Översikt

Det vilda Kuba

Det färgstarka Kuba ligger som en pärla mitt i Karibien. En kulturell oas med vacker välbevarad natur i en annars så exploaterad del av världen. Följ med svenskkubanen Jesús på en unik och annorlunda naturresa. Han tar med oss till fågelrika laguner med sällsynta Kubakrokodiler, lummiga skogar med endemiska fåglar, märkliga grottsystem och den vackra Viñalesdalen.

Vår färdledare Jesús Reina Carvajal
Jesús är född och uppvuxen på Kuba där föräldrar och yngre syster fortfarande bor kvar. Under uppväxten fick Jesús ofta följa med sin pappa, som jobbade som lastbilschaufför runt om i landet. Det var då han fick sitt stora intresse för naturen och senare också för fotografering (de flesta bilderna här är hans). I tjugoårsåldern reste han till Sovjet för att studera innan han som 23-åring kom till Sverige 1992. I idag jobbar Jesús som systemutvecklare i Stockholm men reser tillbaka till Kuba varje år för att besöka familj och vänner. Han passar då även på att träffa människor som jobbar med naturvård för att få utlopp för sina stora intressen.


Det vilda Kubas djur och natur
Vi solar och badar i kristallklart hav med bruna pelikaner och havssköldpaddor, vi får även uppleva nära möten med Jesús familj och vänner. Många besök i nationalparker, reservat och världsarv förutom de vackra städerna Trinidad och Havanna.

Alla våra föreställningar om Hemingwayromantik, den rika konsten, den äldre kvinnan med cigarr, salsatoner, tobaksfält och revolutionsretorik infrias – men numera i en ny anda. Den kubanska revolutionen pågick 1953 till 1959, då Fidel Castro tillsammans med Che Guevara och hans män tog makten. Få är oberörda inför landets historia men dagens Kuba präglas av framtidstro och en gryende företagaranda. Det händer mycket på Kuba, landet är mitt i en spännande brytningstid !

Möt världens minsta fågel - bikolibrin, sällsynta endemiska och utrotningshotade Kubakrokodiler, ett levande fossil - Manjuarínfisken, laguner fyllda av vackra röda ibisar, röda skedstorkar och massor av hägrar. Vi får möjlighet att snorkla i kristallklart hav med korallfiskar och havsköldpaddor. Vi besöker stora märkliga grottsystem med fladdermöss och seglarfåglar, några av Karibiens mest välbevarade skogar med många ovanliga och även endemiska arter. Passa på att få se nåt unikt med hjälp av Jesus många kontakter inom naturvården på Kuba. Jesús var med när Skansenakvariet återbördade sällsynta Kubakrokodiler för att rädda artens bestånd. Han är även en aktiv fotograf - många av bilderna här är tagna av Jesús. Hans unika kontakter och kunskaper ger oss möjlighet att få se Kuba på ett genuint och annorlunda sätt.

Vi börjar vår vistelse med en natt i det glittrande Havanna, där vi bor vid Malecón, strandpromenaden - en plats som utgjorde huvudscenen för den dekadens som frodades här före revolutionen. Här framträdde bl a Frank Sinatra för ökända amerikanska maffiabossar. I Havannas gamla kvarter med pastellmålade hus lockar, liksom kyrkor och katedraler, spektakulär graffitikonst och kanske en förfriskande mojito på Hemingways stamställe La Bodeguita del Medio.

På vägen ut till Viñalesdalen möter vi väldigt lite trafik, men i gengäld en och annan kärra dragen av oxar eller hästar. Mångar rider eller cyklar och under vår resa får vi se livet på landsbygden på nära håll.

Vi besöker både den frodiga Viñalesdalen, världsarvsstaden Trinidad och Zapatahalvön med sitt unika djur- och fågelliv. Här gör vi vandringar och båtturer i träskmarker och längs Grisbuktens långgrunda stränder. Resan avslutas med en eftermiddag och kväll i Havanna. Vår kunnige färdledare är Svenskkubanen Jesús Reina Carvajal, som växte upp på Kuba och har stora delar av sin familj och vänner kvar här. Med honom får vi lättare kontakt med den inhemska befolkningen och tillsammans upplever vi Kuba från insidan!

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa och ankomst Havanna

  Vi träffar Jesús på Arlanda och reser ut med morgonflyg. Via Paris kommer vi fram till Havanna, samma eftermiddag. Här blir vi upphämtade på flygplatsen för färd till vårt hotell, beläget alldeles invid strandpromenaden, Malecón. Efter att ha installerat oss på hotellet ger vi oss ut och tittar på staden. Övernattning på hotell Riviera i Havanna. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 2 Mot Viñalesdalen

  Efter frukost gör vi en stadsrundtur i den vackra staden innan vi lämnar Havanna för Viñalesdalen på västra Kuba. Viñales sägs vara Fidel Castros favoritställe på ön och det är lätt att förstå varför. Dalen är med på UNESCO:s världsarvslista och att kalla den vacker är nästan en underdrift med dess tobaksfält och sockertoppsbergen som breder ut sig över landskapet.Vi färdas med buss mot Piñar del Rio och gör stopp i vackra Soroa och naturreservatet, Las Terrazas.

 • Las Terrazas skapades efter revolutionen för att återbeskoga området efter den hårda avverkningen och samtidigt ge arbetstillfällen till lokalbefolkningen, som erbjöds skola, vård och andra sociala förmåner. Det visade sig bli ett lyckat naturvårdsprojekt och de vackra omgivningarna i Las Terrazas utvecklades till en plats för ekoturism. Här finns många nordamerikanska fåglar som övervintrar.

 • I Las Barrigonas, som är känt för sina tobaksodlingar får vi också uppleva Kubas artrika och varierande fågelliv. Här kan vi bland annat få se den kubanska Trogonen, Kubas vackra nationalfågel, magisk i sin rödvitblåa och svarta fjäderskrud. Natten tillbringar vi ca 15 km utanför Piñar del Rio, på hästfarmen Fincha la Guabina, där vi provsmakar säsongens frukter och kopplar av bland brun-vita Pintohästar.

 • Dag 3 Viñalesdalen

  Vi äter frukost på farmen innan vi beger oss till grottorna i Cueva del Indio. Här finns långa underjordiska grottformationer som vi tar oss runt i samtidigt som guiderna berättar spännande anekdoter. Det var här som Guanajatabeyindianerna byggde sina enkla hem och vi kan se spår av deras kvarlevor. Här finns även fossil av olika djur inbäddade i berget.

 • På eftermiddagen tar vi oss vidare till Mil Cumbres och Sierra del Rosario i Pinar del Rio provinsen. Här är ett av Kubas absolut mest intressanta områden för fågelskådning. Ett höglandsområde med semitropisk skog omväxlande med tallbestånd. Landskapet består av stora kalkstenskullar, så kallade Mogotes, som är fulla av små grottor där grottsvalor bor. Några andra arter vi kan se är bland annat blåhuvad vaktelduva (bilden ovan), rödnackad duva, Kubatrogon, Kubavråk, rödbent näktarkrypare, karibisk palmseglare, antillerbåtstjärt, karibisk- och jättekungstyrann, Kubansk domherre och den mindre Kubafinken. På kvällen ger vi oss tillbaka till Guabina för middag och övernattning.

 • Dag 4 Viñales - Zapata Swamp

  Vi lämnar Viñalesdalen med buss tidigt på morgonen för färd österut mot Zapatahalvön, vi stannar bara till för frukost längs vägen. Zapatahalvön, som skjuter ut på öns sydsida, utgörs till stor del av Zapata Swamp, ett biosfärområde (känt som Montemar National Park) upptaget av UNESCO 2001. Här ligger Karibens största våtmarker som har ett välbevarat, rikt djur och fågelliv men även ett bergsområde med skog. Krokodiler, sjökor, flamingos, Kubarasen av prärietrana, och flera sällsynta fågelarter är bara lite av allt det som finns. Här finns även fiskgjuse som vi känner igen hemifrån. Bland annat kan vi här få se världens minsta fågel, bikolibrin (som syns på bilder högst upp). Området är också känt för sin stora mängd av flyttfåglar.

 • Under förmiddagen gör vi ett besök på den krokodilfarm dit Skansen-Akvariet i Stockholm återbördade ett antal sällsynta Kubakrokodiler för att rädda artens genetiska bestånd. Där deltog Jesús med sina kontakter. Vi kombinerar vår lunch med avkoppling i Punta Perdiz, där den som vill kan snorkla i det klarblå havet. Här finns små stränder, grottor och en av regionens mest färggranna marina flora och fauna.

 • Efter lunch får vi nya möjligheter att njuta av det viktiga, stora och natursköna Zapataträsken. I Enigma de las Rocas, vid ingången till kända Grisbukten - där USA inledde sitt angrepp mot Kuba 1961 – finns ett system av vattenfyllda grottor och underjordiska floder. En guide från nationalparken visar oss runt i det ungefär två kilometer långa grottsystemet. Här finns ugglor och uvar som häckar och i vattnet kan vi få se den kubanska Manjuarín – endemisk för Kuba – som ses som en levande fossil. Manjuarín kan bli upp till två meter lång, har ett bredkäftat huvud som påminner om en krokodils. Ofta kan man se skogsfåglar som den vackert klargröna Kubatodin (se bilden ovan) som lever på insekter och små ödlor. De som orkar och vill kan även följa med till ett område med lite öppnare grottor där en koloni fruktätande fladdermöss har sin dagvila. Här finns även bland annat boaormar, men även gråkrabbor som är en populär maträtt hos lokalbefolkningen.
  Efter dagens äventyr tar vi oss åter till vårt privata boende vid Playa Larga för middag och avkoppling

 • Dag 5 Salinas de Brito

  Columbus passerade träskmarken Salinas de Brito under sin andra upptäcktsfärd till Kuba 1493. Men det var hans löjtnant Don Luis Juan Lorenzo D’Clouet som skrev ett brev till Spaniens drottning Isabel och förklarade hur mycket han tyckte om området - speciellt för sin fina möjlighet till utvinning av salt. Det var dock först under 1930-talet som saltutvinningen tog fart tack vare att José Brito Santos köpte och utvecklade platsen. Idag är Salinas de Brito nästan 2000 kvadratkilometer stort och en plats där en lång rad sjöfågelarter lever permanent och andra som uppehåller sig under vintermånaderna. Artrikedomen här är kolossal! Några exempel är den kraftigt röda amerikanska flamingon på bilden och rosenskedstork, men vi har också goda chanser att få se de endemiska arterna Zapatasparv och bikolibri.

 • Vattnet i salinerna är ofta ganska grunt och klart. Här finns mangroveskogar och större krokodiler kan ses ibland men det är då mest sannolikt att det handlar om den amerikanska krokodilen (Crocodylus acutus) eller hybrider med den kubanska (Crocodylus rhombifer) som föredrar sötvatten. Vägen från Playa Larga är drygt 20 km och den första delen går genom låg och medelhög skog där den kubanska krabbvråken, falkar och andra rovfåglar brukar ses. Vid vägens slut finns de sedan länge övergivna bassängerna där man lät havsvatten avdunsta för att utvinna salt. Idag mest en plats för sportfiske. Vi äter picknick-lunch ute i det fria och beger oss sedan tillbaka mot samhället där vi under eftermiddagen gör en rundtur.

 • Dag 6 Cienaga de Zapata - Trinidad

  I dag beger vi oss mot det mest kända av Kubas kulturella världsarv, den pittoreska kolonialstaden Trinidad. Här ligger rader av pastellfärgade hus, kullerstensgator och mysiga små torg. Gamla Cadillacs och hästar med vagn får det att kännas som att vi har tagit ett steg tillbaka i tiden. Trinidad ligger inkapslat mellan Sierra Escambraybergen och den karibiska sydkusten, där vi möter en fascinerande kombination av kultur och natur på ett och samma ställe. På vägen österut stannar vi en stund i Bermejas forest reserve. Här i reservatet finns bland annat fåglar som kubansk parakit, bikolibrin, samt båda de endemiska arterna blå- och kubansk vaktelduva.

 • Väl framme i Trinidad gör vi en stadsrundtur innan vi äter sen lunch i stadens centrum, vid Plaza Mayor. På eftermiddagen ges vi lite tid att på egen hand uppleva och njuta av Trinidad. Passa på att strosa runt och se på den fina staden eller varför inte bara ta det lugnt på något av stadens torg med en kopp lokalt kaffe. Gemensam middag med Jesús på kvällen.

 • Dag 7 Trinidad - Topes de Collantes

  Innanför Trinidad ligger den vackra och 90 km långa, skogklädda Sierra del Escambray, som är Kubas näst största bergskedja. Den sträcker sig över tre provinser men bergen är inte så höga - men Pico de San Juan når 1156 möh. Här har floderna eroderat fram djupa dalar. I några finner vi vackra vattenfall och naturliga pooler där man kan bada. Bergssluttningarna är rika på växter, djur- och fåglar och innehåller flera endemiska arter. Vi kan bland annat få se Kubatrogonen även här.

 • I slutet av 1958 satte Che Guevara upp sitt läger på dessa kullar, på sin väg till Santa Clara. Mitt i detta område ligger nationalparken Topes de Collantes, där fina vandringsleder finns. Här kan vi också ta ett dopp i de naturliga och klara dammarna eller bara koppla av och njuta av det vackra landskapet. Vi äter vår lunch ute i det fria, i nationalparken, innan vi vandrar längs en av lederna - "the butterfly trail" - på eftermiddagen. Vi avslutar dagen på vårt hotell med middag.

 • Dag 8 Topes de Collantes - Varadero

  På morgonen ger vi oss åter ut för att fortsätta våra upptäckter i de skogbeklädda bergen. Vi äter lunch på en restaurang innan vi beger oss vidare av norrut mot Varadero och dess omgivningar. Längs vägen passerar vi små byar med typisk spanskinfluerad arkitektur från kolonialtiden. När vi lämnat vårt bagage beger vi oss ut för att besöka några typiska kubanska gårdar och lantbruk. Här får vi smaka på säsongens frukter och prova på typiska kubanska rätter. På eftermiddagen kan vi vila ut på den fina stranden innan det är dags för middag. Ikväll tar Jesús med oss på en riktig kubansk middag. Det är Jesús mamma Edith som bjuder in oss till sitt hem och säkerligen en riktigt minnesvärd kväll.

 • Dag 9 Varadero med omnejd

  Efter frukost åker vi till Marina Marlin där vi kliver ombord på en katamaran för färd till det skyddade området ”Cayerío Norte” (norra arkipelagen) där Cayo Romero, mer känd som "paradisön", är belägen. här omges vi av stora laguner och vita sandstränder. Längs vägen stannar vi till för att titta på havsbottnen och livet där. Väl på paradisön tas vi emot av naturvårdspersonalen och får en introduktion om de skyddsprojekt som bedrivs på ön. Här består växtligheten av kustbuskage, mangroveskog och även vegetation som är typisk för sten-och sandkust.

 • Under havsytan finns det korallrev och faunan består av sjöfåglar som bruna pelikaner, tärnor, skarvar, skedstorkar och andra fåglar. På land kan vi hitta leguaner och "jutia" en stor gnagare, med lång svans liknande sumpbäver. Det är Kubas största gnagare och är den kubanska krokodilens favoritföda. Till lunch serveras vi fisk, skaldjur med grönsaker, ris och frukter och bjuds på cocktails som fördrink. Efter lunch har vi tid att bada på de vackra stränderna och koppla av innan vi påbörjar färden tillbaka till Varadero. Efter middagen, går vi igenom dagen och tittar på bilder från vår dag i paradiset.

 • Dag 10 Mot Havanna

  Dags att återvända till Havanna. När vi närmar oss staden tar vi vägen förbi Morrofortet som ligger precis i inloppet till Havannabukten, med utsikt över den gamla stadsdelen. När britterna lämnade tillbaka ön till Spanien 1763, byggdes fortet för att förhindra att historien upprepade sig. Under dagen finns det för den som vill, möjlighet att besöka både museum och en tobaksfabrik innan det är dags för avskedsmiddag på klassiska Tropicana Club, klubben som blev som en magnet för internationella celebriteter på 1950-talet. Hit kom bland annat Edith Piaf, Ernest Hemingway, Sammy Davis Jr och Marlon Brando på besök.

 • Dag 11 Hemresa från Havanna

  Efter frukost finns det tid att på egen hand se sig omkring i Havanna innan det är dags för oss att ta farväl av Kuba för denna gång. Passa på att handla lite minnen eller bara se på gamla bilar och det dagliga livet. Under eftermiddagen åker vi ut mot flygplatsen för vårt flyg med Air France på kvällen.  

 • Dag 12 Hemkomst

  Efter byte i Paris mitt på dagen landar vi så i Sverige på kvällen. Förhoppningsvis fullproppade av intryck, upplevelser och härliga minnen.

 • Som alltid är programmet preliminärt och vissa dagar kan komma att justeras tidsmässigt eller av logistiska skäl. Till Kuba är det viktigt att resa med öppet sinne då det inte alltid fungerar som vi är vana vid hemma.   

Resans höjdpunkter

 • Den vackra Viñalesdalen
 • Zapatahalvön med sin orörda natur
 • Det unika djur- och fågellivet, med flera endemiska arter

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10 - 21 feb 2017
Pris Från 31 800 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan, endast möjligt i Havanna
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Havanna t/r
 • Hotel i Havanna och sk Casa particulares
 • (hemma hos)
 • Alla måltider på Kuba (övriga måltider på flyg)
 • Alkoholfri dryck till måltiderna
 • Transfer från och till flygplatsen i Havanna
 • Lokal engelsktalande guide
 • Svensk guide, Jesús Reina Carvajal
 • Inträden enligt programmet
 • Alla transporter enligt program
 • Avslutningsmiddag på Club Tropical i Havanna
I priset ingår ej

Utreseskatt Havanna vid hemresa ca 25 USD, dricks, visum till Kuba

Anslutningsort

Göteborg och Köpenhamn på förfrågan

Resplan

Dag 1. Avresa och ankomst Havanna
Dag 2. Mot Viñalesdalen
Dag 3. Viñalesdalen
Dag 4. Viñales- Zapata Swamp
Dag 5. Salinas de Brito
Dag 6. Cienaga de Zapata - Trinidad
Dag 7. Trinidad - Topes de Collantes
Dag 8. Topes de Collantes - Varadero
Dag 9. Varadero med omnejd
Dag 10. Mot Havanna
Dag 11. Hemresa från Havanna
Dag 12. Hemkomst

Visum

Visum ingår inte men vi hjälper er gärna med det. Vi behöver då en kopia på passet, kostnaden för detta är 350 kr plus kostnaden för att skicka visumet med rekommenderat brev.

Deltagarantal

Min 10, max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

Bra att veta

En avreseskatt betalas på Havanna flygplats vid hemresa, ca 25 usd.