Översikt

Vandring i Slovenien - Juliska alperna

Vitbländande vassa kalkstensklippor som skimrar i solskenet, sjöar med den vackraste blågröna ton man kan tänka sig och mäktiga fjäll som präglas av dramatiska vyer och bergens flora och fauna. I Slovenien möter vi trevliga och gästvänliga människor och njuter av natursköna vandringsstigar. Vi besöker även den vykortsvackra sjön Bled med sitt lilla slott. Här tar vi något läskande på en uteservering med utsikt och kanske ett svalkande dopp i sjön. Vi bor på tre olika platser för att få uppleva det bästa av de Juliska alperna under våra dagsvandringar!

Picknickluncher utomhus, trevlig samvaro och lokala smaker vid middagarna berikar dagarna och fyller på krafterna till morgondagens vandring. Resan bjuder på sex vandringsdagar, på mellan 7–13 km med höjdskillnader på mellan 500–800 meter per dag, i vackra naturmiljöer. Det är kuperat men terrängen är lättvandrad och utsikterna belönande.

Vår färdledare Lenka Bohacova gör stegen lätta och delar med sig av sin kunskap om fjälllens flora och fauna och Sloveniens natur och historia. Vi har även en lokalguide från Slovenien med på alla vandringsdagar (utom dagen i Bled) och du kan välja mellan två olika vandringar de dagarna, beroende på dagsform.

Resan inleds i Sloveniens mest kända skidort, Kranjska Gora. Här minns man fortfarande svensken Ingemar Stenmark som vunnit många världscuper i backarna ovanför den vackra alpbyn.


Det lilla vänliga landet Slovenien är beläget i hjärtat av Europa, mellan Alperna och Adriatiska havet och med Italien, Österrike, Ungern och Kroatien som grannar. Huvudstaden Ljubljana är av EU utsedd till världens grönaste huvudstad. Mer än hälften av landets yta består dessutom av gröna skogar, floder och vackra alplandskap!

Boka din resa

2023-07-02 2023-07-11 24 900 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa
2023-08-08 2023-08-17 24 900 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa med nattåg mot Hamburg

  Resan påbörjas i Sverige, nattåget avgår vid 16-tiden från Stockholm. Vi reser genom Danmark och Tyskland mot Hamburg.

 • Dag 2 Tåg Hamburg – Sloveniens mest kända skidort – Kranjska Gora

  Vi börjar vår resa tidigt på morgonen och tar oss med tåg genom Tyskland. Vi passerar München och fortsätter mot Slovenien. Ankomst till Villach Hbf i Österrike på gränsen till Slovenien vid 18-tiden. Här träffar vi vår färdledare Lenka för gemensam färd med buss i ca 40 min till Sloveniens kändaste skidort, Kranjska Gora. Här minns man fortfarande svensken Ingemar Stenmark som vunnit många världscuper i backarna ovanför den vackra byn. Vi checkar in på hotell Alpina, där vi kommer att bo under de nästkommande 3 nätterna. Vi äter gemensam välkomstmiddag på en trevlig lokal restaurang i närheten av hotellet.

 • Dag 3 Vandring till Prisankmassivet

  Efter en rejäl frukost stiger vi på bussen, som tar oss på en spännande resa upp till Vrsicpasset, Sloveniens högst belägna pass (1611 m ö h) som kan nås med bil eller buss. Stigningen till passet är hela 700 höjdmeter och vi måste köra genom 24 hårnålskurvor, innan vi når högsta punkten. Ytterligare 26 lika vassa kurvor måste passeras om man åker vidare till staden Bovec. Vrsicvägen kallas i folkmun för ”ryska” vägen, då den byggdes utav ryska krigsfångar under första världskriget.

 • Prisankfönstret

  Väl uppe är det dags för resans första vandring. Strax efter starten får vi möjlighet att beundra Paganflickans skönhet, naturens skapelse högt uppe på klippan. Dagens mål är dock en annan naturlig skapelse, det så kallade Prisankfönstret. Efter en tuffare och bitvis brant vandring på ca 700 höjdmeter får vi möjlighet att se ”ryska” vägen genom ett jättelikt fönster i Prisankmassivet. En syn som man har svårt att slita sig ifrån. Vi går samma väg tillbaka, men innan vi går ombord på bussen stannar vi till vid en koča, dvs en fjällstuga, som kallas för Tičarjev dom na Vršiču för att ta en god öl eller kanske en kopp kaffe? På vägen ner från Vrsicpasset stannar vi till på en höjd av ca 1200 möh, vid det ryska ortodoxa kapellet. Det byggdes av ryska fångar till minne av deras vänner som omkom då ett helt fångläger på 300 fångar försvann i ett lavinras 1916.

 • Exempel på alternativ vandring - Slemenova Spica

  Du som vill ha ett lättare alternativ till vandringen till Prisankfönstret kan istället följa med vår lokala guide till Slemenova Spica. Det finns inte många platser i Juliska alperna som erbjuder en så stor belöning för så liten möda! På vägen upp belönas vi av en magnifik utsikt över den motsatta åsen av Karavankymassivet och bakom den de gnistrande glaciärerna i Hohe Tauern i Österrike. Väl uppe på toppen 1909 möh ligger Planicadalens enorma förkastning framför oss, och som en uppenbarelse från en annan värld – Jalovecbergets nordvägg. 420m upp, 420m ner, 4,9km.

 • Dag 4 Rundvandring vid Bledsjön och genom ravinen Vintgar

  Efter konstens alla regler ska andra vandringsdagen vara lättare än dom övriga, varför vi idag besöker Bled - en av Sloveniens vackraste och mest pitoreska städer. Staden är belägen vid den blåskimrande Bledsjön, och högt över den reser sig den magnifika Bledborgen. På förmiddagen gör vi en rundvandring på ca 2 timmar kring sjön. Utöver den skimrande vattenytan beundrar vi även den vackra bebyggelsen i området. Under vandringen passerar vi även Villa Bled, den forna Jugoslaviska ledarens Josip Titos mycket påkostade sommarresidens. Tito upprätthöll en överdådig livstil och i slutet av livet hade han 32 officiella bostäder på dom förnämligaste platserna i Jugoslavien dit Slovenien tidigare tillhörde. Under förmiddagen kommer det att finnas möjlighet att ta sig ett dopp i det kristallklara vattnet. Packa därför med handduk och badkläder denna dag, om det låter lockande! Avstånd kring sjön: 6 km.

 • Sagolika ravinen Vintgar

  Vi äter lunch på en utav de fina uteserveringarna vid sjöstranden, och mätta på både fantastiska vyer och god mat ger vi oss iväg mot den sagolika Vintgar-ravinen, som under miljoner år har skapats och karvats ut av den smaragdgröna älven Radovna. Ravinen är 1,6 km lång, och 250 m som djupast. I slutet av ravinen kan vi  beundra vattenfallet Šum. 400 m upp, 400 m ner, 4,9 km.

 • Dag 5 Vandring till Koča i Triglavsjöarnas dal

  På morgonen är det dags att lämna den norra delen utav Juliska alperna och Kamnik-Savinjaalperna och bege sig söderut, till det vackra området kring Bohinjsjön. Våra resväskor är packade, och ryggsäckarna innehåller samtliga förnödenheter, som kommer att behövas under 3 dagar och 2 nätter. Vårt nästa mål är nämligen De sju Triglavsjöarnas dal, den utan diskussion vackraste dalen i Juliska alperna. Vår vandring kommer att starta vid Planina Blato, en vackert belägen äng med fäbodar och boskap. 

 • Fjällstugan i Triglavsjöarnas dal

  Härifrån kommer vi att vandra uppför i ca 700 höjdmeter tills vi når Skrckapasset, varifrån vi har en magnifik utsikt över stugan vid Triglavsjöarnas dal. Den kommer att bli vårt hem i de två följande nätterna. 756 m upp, 207 m ner, 7,7 km. Stugan ligger på en höjd av 1685 m ö h, vackert belägen vid den andra och tredje Triglavsjön och omringad utav höga kalkstensklippor. Vi kommer att sova i dubbelrum eller i fyrbäddsrum i en spartansk fjällstuga. Här finns en avgiftsbelagd dusch till förfogande för 4 EUR/3min. (ej garanti, det kan hända att varmvattnet tar slut).

 • Dag 6 Vandring i Triglavsjöarnas dal till Kanjavec

  Efter frukost är det dags för resans absolut mest hänförande vandring, den genom Triglavsjöarnas dal. Beroende på väderlek och andra omständigheter (snö) bestämmer vi oss för antingen en vandring till Kanjavecberget 2586 m ö h eller till slutet av dalen, där Zasavska Koča na Prehodavcích står omringad utav magnifika bergsväggar. Om vi väljer Kanjavecberget, går vi genom dalen fram till den femte sjön (utav sju), och där viker vi av mot norr, där vi så småningom efter sammanlagt ca 800 höjdmeter når toppen. Belöningen blir utsikten mot Triglavmassivet – i hela sin magnifika skönhet.

 • Exempel på alternativ vandring - Koča na Prehodavcich t/r

  Även idag finns en alternativ väg att välja. Om valet faller på Kočan i slutet av Triglavsjöarnas dal, blir det en stigning på ca 400 höjdmeter, och belöningen blir förutom en underbar utsikt över kringliggande fjälltoppar även en kall öl, som nästan är ett måste under centraleuropeiska fjällvandringar. Vad vi än väljer så kommer vi troligtvis att stöta på flera av dalens invånare, stenbocken t ex...eller murmeldjuret , eller gemsen. :  397 m upp, 397 m ner, 10,6 km.

 • Triglavsjöarna

  Framåt kvällen är vi tillbaka i Kočan vid Triglavsjöarna där vi äter en gemensam middag och sover ännu en god natt.

 • Dag 7 Vi lämnar dalen och vandrar till Stara Fuzina via Prsivec

  Idag är det dags att lämna den blomstrande fjällvärlden och vandra tillbaka till civilisationen. Efter frukost går vi mot sydväst och vårt första stopp blir vid Bregarjevo zavetisce-stugan. En vilopaus som man lätt kan förena med en tallrik mustig soppa och en öl eller en kopp te.
  Efter vilopausen blir vårt nästa mål Prsivec-berget. Det blir en ganska brant stigning och belöningen för uppoffringen blir en underbar utsikt över Bohinjsjön och fjällmassiven kring den. Du som vill ha en vilostund kan istället för att följa med upp på Prsivec-toppen stanna vid Bregarjevi zevitiste under tiden (cirka en timme). 
  Vandring inklusive Prsivec: 405m upp, 933m ner, 11,4km

  Vandring utan Prsivec: 256m upp, 784m ner, 8,9km

 • Bohinjsjön

  Väl nere från Prsivec fortsätter vår färd högt upp över Bohinjsjön och mot det lilla samhället Stara Fuzina som kommer att bli vår hemort under de 2 nätterna som återstår. Vi checkar in på det fina lilla hotellet Apartmaji Triglav, som även disponerar ett litet SPA där man kan vila sin trötta kropp. Om man föredrar att bada ute i det fria, ligger Bohinjsjön med sitt klarblå vatten i närheten av hotellet, ett dopp på morgonen eller på kvällen gör susen för musklerna!

 • Dag 8 Kamvandring till Vogel – Bohinjbergen

  Resans sista vandring leder till Bohinjbergen, som reser sig på höjden söder om Bohinjsjön. Den dagen tar vi hjälp av en linbana för att spara både tid och krafter. En vacker utsikt väntar direkt när vi stiger av linbanan. Bohinjsjön breder ut sig djupt under oss så mycket som ca 900 meter höjdmeter ner. På andra sidan sjön ser vi berget Prsivec, som genom gårdagens vandring är en gammal bekant för oss. Vi hoppar på ytterligare en linbana, som tar oss upp till en höjd av ca 1650 m ö h. På denna höjd startar dagens vandring, som kommer att gå över Bohinjbergnes kam, först till toppen på Sija 1880 och sedan bestiger vi Vogelberget, 1922 m ö h. Vid klart väder kommer vi att se Juliska alpernas högsta topp Triglav med hela massivet från Vogel. Och på samma gång resans sista panoramatiska utsikt över Juliska alperna! 

 • Dag 9 Tid för egna utflykter

  Efter en härlig frukost på terassen med utsikt över Bohinjsjön samlas vi i receptionen för resans sista vandring, rättare sagt en promenad. Vi går genom vackra Stará Fuzina och i utkanten på samhället stöter vi på ingången till Mostnicaravinen. Vi går genom ravinen och kan inte låta bli att  beundra vackra vattenfall och naturens fantasieggande skapelser i kalksten. Efter en sista gemensam lunch i blir det lite fritid vid Bohinjsjön, före vi går ombord på bussen och ger oss av mot Centralstationen i Villach…Vi tar bussen till gränsen och stiger på tåget som ska ta oss upp mot Sverige igen. Tåget avgår vid femtiden och efter ett byte så tar vi nattåget norrut mot Hamburg.

 • Dag 10 Hemkomst till Sverige

  Efter en natt på tåg reser vi vidare upp genom Danmark för att sedan korsa gränsen och kliva av på vår slutdestination i Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vandringen vid den vykortsvackra sjön Bled
 • Picknickluncherna utomhus
 • Dramatiskt vackra vyer, snöklädda bergstoppar och kalkstensklippor
 • Naturen med vackra alplandskap, gröna skogar och blänkande floder
 • Mjuka vandringsstigar, alphedar och glaciärsjöar
 • Boendet i naturskönt belägna alphyddor och små hotell
 • Klimatsmart resa med tåg

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 2/7 och 8/8
Pris Från 24 900 kr
I priset ingår
 • Tågresa till Slovenien t/r
 • Sex dagars vandring (flera av dagarna kan du välja mellan två olika vandringar)
 • Vår svenska färdledare Lenka (möter på plats)
 • Lokalguide, alla dagar utom dag 2
 • 3 nätter, Ramada Resort, Kranjska Gora
 • 2 nätter, Triglav Lakes Lodge
 • 2 nätter, Apartmanji Triglav, Stara Fuzina
 • Linbana i Vogel
 • Frukost samtliga dagar (utom på tåget)
 • Fem middagar, dag 2, 4, 5, 6, 8
 • Sju luncher, dag 3-9
I priset ingår ej

Middag dag 3, middag dag 7, måltider på tågen

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

Snälltåget avgår från Stockholm C och stannar sedan i:
Södertälje Syd, Norrköping C, Linköping C, Nässjö C, Alvesta, Hässleholm C, Eslöv, Lund C, Malmö C

Information om avresor

Exakta tågtider fastställs så fort tågbolagen publiceras sina körcheman för sommaren 2023. Enkel resa 13 h till Hamburg + 10 h till Villach i Österrike = ca 25 h totalt inkl. tid för byten. Tåg är klimatsmart.

Resplan

Dag 1. Nattåg till Hamburg, avresa vid 16.15 från Stockholm
Dag 2. Ankomst vid 06.30 till Hamburg, vidare till München och fortsatt resa till Villach i Österrike, ankomst 18.45, transfer till hotell, välkomstmiddag
Dag 3. Dagsvandring
Dag 4. Utflykt Bledsjön samt kortare vandring
Dag 5 - 8. Dagsvandringar
Dag 9. Frukost på hotellet, egentid och promenad. Transfer till Villach, avresa ca kl.17 till Rosenheim för nattåg mot Hamburg vid 22-tiden.
Dag 10. Hamburg, vidare resa till Sverige för ankomst på kvällen.

Detaljer om dagsvandringarna, höjdskillnad
Dag 2. Svårare: Prisankfönstret 6,9 km, 732 m upp/ner
Lättare: Slemenova Spica 4,9 km 429 m upp/ner
Dag 3. Lätt: 6 km + 4,9 km, 400 m upp/ner
Dag 4. Svårare: Med Srcka passet 7,7 km, 756 m upp/207 m ner
Lättare:Utan Skrcka passet 8,1 km 686 m upp/187 ner
Dag 5. Svårare: Kanjavec 13 km, 833 m, upp/ner eller
Lättare Zasavska koca 10,6 km, 397 m upp/ner
Dag 6. Svårare: Med Prsivec 11,4 km, 405 m upp/933 m ner
Lättare: Utan Prsivec 8,9 km, 256 m upp/784 m mer
Dag 7. Svårare: Vogel 9,1 km, 784 m upp/ner
Lättare: Sija 4,9 km, 279 upp/ner

Boende

3 nätter på hotell Alpina, Kranjska Gora
2 nätter på Triglav, Lakes Lodge 
2 nätter på Apartmanji Triglav, Stara Fuzina
2 nätter på nattåg

Resesätt Tåg

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Preminära tågtider: Utresa nattåg från Stockholm C kl. 16.15, framme på Berlin Hbf 08.58 vidare mot Villach, ankomst 18.54. Hemresa Villach 17.15 till Rosenheim, byte till nattåget 20.58 mot Hamburg. Ankomst till Stockholm C ca kl. 18.00 dagen därpå.

Inspiration

Se vår färdledare Lenka Bohacova berätta om Slovenien