Översikt

Patagonien i upptäckarnas fotspår

Patagonien är kontrasternas landskap. Här möter spektakulära bergstoppar vidsträckta grässlätter. Extremt nederbördsrika platser ligger granne med de torraste stäpper. Kraftiga vindar från ”roaring forties” följs av stiltje. Patagonien har en speciell dragningskraft på oss nordbor.

Patagonien är kontrasternas landskap. Här möter spektakulära bergstoppar vidsträckta grässlätter. Extremt nederbördsrika platser ligger granne med de torraste stäpper. Kraftiga vindar från "roaring forties" följs av stiltje. Patagonien har en speciell dragningskraft på oss nordbor .Redan för hundra år sedan reste flera svenska upptäcktsresande till Patagonien, exempelvis geologen Otto Nordenskjöld och biologen Carl Skottsberg vars expeditioner gett namn åt flera sjöar och glaciärer på Patagoniens karta. I deras fotspår utforskar vi nationalparken Torres del Paine och den chilenska delen av Patagonien.

Vi vandrar i Torres del Paine Våra rejäla vandringar tar oss till turkosfärgade fjällsjöar, längs bergssluttningarna och upp genom dalgångar till spektakulära utsiktspunkter. Hela tiden har vi Torres del Paines mäktiga bergsmassiv i fonden. Under vandringarna bär vi endast vår dagsryggsäck och vi t vandrar tillsammans med chilenska färdledare, som med sin entusiasm och kunskap gör stegen lätta. Vi gör också en båttur på Lago Grey för att komma de kalvande glaciärernas skådespel så nära som möjligt.

Bekvämt boende i storslagen vildmark Bergsnanduer, guanacos och flamingos korsar vår väg och har vi tur skymtar vi den imponerande kondoren. Vi bor bekvämt på ombonade fjällhyttor och på det prisbelönta stationära tältlägret Eco Camp mitt inne i Torres del Paine nationalpark. Denna vildmarkscamp är byggd i samma stil som användes av Patagoniens ursprungsbefolkning, Kawesqarindianerna. Tälten är smakfullt inredda med bekväma sängar och sällskapsrum. Allt material från campen återvinns och uppvärmningen sker med förnyelsebar vind- och solenergi. Här njuter vi av grillat lamm och ett kraftigt chilenskt rödvin tillsammans med nyvunna vänner medan den stjärnklara natthimlen breder ut sig.

Kombinera din resa med avkoppling vid kusten Om du vill stanna kvar i Chile i ett par dagar kan du välja att avsluta din resa i den lilla kustpärlan Maitencillo, strax öster om Santiago. Här får du tid att bara ta det lugnt och njuta av stränderna och det sköna klimatet innan du återvänder till Sverige. Vi bor hos en chilensk konstnärsfamilj i enkla men charmiga chalets.

 

Reseprogram

 • Dag 1-2 Mot Chile

  Avresa från Stockholm på eftermiddagen. Efter en mellanlandning i Madrid fortsätter vi mot Santiago de Chile. Staden, som anlades 1541 av den spanske erövraren Pedro de Valdivia, ligger vackert belägen mellan de snöklädda Anderna och Mapochoflodens dalgång. Här samsas koloniala byggnader med moderna skyskrapor i futuristisk stil. Vi blir hämtade på flygplatsen (landar på morgonen) för transfer till vårt hotell. Dagen på egen hand.

 • Dag 3 Besök i Mylodongrottan och Puerto Natales

  Efter en tidig frukost beger vi oss till flygplatsen för inrikesflyg söderut till Punta Arenas. Här möter vår lokala guide oss och vi går på vår buss som ska ta oss vidare genom det vackra landskapet. Vi äter lunch längs vägen och stannar till i det lilla fiskesamhället Puerto Natales. Under eftermiddagen besöker vi Mylodongrottan där spår av den utdöda Mylodonsengångaren hittats. Mylodonen gav en gång i tiden upphov till en stor vetenskaplig kontrovers då en forskare hävdade att människor bott i grottan samtidigt som mylodonen och hållit den som husdjur. Vi närmar oss vår camp när kvällssolen färgar de omgivande bergen röda. Middagen serveras med gott vin och levande ljus i tälten. Eco Camp i Torres del Paine.

 • Dag 4 Mjukstart med lätt vandring längs med Lago Nordenskjold

  Vi vaknar i en av världens vackraste nationalparker, Torres del Paine. Här ligger turkosblåa fjällsjöar och glaciärer vid foten av de spektakulära granitpelare på nästan 3.000 meters höjd. Detta hisnande vackra fjällmassiv utforskades och karterades till stor del av svenska forskningsexpeditioner i början av seklet och tre av sjöarna bär svenska namn. Vår första dag nationalparken tar oss på en vacker vandring på den slingrande cuernos-leden längs med Lago Nordenskjold norra sida. Denna första vandring i nationalparken går i mestadels i plan terräng, och vår högsta punkt för dagen är 244 m.ö.h. Trots den blygsamma höjden, är leden relativt väderutsatt. Här får vi därför ofta en första upplevelse av det omväxlande vädret och den stundtals kraftiga vinden från de "roaring forties" som kommer att göra oss sällskap de kommande dagarna. Medan vi vandrar längs leden njuter vi av de magnifika vyerna a och utsikten över de majestätiska hornliknande topparna Paine's Horns som kröner de centrala delarna av bergsmassivet. Vi stannar till för att fotografera och äta matsäck för att ladda med energi. Vi fortsätter till Refugio Los Cuernos, en liten mysig fjällstuga belägen ovanför Lago Nordenskjold norra strand. På kvällen äter vi middag och pratar om våra upplevelser. Refugio Los Cuernos, flerbäddsrum. Vandringstid: 7 h, 16 km, högsta punkt 244 m.ö.h.

 • Dag 5 Mirador del Frances

  Oavsett väderlek är det en stark naturupplevelse att vakna mitt ute i nationalparken. Våra bekväma tält med stationär sängar gör att vi vaknar utvilade. Frukostbuffén står vid dukade bord i det gemensamma middagstältet. Efter frukosten börjar vi den vackra vandringen genom Francesdalen. Den utmanande leden leder oss fram till hjärtat av Paine Massivet. Gruppens rytm är avgörande för hur långt vi tar oss. Genom vindpinade grässtäpper och sydbokskog vandrar vi längs Francesfloden upp till El Mirador där vi vid gynnsam väderlek bjuds på en fantastisk utsikt över Francesglaciären, Lago Skottsberg och Lago Nordenskjöld. Om vädret tillåter stannar vi här för att äta picknick och ta igen oss efter vandringen. Vi fortsätter ned för grässlätterna tills vi når fram till Refugio Paine Grande, beläget i vid Lago Pehoe fridfulla strand. Vid den lilla hyttan väntar vår väska med ombyteskläder. Vi njuter av omgivningarna och äter en god middag. Refugio Paine Grande. Flerbäddsrum. Vandringstid: 8 h, 25 km, högsta punkt 686 m.ö.h.

 • Dag 6 Lago Grey och båttur till Greyglaciären

  Vi packar våra personliga tillhörigheter som transporteras tillbaka från fjällhyttan till Eco Camp. Efter frukost vandrar vi nedåt till stranden av Lago Pehoe och fortsätter nordväst upp till Lago Grey. Den isblå bergssjön är vackert belägen med massivets snöklädda toppar i fonden. Vi vandrar till den norra änden av sjön och här äter vi vår picknick. Styrkta av den klara bergsluften och den goda lunchen embarkerar vi båten som tar oss ut till Greyglaciärens front. Här upplever vi kalvningens makalösa skådespel i lugn och ro innan vi fotsätter till andra sidan sjön. Härifrån blir vi upphämtade för transport tillbaka till Eco Camp där vi njuter av kvällen. Längst med vägen ser vi flockar med guanacos som betar på grässtäppen. Vandringstid ca 4 timmar, 14 km, högsta punkt 244 m.ö.h. Om väderförhållandena inte tillåter en båttur på Lago Grey så vandrar vi till glaciären istället, och gör en kortare båttur över Lake Pehoe

 • Dag 7 Valley Ascencio och de tornformade bergen

  Torres del Paines absoluta höjdpunkt är de magnifikt belägna tornformade bergen. De står i ständigt skiftande färg med solens strålar i ett storslaget sällskap med glaciärsjöar. Vi vaknar i våra bekväma tält förväntansfulla inför dagens vandring. Idag ska vi fullborda den så kallade w-vandringen som är den populäraste färdvägen i Torres del Paine. Leden går som ett W längt med massivets sydsida, längst med Lago Greys östsida och upp genom de två dalarna som omgärdar de centrala topparna. Nu är det bara en etapp som saknas, och det är kanske den mest spektakulära vandringsetappen. Efter en ordentlig frukost packar vi vår dagsryggsäck och vandrar upp mot bergshyttan Hosteria Las Torres där vi ansluter till stigen går upp genom Ascenciodalen. Ascencio är dalen som stödjer Torresmassivets östra bergssida. När vi vandrar upp genom dalen passerar vi torra bergsslätter, bokskog och strida bäckar med smältvatten. Små glaciärsjöar syns på avstånd. Den sista biten upp går över brant morän och här måste vi ta det försiktigt. Belöningen är synen av de tre ståtliga granittornen som majestätiskt reser sig över oss, med den glaciärsjön framför sig. Här äter vi vår medhavda lunch och när alla känner sig redo vandrar vi tillbaka till EcoCamp. Vandringstid ca 10 timmar, 21 km, högsta punkt 914 m.ö.h.

 • Dag 8 Lätt vandring till Laguna Azul

  Vi vandrar i mestadels flack terräng till Laguna Azul utsiktsplats där vi får en fin utsikt över den isblå lagunen. Tornen syns på avstånd. Vi fortsätter längs den östra sidan av Lago Sarmiento. Längs med sjöns stränder kan man ofta få en skymt av lamadjuren som med sin rödskimrande päls utgör ett vackert inslag på stäppen. Beroende på väder och gruppens vilja finns flera vägar att ta hem till lägret. Tillbaka i Eco Camp njuter vi av en typisk specialitet från Patagonien, barbecue med grillat lamm som sköljs ned med ett gott chilenskt rödvin. Vandringstid 3 timmar,8 km, högsta punkt 100 m.ö.h.

 • Dag 9 Adios Torres del Paine, fri eftermiddag i Punta Arenas

  Tidigt på morgonen sätter vi oss på vår buss där vi slappnar av och njuter av den dramatiska naturen. Vi reser tillbaka till Punta Arenas där vi checkar in på vårt hotell. Kvällen fri att upptäcka staden. Middag på egen hand. Övernattning på hotell i Punta Arenas.

 • Dag 10 Ridtur över stäppen vid Agua Fresca

  Hosteria Agua Fresca är en liten familjär lodge, belägen strax intill Magellansundets kustlinje. Härifrån utgår dagens ridtur. Vi rider i sällskap av Patagoniens cowboys, eller gauchos som de kallas här. Våra hästskötare har ridit över dessa marker sedan barnsben och känner området som sin egen bakficka. Vi rider över vidsträkta våtmarker, genom ett dramatiskt landskap. Magellansundets näringsrika vatten gör Agua Fresca inbjudande för havsfågel, och under förmiddagen kan vi vänta oss ett rikt fågelliv. Vår ridtur avslutas vid havet och när vi kommer tillbaka till hosterian väntar en varm kopp te och chilenska sötsaker. Bussresa tillbaka till hotellet i Punta Arenas där vi hämtar vårt bagage. Under eftermiddagen flyger vi upp till Santiago. Transfer till hotell i Santiago de Chile och middag på egen hand. Övernattning på hotell i Santiago.

 • Dag 11-12 Hemresa till Sverige

  Efter frukost har vi en fri dag att utforska Santiago. Denna dynamiska och livliga stad ligger i en dal, omgiven av vulkaner och Andernas snöklädda bergstoppar. Bland sevärdheterna kan nämnas det vackra vita parlamentet La Moneda, det myllrande torget Plaza del Armas, den ståtliga katedralen och nationalmuseumet. De bohemiska kvarteren i Bellavista bjuder på en fantastisk vy över staden. Passa på att handla några flaskor närproducerat vin, med ursprung från några av vingårdarna utanför staden. Under eftermiddagen transfer till flygplatsen flyg hemåt Sverige. Dagen därpå byter vi plan i Madrid och vi kommer hem till Sverige på eftermiddagen eller kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Det naturnära och samtidigt bekväma boendet på vårt stationära tältläger med bästa läge mitt inne i nationalparken.
 • God mat och dryck under resan, lyxig avkoppling efter en härlig vandringsdag.
 • De klassiska vandringslederna i nationalparken Torres del Paine.

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Okt-apr
Pris Från 39 900 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum kostar 3 900
Detaljerade priser

Resa i början av oktober samt i slutet av april från 39.900:- Resa i slutet av oktober samt början av april från 44.200:-  Resa november - mars från 54.400:-        

Under jul och nyår är flygpriset högre, tillägg ca 2500 kr.

Enkelrumstillägget gäller i Santiago och Punta Arenas samt egna transfers. På Eco Camp Patagonia kan man inte få ett eget tält, ej heller eget rum i fjällhyttorna Refugio Los Cuernos och Refugio Paine Grande.

I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Chile t/r samt inrikesflyg Punta Arenas t/r
 • Fem dagars vandring i Torres del Paine
 • Ridtur i Agua Fresco
 • Båttur till Grey Glacier
 • Boende på EcoCamp Patagonia och i bergshyttor
 • Helpension under vandringsdagarna, i övrigt frukost
 • Engelsktalande vandringsguide
Extra dagar

Extranätter i Santiago vid ankomst eller avresa, pris på förfrågan.

Tillval och utflykter

Det är möjligt att stanna en extra dag i Santiago för att besöka vingårdarna i Maipo Valley, kostnad för det är 1500 kr/person. Kontakta oss vid bokning så berättar vi mer.

Kombinera din resa med sol &  bad vid kusten. 
På förfrågan 

Resplan

Dag 1-2. Mot Chile
Dag 3. Besök i Mylodongrottan och Puerto Natales
Dag 4. Mjukstart med lätt vandring längs med Lago Nordenskjöld
Dag 5. Mirador del Frances
Dag 6. Lago Grey och båttur till Greyglaciären
Dag 7. Valley Ascencio och de tornformade bergen
Dag 8. Lätt vandring till Laguna Azul
Dag 9. Adios Torres del Paine, fri em i Punta Arenas
Dag 10. Ridtur över stäppen vid Agua Fresca
Dag 11-12. Hemresa till Sverige
                             

Klimat

Vädret i Patagonien är omväxlande och kan jämföras med vädret i svenska fjällen. Ofta får vi uppleva alla sorters väder under resan. Under december till februari är det högsommar i Chile. Oktober - november samt mars och april är vädret något mer ostadigt.

Resans karaktär

Färdplanen för vandringarna är upplagd för att ge bästa möjliga upplevelse i Torres del Paine. Basen är vårt stationära tältläger, där vi bor tre nätter. För att nå de finaste platserna i parken bor vi också i fjällhytta i två nätter. Under resan ingår fem rejäla vandringsdagar, däribland den klassiska "w -leden" som många känner till. Vi vandrar 4–9 timmar per vandringsdag och bär endast en lätt dagspackning. Packning för dagarna i hyttorna transporteras av bärare. Vandringen sker inte på hög höjd, men bitvis i ojämn och något brant terräng.

Deltagarantal

Min 2, max 16.

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder.

Bra att veta

Två nätter i dubbelrum i Santiago de Chile, en natt i Punta Arenas, fyra nätter ipå Eco Camp Patagonia, i bekväma möblerade tält (se boende) och två nätter i flerbäddsrum.