Översikt

Bestig Kilimanjaro med friluftsprofilen Jan Ingerlund

Följ med Janne Ingerlund på en minnesvärd resa mot toppen av Afrikas högsta berg, Uhuru Peak på Kilimanjaro. Vi vandrar via Machame/Mwekaleden, av många ansedd som den vackraste. Tillsammans med likasinnade som anser att resan upp för berget är lika viktig som att komma till toppen tar vi oss an denna utmaning. I ett lugnt tempo vandrar vi från savann och tropisk regnskog vidare upp till alpint klimat, en kontrasternas vandring. För att öka chanserna att nå toppen har vi lagt till en extra dag för acklimatisering och gör vandringen på 7 dagar. Vandringen är avsedd för alla, inte minst för dig som känner en extra trygghet i svensk färdledning och längre acklimatiseringstid, som senior till nybörjare. Du som kanske funderat på Kilimanjaro tidigare men ännu inte kommit dig för att boka. Är du frisk, väl förberedd och motiverad så är du på god väg. Genom att vi träffas innan avresa blir vi en sammansvetsad grupp som antar denna utmaning tillsammans. Kilimanjaro är med sina 5 895 meter över havet, världens högsta fristående berg och en av de högst belägna platser man kan nå utan att klättra.

Pole, Pole, manar vår guide om igen – sakta, sakta! Vi lyder hans råd och går lugnt, för att anpassa oss till den allt tunnare luften. Dessutom kommer vi att assisteras av både kockar och bärare. Allt för att du ska kunna känna dig bekväm och trygg. En viktig del i en lyckad bestigning av Kilimanjaro är att inte hasta upp på hög höjd. Vi klättrar aldrig, men bestiger ett av »The Seven Summits«, det högsta berget på den afrikanska kontinenten.

Soluppgång över Kilimanjaro 5 895 m.ö.h
Under en vecka tar vi oss från regnskog till arktisk kyla på Uhurutoppen. Kilimanjaro med sina 5 895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att behöva klättra. Väl uppe är naturen och utsikten storslagen – bara ögonblicket då vi möter soluppgången efter nattens vandring mot toppen är värt besöket.

Erfarna bergsguider, övernattning i tält under Afrikas stjärnhimmel
Förutom vår svenska färdledare Janne Ingerlund har vi med oss en skicklig kock, flera bärare och en erfaren lokal bergsguide. Vandringen går genom regnskog, förbi jättelika släktingar till ljung och johannesört och vidare upp över karga, steniga hedar.

Första tanken vid en färd till Tanzania är väl knappast mössa, vantar och dunjacka, men rätt kläder är avgörande när vi tar oss upp den sista biten på glaciären, i kyla och mörker. Alla blir matta här, höjden tar ut sin rätt. Belöningen är desto större när vi står på toppen – och ser solen stiga upp över Tanzania!

Om vår färdledare Janne Ingerlund
Janne Ingerlund är egenföretagare och arrangerar och handleder grupp- och ledarutvecklingskurser, främst UGL. Med stort intresse för friluftsliv, arrangerar han sedan mer än 20 år även kurser och turer i havskajak, iskunskap och långfärdsskridsko, bl a i samarbete med SvD accent. Stockholms, Ålands och Finlands skärgårdar liksom Lofoten hör till Jans favoritvatten för paddling. Segling, vandring och skidåkning är också några av hans stora intressen.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania och Kilimanjaro

  Flyg från Arlanda vid 20-tiden på kvällen, flyg med Etiophian Airlines över natten till Addis Abeba, där vi byter plan och fortsätter vidare mot Kilimanjaro apt.

 • Dag 2 Ankomst Moshi - inför Kilimanjaro

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen, efter byte av flyg till Kilimanjaro Airport. Ankomst vid lunchtid. Välkomnande och transfer från flygplatsen till Springlands Hotel i Moshi, vid foten av Kilimanjaro. Efter middag på hotellet träffar vi den lokala guiden för genomgång och förberedelser inför bestigningen.  

 • Dag 3 Machame

  Efter en tidig frukost åker vi buss till Machame Gate, på 1 800 m ö.h. När vi avklarat de obligatoriska registreringarna och vägt in vårt bagage startar vi vandringen. Vi går sakta uppför genom tät och vacker regnskog. Sikten vidgas först när vi når Machamelägret på drygt 3000 m ö.h. Dagens vandring tar runt sju timmar i lugnt tempo. Vi stannar ofta för att fotografera och fylla på vätska. När vi kommer fram till campen är tälten redan upsatta och det är dax för en god och välförtjänt middag. Machame Camp m ö.h.

 • Dag 4 Shiraplatån

  Nästa etapp leder upp till Shira platån och vi lämnar regnskogen bakom oss. Stigningen i dag är ca 800 höjdmeter och vi vandrar mellan 5-6 timmar. Skogen övergår till den afroalpina heden med jätteörter som t ex sinecior och lobelior. Vi når Shiralägret på 3 840 m ö h framåt kvällen.

 • Dag 5 Barranco

  Vi vandrar långsamt 5-7 timmar och når Lava Tower (4.600 m) lagom till lunch. Luften känns tunn på denna höjd men dagens acklimatiseringsvandring ger oss bra förutsättningar för fortsättningen. Efter lunch vandrar vi 700 höjdmeter neråt igen, till Barranco hut (3.900 m) där vi övernattar. 

 • Dag 6 Karanga - Extra acklimatiseringsdag

  För att öka chanserna ytterligare har vi här lagt in en extra acklimatiseringsdag på berget. Vi vandrar längs med berget och övernattar ytterligare en gång på strax under 4000 meters höjd. Under morgonen tar vi oss igenon Barranco wall, ett brantare parti på ca 250 m stigning, bestående av klippor och stenar.  Här lägger vi undan stavarna ett slag och tar hjälp av händerna en bit för att ta oss uppåt. Vi når Karangalägret vid lunch efter 4 - 5 timmars vandring och spenderar resten av dagen till att acklimatisera oss och spara på vår energi inför toppförsöket. 

 • Dag 7 Barafu

  Denna dag vandrar vi 4 - 5 timmar, vägen bjuder i dag på både stigningar, gröna oaser och nedförsbackar till vårt basläger Barafu hut (4.600 m). Vi äter sedan en tidig middag och går och lägger oss eftersom vi ska gå upp innan midnatt för toppbestigningen.

 • Dag 8 Toppförsök Uhuru Peak

  Strax innan midnatt gör vi oss redo med pannlamporna för att ta ge oss av mot toppen. Leden sicksackar sig uppför till Stella Point (5.745m) och tar ca 6 timmar dit. Här beundrar vi solens uppgång över savannen, bland de vackraste vyer man kan se! Nu har vi bara en betydligt flackare bit kvar, ca 1,5-2 timmar tills vi står på Afrikas högsta punkt, Uhuru Peak (5.895m).Vi fotograferar och vilar ut innan det bär av nedåt igen. Väl nere i baslägret vilar vi lite och äter lunch innan vi vandrar vidare ner till Mwekalägret (3.100m). Här firar vi med en god middag en skön och välförtjänt nattsömn.

 • Dag 9. Avsluta bestigningen

  Frukost och bara 3 timmars vandring ner till Mweka gate där vi avslutar vandringen. Här blir vi upphämtade för transport åter till Springlands hotell i Moshi. Du behöver inte vara ledsen om du inte orkat ända upp. Naturen är så storslagen att bara den är väl värd besöket. Under eftermiddagen finns tid att vila och ta ett dopp i poolen. Vi avslutar med middag på Hotellet.

 • Dag 10 Hemfärd eller stanna kvar

  Efter frukost är det avfärd till Arusha för de som valt att förlänga resan med några dagars safari, eller till flygplatsen för de som fortsätter till Sverige. Flyg via Addis Abeba vid 16-17-tiden. Där blir det uppehåll för flyg till Sverige efter midnatt.

 • Dag 11 Hemkomst

  Vi är tillbaka i Sverige och landar åter på Arlanda vid 9 eller 10-tiden på morgonen.

Resans höjdpunkter

 • Bergsbestigningens strålande utsikter, vackra natur och imponerande vulkaner.
 • Vår mycket omtyckta färdledare Janne Ingerlund
 • Kilimanjaro – ett av »The Seven Summits« – de högsta bergen på de sju kontinenterna
 • Att resa i grupp med andra likasinnade
 • En extra acklimatiseringsdag på berget för att öka chanserna att nå toppen

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm. Göteborg och Köpenhamn på förfrågan
Avresor 28 sep - 8 okt 2018
Pris Från 33 400 kr
Enkelrumstillägg 1 500 kr för boendet i Moshi (på berget delar man tält)
Detaljerade priser

33 400 kr del i dubbelrum
1 500 kr enkelrum för boendet i Moshi
(på berget delar man tält)

I priset ingår
 • Flyg Sverige - Kilimanjaro Airport inkl. skatter
 • Alla transfers och lokala transporter
 • Vandring på Machame/Mwekaleden 7d/6n
 • Logi i 2 mans tält på berget
 • Hotellövernattning i Moshi före och efter bestigningen
 • Helpension på berget, middag och frukost i Moshi
 • Vatten under vandringen
 • Räddnings - och nationalparksavgifter
 • Informationsträff inför vandringen dagen innan vandringen påbörjas, med chans att ställa frågor och få all viktig information
 • Svensk guide samt engelsktalande guider och bärare under vandringen
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (vatten ingår) och dricks tillkommer Dricks ca 250 USD/deltagare för vandringen.

Extra dagar

Möjlighet att förlänga resan med två dagar safari och/eller sol och bad på Zanzibar. Detta görs på förfrågan vid bokningstillfället.

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd.

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania och Kilimanjaro
Dag 2. Ankomst Moshi - inför Kilimanjaro
Dag 3. Machame
Dag 4. Shiraplatån
Dag 5. Barranco
Dag 6. Karanga
Dag 7. Barafu 
Dag 8. Toppförsök Uhuru Peak
Dag 9. Avsluta bestigningen
Dag 10. Hemfärd alt förläng m safari eller Zanzibar
Dag 11. Hemkomst

Resans karaktär

Vi vandrar den vackra Machameleden/Mwekaleden, där vi sover i tält. Du behöver inte vara vältränad, men bra kondition underlättar. Vi har lagt in en extra acklimatiseringsdag för att ökar dina chanser att nå toppen. Det som är avgörande är hur man klarar hög höjd, vilket är svårt att veta i förväg. Resan leds av vår omtyckte guide Janne Ingerlund samt erfarna lokalguider och åtföljs av bärare och kock. Temperaturen varierar från plus 30 grader nere i Moshi till minus 15–20 grader i gryningen på toppen. Vandringen upp mot toppen görs på natten och vid starten kan det kännas kallt. Man blir dock snabbt varm och väl uppe på toppen har solen gått upp och det blir varmare.

Deltagarantal

Min 10, max 15

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Logi i tvåmanstält på berget, samt på hotell i Moshi (twinrum)

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Minisafari i Tarangire och Ngorongoro i tre dagar

  Passa på att förlänga ditt Afrikabesök med en två dagars minisafari i två av de mest kända safariparkerna i norra Tanzania - Tarangire och Ngorongoro. Här finner du både spänningen och lugnet efter en prövande Kilimanjarobestigning. Mer om tilläggsresan »