Översikt

Panamakanalen, gröna regnskogar och turkosblåa hav - med Ny Teknik

Följ med Ny Teknik till Panama - en fascinerande och mångfacetterad destination. Här får vi uppleva den berömda Panamakanalen, regnskogar och turkosblått hav! I Panamas inland breder molnregnskogen ut sig över sluttningarna och detta är den enda plats i världen där man kan se solen gå upp över Atlanten och ned i Stilla Havet. Landet rymmer en varierad natur med ett spännande djurliv och här möter vi allt från sengångare, capuchinapor, quetzaler och kolibris till manater och delfiner i havet. Slumrande vulkaner, klara bergsjöar, kaffeodlingar och mangoplantager bjuder på vackra vyer, dofter och spännande smaker på vår rundresa med Ny Teknik som avslutas på charmiga Bocas del Toros många sköna sandstränder.

Panama är främst känt för den imponerande Panamakanalen. Ett ingenjörskonstens mästerverk, som genom åren bringat inkomster och satt landet på kartan. Sjömän från hela världen har passerat genom landet, däribland vår egen Evert Taube, som romantiserande sjöng om ”Tamborito i Panama” och förde historier om livet i Panamas hamnstäder till Sverige. Vad många inte vet är att landet även har delvis outforskade regnskogar, mängder av vackra sandstränder och hundratals små öar i en vacker skärgård som breder ut sig längst den Karibiska sjöns kustlinje. På många av Panamas öar bor fortfarande indianer, Panamas urbefolkning. I kontrast till detta står Panama City, landets moderna huvudstad med en Miami-liknande skyline och den gamla välbevarade koloniala stadsdelen Casco Antigua från 1600-talet. 


Panama City och Sobreranía nationalpark
I Panama City slås vi av kontrasterna mellan de moderna och de äldre delarna av staden, med Casco Antiguo och många välbevarade vackra koloniala byggnader. I artrika Sobreranía National Park, som stäcker sig utmed kanalens stränder, finns många vandringsleder att upptäcka. Naturstigarna genom parken nyttjades av spanjorerna för att frakta guld genom regnskogen på 1600-talet. Här spanar vi efter apor och fascineras av några av de över femhundra fågelarter som lever här. På vår båttur på Lake Gatún hoppas vi på att få se fler spännande djur som tukaner, sengångare och vrålapor. Givetvis besöker vi området kring Panamakanalen för att få se de stora lastfartygen korsa kanalen i båda riktningarna.

Boquete och Chiriquí-regionen
Kring bergsbyn Boquete och Chriquí-regionen är klimatet svalare och väldigt behagligt. Här får vi lära oss allt kring kaffeodlingen. Vi vandrar och hoppas få en skymt av den mytomspunna och praktfulla quetzalen. Det finns också möjligheter till att göra egna utflykter som ridning i det grönskande landskapet, forsränning eller zipline.

Stränder, snorkling och avkoppling - Bocas del Toro
Vi reser vidare mot mysiga Bocas del Toro. Här råder ett stilla lugn och vi bor vi bekvämt vid stranden. Vi njuter av sol och salta bad i det turkosblå havet. Möjligheter till sköna aktiviteter som surfing, kajakpaddling och cykelutflykter på egen hand, eller båtturer för att se på delfiner.

Du bor på naturens villkor
Våra kunniga naturguider lär oss mer om regnskogens rika och känsliga ekosystem samt varför det är så viktigt att det bevaras till eftervärlden. Nationalparksavgifterna som ingår under besöken i naturreservaten bidrar till att större områden kan skyddas. På Island Plantation som är ett miljöanpassat litet hotell värms vattnet upp med hjälp av solenergi och man tar tillvara på regnvattnet.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Panama

  Utresa från Sverige med KLM via Amsterdam till Panama. Ankomst på eftermiddagen lokal tid till landets huvudstad Panama City. Vi välkomnas av vår chaufför som tar oss till vårt centralt belägna hotell. Staden grundades 1519 av den spanske erövraren Pablo Arias Dávila och är numera en modern och pulserande huvudstad som är allra mest känd för Panamakanalen. Panama City är också den enda huvudstaden som har orörd regnskog inom stadens gränser. Vi bor på Best Western Plus Panama Zen hotel.

 • Dag 2 Panama City

  Efter frukost är det dags att göra en guidad tur i Panama City.  Vid första anblicken är det svårt att tro att man befinner sig i Centralamerika, skylinen vittnar om en mycket modern stadskärna. Vi tar oss till de gamla delarna vid havet av staden, Casco Antiguo. Här ser vi den koloniala stadskärnan från 1600- och 1700-talen, den imponerande katedralen och San José-kyrkan med dess storslagna altare. Från the Causeway har vi en fantastisk utsikt över den imponerande skylinen. 

 • På fiskmarknaden får vi en möjlighet att prova den lokala cevichen innan vi fortsätter till Miraflores slussar för att se de enorma skeppen som är på väg mellan Atlanten och Stilla Havet. Vi besöker Panama Canal Building i Balboa och kikar på monumentet som är dedikerat till Goethals – en amerikansk officer och ingenjör, mest känd för sin administration och sitt övervakande av hela konstruktionen och öppningen av Panamakanalen. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag. Övernattning på Best Western Plus Panama Zen hotel. Frukost, snacks och middag inkluderat. (F,M)

 • Dag 3 Panamakanalen

  I dag gör vi en båttur från Panama City till Gamboa för att verkligen få uppleva Panamakanalen. Turen är ca 4 timmar lång och tar oss genom flera av de slussar som finns längs kanalen, Miraflores, Pedro Miguel och Gaillard Cut och hela vägen upp till Gatúnsjön. Lunchen äter vi ombord på vår båt. Från Gamboa åker vi med buss tillbaka till Panama City. Övernattning på Best Western Plus Panorama Zen hotel. Frukost och lunch inkluderat. (F,L)

 • Dag 4 Sobreranía Nationalpark och Gatúnsjön

  Vi äter frukost och startar sedan dagen med att åka till den närliggande Sobreranía National Park där vi gör en lättare vandring på ca 1-2 timmar på en av de många vandringslederna. Nationalparken har en regnskog med varierad tropisk flora och med lite tur får vi en skymt av de apor och fåglar som finns här. Vi äter picknicklunch och utgår sedan från Gamboa för att göra en båttur på Gatúnsjön. Under de 2-3 timmarna på sjön får vi lära oss om livet i, och om den biologiska mångfalden i regnskogen. Vi hoppas på att få se vrålapor, capuchinapor, krokodiler, sköldpaddor, tukaner, sengångare och mycket mer. Här kommer vi med all säkerhet att se stora fartyg som är på väg genom sjön för att korsa Panamakanalen. Efter en innehållsrik dag återvänder vi till hotellet. Övernattning på Best Western Plus Panorama Zen hotel. (F,L)

 • Dag 5 Boquete

  I dag checkar vi ut från vårt hotell i Panama City och åker till flygplatsen för flyg till David, en resa på ca 50 minuter. Väl framme hämtas vi upp och åker till vår lodge som ligger ca 7 km utanför byn. Boquete är en I bergsby med ett behagligt klimat, betydligt svalare än i övriga delar av landet. På eftermiddagen gör vi en promenad på hängbroarna i regionen. Det är en unik möjlighet att från ovan få se den biologiska mångfald Panamas tropiska molnregnskog bjuder på. Vi passerar alla 6 hängbroar (totalt ca 4,5 km). Turen går genom det privata reservatet Rio Cristal beläget i Talamancabergen som gränsar till parken La Amistad. En lokal guide delger oss sina kunskaper om den frodiga floran och faunan som finns i dessa skyddade skogar. Längs vägen har vi hänförande utsikter över floder, vattenfall och den toppiga vulkanen Barú. Det här är en unik erfarenhet som kommer ge oförglömliga minnen.

 • Hängbroarna i Boquete Tree Trek är från 70 – 135 meter långa och når höjder från 10 till 75 meter ovan marken. Vi kommer gå 6 olika leder som är mellan 185 – 1500 meter långa och vi håller oss på en höjd mellan 1660 – 1827 meter över havet. Vi övernattar på Tree Trek Mountain Lodge (F)

 • Dag 6 Bergsregnskogar i Chiriquíregionen

  Vi gör en vi en vandring längs den berömda Quetzalleden. Tillsammans med en lokal guide utforskar vi naturen i Chiriquí-regionen och vi får se den fantastiska växtligheten och olika färggranna fåglar, som de här otroligt rika bergsregnskogarna erbjuder. Kanske får vi en skymt av den mytomspunna, skimrande gröna och långstjärtade quetzalen. Vi vandrar från Volcán ner mot Boquete medan vi njuter av de vackra utsikterna över Barúvulkanen. Snacks på turen ingår. På kvällen äter vi middag i den lilla staden. (F,M)

 • Dag 7 Kaffeplantage och mot Bocas del Toro

  Efter frukost gör vi ett besök på hotellets eget kaffeplantage. Vi får en genomgång kring hela processen, från att odla till att skörda den färdiga kaffebönan. Efter avslutad tur får vi självklart provsmaka den delikata drycken. Därefter har vi en ca 3 timmar lång resa till den karibiska kuststaden Almirante, och härifrån tar vi en båttaxi till Bocas del Toro´s huvudö Isla Colón, en båttur på ca 30 minuter. Vi åker vidare till vårt hotell Playa Tortuga som ligger ett par km utanför staden men erbjuder shuttle service. Övernattning på Playa Tortuga Resort i standard deluxerum. (F)

 • Dag 8 Bastimientos och Red Frog Beach

  I dag gör vi en utflykt med båt ut till öarna. Längs turen passerar vi många mangroveskogar. Vårt första stopp är Coral Cay. Här är vattnet alltid lugnt, året om, och det är därför ett bra utflyktsmål för snorkling. Små restauranger byggda på stolpar i vattnet erbjuder färska skaldjur. Vi tar oss vidare till Bastimientos, en ö som är exakt som du föreställer dig en karibisk ö, omgiven av vacker natur och turkosblått vatten. Ön består mestadels av djungel, och kan bara nås med båt. Här finns det inga vägar. Vi gör ett besök hos de infödda indianer som bor här och promenerar sedan på en djungelstig till Wizard Beach på andra sidan ön. Du kan på samma gång få höra apornas vrål, fåglarnas sång och havets brus. På den berömda Red Frog Beach finns möjligheten att ta en uppfriskande simtur eller att bara ta det lugnt i solen. Framåt eftermiddagen åker vi tillbaka till huvudön och vårt hotell. (F)

 • Dag 9 Bocas del Toro på egen hand

  Bocas del Toro på egen hand. Möjlighet att hyra cykel eller kajak och ge sig ut på en egen utflykt i omgivningarna. Eller ta en båttaxi och upptäck nya spännande öar. De som vill kan med fördel även stanna kvar på hotellet och ta det lugnt vid poolen eller på stranden. (F)

 • Dag 10 Mot Panama City

  Njut av den sista frukosten på Bocas del Toro! På eftermiddagen tar vi oss till den lilla flygplatsen i Bocas town. Vi har en flygresa på ca 1 timme till Panama City. Väl framme hämtas vi upp och åker mot vårt hotell. På kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag på en trevlig restaurang i den gamla stadsdelen Casco Antiguo. Övernattning på Best Western Panama Zen hotel. (F,M)

 • Dag 11 Hemresa

  Transfer till flygplatsen för hemresa mot Sverige igen. Flyg till Europa över natten och byte av flyg i Amsterdam på morgonen. Frukost och måltider på flyget ingår. (F) 

 • Dag 12 Hemma igen

  Byte av flyg i Amsterdam och avslutning av resan på avreseorten. Dags att ta farväl av gruppen.

Resans höjdpunkter

 • Panama City med den berömda Panamakanalen
 • Heldagsvandring i Chriquíregionen, Boquete
 • Sol och bad i Bocas del Toro

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 22 feb - 5 mar 2018
Pris Från 34 800 kr
I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Panama inkl skatter t/r
 • Inrikesflyg till David samt från Bocas del Toro tillbaka till Panama City
 • Engelsktalande guide från dag 2-7
 • Guidad tur i Panama City
 • Båttur genom slussar på Panamakanalen
 • Dagstur till Sobreranía Nationalpark
 • Båttur på Gatún Lake i Panamakanalen
 • Vandring på hängbroar i Boqueteregionen
 • Heldagsvandring tillsammans med guide i bergsregionen Boquete
 • Besök på ett kaffeplantage
 • Rundtur med båt till öar i Bocas del Toro
 • Strandliv, sol och bad, Bocas del Toro
 • Hotellnätter enligt program
 • Måltider enligt program
I priset ingår ej

Drycker, dricks, personliga utgifter

Anslutningsort

Göteborg och Köpenhamn på förfrågan

Resplan

Dag 1. Mot Panama
Dag 2. Panama City
Dag 3. Panamakanalen
Dag 4. Sobreranía Nationalpark och Gatúnsjön
Dag 5. Boquete
Dag 6. Bergsregnskogar i Chiriquíregionen
Dag 7. Kaffeplantage och mot Bocas del Toro
Dag 9. Bocas del Toro på egen hand
Dag 10. Mot Panama City
Dag 11. Hemresa
Dag 12. Hemma igen

Klimat

På Stilla Havskusten är det torrsäsong från slutet av december till mitten av april. Den karibiska kusten har inte någon direkt torrsäsong, perioden med allra minst regn är augusti - september. 

Resans karaktär

Resan passar hela familjen. I Boquete och Bocas del Toro finns möjlighet till egna aktiviteter t.ex. canopy tours, ridning, vandring på hängbroar i regnskogen, surfing, snorkling och cykelturer. Vi reser i egen minibuss och engelsktalande naturguider möter oss ute i nationalparkerna.

Deltagarantal

Min 10, max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

Bra att veta

Flygplatsskatt tillkommer ibland på våra resmål. Mellan 20-40 USD per person. Betalas kontant på flygplatsen vid avresa. Övriga flygskatter är alltid inkluderade.

Boende

 • Playa Tortuga, Bocas del Toro

  Beläget direkt på stranden och med en stor pool är Playa Tortuga ett perfekt hotell för ni som reser med barn. Rummen är modernt inredda och rymliga. Här finns också en bra restaurang som serverar specialiteter från området. En fri shuttle tar dig in till Bocas Town på några minuter.


  Finns på hotellet

  Stor pool, barnpool, restaurang, bar, WiFi

  Finns på rummet

  - AC
  - Balkong
  - Safety box
  - TV
  - Fritt WiFi