämpliga område för vår första riktiga "vandringssafari" på ca 1,5 timmar för de som önskar. (För den som inte vill vandra brukar det även gå att ordna en extra gamedrive förutsatt att det finns tillräckligt med bilar). Guiderna är mycket erfarna och beväpnade så vi kan tryggt följa med. Har det hörts lejon i närheten kan vi spåra dem eller andra djur. Det är en annorlunda, lite pirrande känsla att uppleva savannen och de stora djuren till fots. Däremot kommer man djuren oftast närmare med safarifordon. Annars finns mycket att lära om djurens spår, tecken och olika växter när vi vandrar. Vi får sen te eller kaffe i fält innan det är dags att åka tillbaka till campen för en stadig brunch. Vila vid poolen som normalt elefanterna tagit i besittning, eller se på fåglar under dagens varma timmar. Tälten som mer liknar hus byggda på en träterrass är rymliga, har egen veranda, badrum och även utedusch. På lodgen brukar elefanterna stå utanför serveringen och dricka ur poolen.

 • Gamedrive med nattsafari

  Efter vår siesta är det så dags för en ny spännande gamedrive för att leta efter nya slags djur vi inte sett ännu. Färdledaren skiftar fordon. Elefanter bör vi få tillfällen att fotografera och studera de flesta av resans dagar, men de slutar aldrig att fascinera. Man kan följa en familjegrupp med ungar och deras förehavanden i timmar, det händer alltid något nytt. Vi letar efter vildhund som har en god stam här i Hwange. Vid solnedgången serveras snacks och en drink, "sundowner" vid ett vattenhål där vi kan studera elefanter och antiloper som komma för att dricka. När det sen mörknat fortsätter vi med en nattsafari i en dryg timma med strålkastare där vi letar efter de nattaktiva... piggsvin, honungsgrävling, leopard, vildkatt, genett och mungo hittar man lättast i mörkret, där ögonens reflexer avslöjar dem. Men även fåglar som tjockfot och olika nattskärror eller stora pytonormar som ger sig ut på jakt. När vi kommer tillbaka blir det en rejäl middag och därefter kan färdledaren berätta om arrangörens olika naturvårdsprojekt eller om dagens äventyr i eldens sken. Kanske får vi som förra årets grupp sällskap vid lodgen av en lejonflock som jagar vid vattenhålet och bjuder på en mullrande konsert på natten...

 • Dag 6 Med järnväg till södra Hwange

  Frukost och en sista gamedrive runt Nehimba. Vi koncentrerar oss på det som gett bäst utdelning innan. Det brukar hålla till en flock med roanantilop här och har vi mot förmodan inte lyckats hitta dem kanske vi söker efter dem - varje safari är unik. Här finns många stora fåglar som struts, koritrapp, markhornkorp, sekreterarfågel samt gycklar- och stridsörnar - alla intressanta att studera. Sen är det tyvärr dags att ta farväl av alla guider och personalen. Längre åktur genom parken till järnvägsstationen i Hwanges östra kant. Turen tar knappt tre timmar - parken är enorm men vi får snacks och dryck. Vid Impofu Siding bordar vi en "motordriven vagn", (se bild) sen bär det av i ett par timmar längs spåret. (en av världens längsta raktsträckor). En unik upplevelse där vi får lunch serverad ombord. Möter vi nåt intressant kanske vi stannar tåget för att kunna gå av och fotografera. Här i den sydöstra delen av Hwange byter naturen karaktär med öppna savanner, blandat med akacieskog och mahognyträd. När vi kommit fram blir det en kort transfer i bil till Camelthorn Lodge som ligger omgivet av akacieskog vid parkens sydöstra gräns.

 • Camelthorn Lodge - gamedrive i ny miljö

  Här välkomnas vi av lodgens personal. Camelthorns stora rymliga bungalower ligger omgivna av akacieträd (se presentation nedan). Runt vår lodge har man satt ut "fågelbad" som lockar till sig mungos, ekorrar och massor av färggranna fåglar. Vi får en välkomstdrink och informeras om de kommande dagarna. Sen bär det av på en gamedrive i Hwangeparken eller i lodgens privata område utanför parken i några timmar tills det är dags för en "sundowner" vid ett vattenhål. Här i den södra och östra delen av Hwange kan vi få se allt från sabelantilop, gepard, lejon, vildhund, gnu, zebra, giraff, vatten- och rörbock till små buskbockar, stenantiloper och dykarantiloper, omgivna av savann och en välbevarad vildmark med mycket få andra turister. Dessutom finns här men fåtaligare, skönheter som roan-, och oryxantilop. Åter för middag på lodgen under ett stort Camelthorn-träd eller i matsalen. I nattens mörker kan sen färdledaren berätta om djuren vi mött vid lägerelden.

 • Dag 7 Vandringssafari och fotogömsle vid vattenhål

  Denna dag delar vi upp oss och ger oss ut på vandringssafari, en grupp följer denna gång med färdledaren och guiderna. Eventuellt kan de som vill åka på vanlig gamedrive om så önskas istället. Vi spårar buffel, lejon eller antiloper. Kanske vi kan komma nära en elefantflock till fots. Här omges vi av akacieskog och ser nya växter och miljöer. Det serveras te och kaffe innan vi åker till lodgen för lunch. Sen bär det av ut igen, nu till ett vattenhål med ett underjordiskt gömsle. Här kan vi få uppleva att se elefanter och bufflar "underifrån på ankelhöjd" på 5-10 meter håll. Unik chans att få annorlunda och spännande bilder. Vi serveras dryck och snacks, medan vi väntar. När solen går ned återvänder vi till lodgen för middag. Det finns säkert mycket att tala om. Därefter blir det en nattsafari, med chans att möta piggsvin, jordsvin, olika genetter eller kanske caracal - ett skyggt kattdjur. När alla är tillbaka kanske färdledaren hinner gå igenom dagens upplevelser vid kvällens pratstund.

 • Dag 8 Vandrings- och bilsafari

  Frukost sen bär det ut på ännu en spännande vandringssafari med beväpnad guide i några timmar. Denna gång följer färdledaren med den andra gruppen. Nu besöks en ny annorlunda miljö - typisk öppen afrikansk bush. Här brukar ges tillfälle att spåra buffel eller elefant. Efter ett par timmar åker vi oss tillbaka till lodgen för en stadig brunch. Vila ut på terrassen eller spana efter djur och fåglar kring "fågelbaden" runt lodgen. På kvällen blir det en ny gamedrive, färdledaren skiftar fordon och vi far ut på spaning efter gnu, zebra, giraff och lejon. Kanske hittar vi flocken med vildhund som brukar komma förbi här. Här finns ofta även gepard. Vi stannar vid ett nytt vattenhål för att få vår "sundowner" och hör hur savannen börja ljuda av liv i skymningen. Alla läten bildar som en kuliss. Middag och därefter blir det tillfälle till ännu en nattsafari för de som önskar, lik den kvällen innan. De som istället vill ta det lugnt kan stanna vid lägerelden och njuta av stämningen och se på stjärnorna. På kvällen går vi sen igenom dagens händelser.

 • Dag 9 Hwange NP - Zambezi NP

  Efter lätt frukost passar vi på att göra en sista safari med bilarna på savannen eller i inne i skogen ungefär en och en halv timma. Sista chansen att finna djuren vi söker här, kanske en leopard som vilar i en trädkrona eller en gepard på vandring. Guiderna här är kända för att vara ytterst kunniga och erfarna. Åter för frukost. Dags att ta farväl av alla, sen blir det en kort transfer till motorvagnen "The Elephant Express". Nu följer en resa tillbaka längs järnvägen i ett par timmar. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över landskapet med elefanter, elandantiloper och gnuer. Vid Impofu Siding, kliver vi av och därefter åker vi buss genom odlingar och byar i ett par timmar tills vi når Victoia Falls.

 • Zambezi Sands River Lodge

  Vi når Zambeziparkens gate vid 15-16 tiden. Här byter vi från buss till fyrhjulsdrivna Land Rovers som tar oss på en safari genom parken nån timme tills vi når den bekväma tältcampen Zambezi Sands River Lodge vid flodens strand. Stora bekväma tält med egen terrass, liten privat pool och utsikt över floden. När vi välkomnats och vilat ut, blir det middag på restaurangens terrass med flodhästar som närmaste grannar. I mörkret blir det därefter gamedrive i parken för att leta efter lejon, honungsgrävling, sibetkatt, piggsvin, genetter eller pytonorm. Det är alltid lika spännande om man upptäcker ögonens reflexer och kan se dem på nära håll. Vi somnar till flodens sorl eller kanske får höra Peel´s fiskuv ropa.

 • Dag 10 Kanot på zambezifloden och gamedrive i parken

  Tidig frukost, sen tar vi oss ut på floden i kanoter i morgonsolen. Längs stränderna och öarna finns krokodil, flodhäst, vattenbock och buskbock. Här är gott om vackra fåglar som färgglänsande kungsfiskare och biätare, dessutom kan man med lite tur få se saxnäbb, African Finfoot och klippvadarsvala, en hotad art som håller till på stenarna i floden. Därefter tar vi igen oss på campen. Här har setts närmare 400 arter fåglar, så det finns mycket nytt att hitta. Efter lunchen åker vi på en längre gamedrive i tre timmar. Även här finns typiska savanndjur, gepard, lejon, giraff, buffel, zebra, elefant, impala och många andra. Vi stannar till i kvällningen och tar en "sundowner" och lite snacks innan det är dags att fara tillbaka till lodgen. Avskedsmiddag i det fria, därefter kan vi sitta vid elden och gå igenom resans alla upplevelser med färdledaren, vad var mest spännande, minnesvärt eller storslaget. Naturen här är mäktig och fortfarande okänd bland turisterna och mycket välbevarad.

 • Dag 11 Sista safarituren och hemresa med flyg

  En sista morgon när vi stiger upp i gryningen för att äta frukost till kulissen med Afrikas alla olika rop och flodens porlande. En sista gamedrive, båttur eller vandringssafari med guide där vi kan spåra buffelhjordar eller om vi har tur några sabelantiloper. Vi avslutar med en brunch ute på terassen över flodstranden innan vi åker ut mot parkens gräns i en timma. Vi byter till buss för färd i en halvtimma till flygplatsen. Tillbaka till civilisationen, dags att ta farväl av vår färdledare. Flyg mot Addis Abeba vid 13-tiden. Det blir ett stopp i Gabarone och sen ankomst till Addis lokal tid 21:30. Därefter flyg över natten 23:50 mot Arlanda.

 • Dag 12 Hemkomst

  Ankomst till Arlanda på morgonen vid 7-tiden. Dags att ta farväl av alla deltagare.

 • Observera

  Vissa omkastningar av dagsprogrammen kan komma att ske, men med samma innehåll. T.ex. kan vandringssafris bytas mot gamedrive, eller ske spontant när vi träffar på nåt extra intressant att närma sig till per fots. Allt för att få bästa möjliga utfall av vår tid i fält och på resan. Även val av flygrutt kan ändras om nytt bättre alternativ erbjuds senare inpå resan.

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav på ostörda naturupplevelser. Boende på vackert belägna lodger, flera med spektakulär utsikt.
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och även många djur som är svårfunna i de mer kända parkerna i andra delar av östra Afrika.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 400 arter. Unika möjligheter se klippörn, pilgrimsfalk och andra rovfåglar på nära håll på Gorges Lodge.
 • Färdledarna Mattias Stedt med sina gedigna kunskaper om Afrikas djur och natur
 • Båtturen på Zambezifloden bland krokodiler och flodhästar och vandringssafari med beväpnade erfarna naturguider i nationalparkerna Hwange och Zambezi.
 • Dagen i gömsle vid ett vattenhål med elefanter och bufflar på mycket nära håll.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 6-17 nov 2017
Pris Från 59 900 kr
Enkelrumstillägg 7 900 kr, - begränsat antal rum p.g.a små privata lodger och tältcamper. Är du ensam försöker vi finna annan deltagare att dela rum med där det går.
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Vic Falls i Zimbabwe, inkl. skatter
 • Busstransfer och två sträckor med specialbyggt safaritåg genom Hwange
 • Safari i södra Hwange 3 dagar och i norra Hwange 3 dagar
 • Safari och kanottur på Zambezifloden i nationalparken 1 dag
 • Besök vid Victoriafallen, till fots och med båt uppströms fallen
 • Mattias Stedt, färdledare och fotograf som följer med på hela resan
 • Tillfälle att bada i pool på flera av lodgerna
 • Alla gamedrives i öppna safarifordon, med fri sikt runtom
 • Nattsafaris, vandringssafaris och kanottur på Zambezifloden
 • Även mycket kunniga engelsktalande lokala guider/chaufförer
 • Helpension på hela safarin, fri tvätt av kläder
 • Fria drycker, allt lokaltillverkat och inhemskt mineralvatten, läsk, öl och vin. (Enbart importerade alkoholhaltiga drycker kostar extra)
 • Samtliga transporter som ingår i programmen
I priset ingår ej

Visum, dricks, importerade alkoholhaltiga drycker - allt övrigt ingår

Resplan

Dag 1. Mot Afrika
Dag 2. Johannesburg och Victoria Falls Gorges Lodge i Batokaravinen
Dag 3. Besök vid Victoriafallen Kvällskryssning på Zambezifloden
Dag 4. Till Hwange och Nehimba Lodge Gamedrive vid Nehimba Lodge
Dag 5. Vandringssafari Gamedrive med nattsafari
Dag 6. Med järnväg till södra Hwange Camelthorn Lodge - gamedrive i ny miljö
Dag 7. Vandringssafari och fotogömsle vid vattenhål
Dag 8. Vandrings- och bilsafari
Dag 9. Hwange N P - Zambezi N P Zambezi Sands River Lodge
Dag 10. Kanot på zambezifloden och gamedrive i parken
Dag 11. Sista safarituren och hemresa med flyg
Dag 12. Hemkomst

Klimat

Det är normalt torrperiod i södra Zimbabwe april-oktober- början november, vilket ger goda förutsättningar för safaris. Dock en del regn i november efterhand, normalt börjar regnen i slutet av månaden. Främst i form av enstaka skurar vissa eftermiddagar, men normalt inte så att det är något som helst problem. November är den stora brytningstiden efter den långa svåra torkarn, då savannen börjar grönska igen och djurlivet och växterna sjuder av liv. Då anländer även våra nordliga flyttfåglar hit.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Vaccination

Kontakta din husläkare eller en vaccinationscentral för rådgivning om rekommendationer för resevaccin. Se även www.vaccinationsguiden.se

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bästa läge inne i och invid nationalparkerna. Det är inte besvärande varmt utan kring 30 grader på dagarna och nätterna är svala kring 20 grader, då vi rör oss kring 800 meters höjd. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider förutom av vår svenske färdledare.

Deltagarantal

Min 10, max 14

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder.

Bra att veta

 Observera! Liten grupp på min 10 och högst 14 deltagare.