Översikt

Månskensvandring till Kilimanjaro

Följ med vår färdledare Adam på en minnesvärd resa mot toppen av Afrikas högsta berg, Uhuru Peak på Kilimanjaro. Vi vandrar den mindre exploaterade Rongaileden, där vi bestiger berget från den norra sidan och på just denna avgång gör vi det i fullmånens sken. Denna led bjuder på vackra vyer, är mindre påverkad av vädrets skiftningar, och chansen att vi är de enda vandrarna där är stor. Tillsammans med likasinnade som anser att resan upp för berget är lika viktig som att komma till toppen tar vi oss an denna utmaning. I ett lugnt tempo vandrar vi från savann och tropisk regnskog vidare upp till alpint klimat, en kontrasternas vandring. För att öka chanserna att nå toppen har vi lagt till en extra dag för acklimatisering på berget och en dag innan vandringen att sova ut och upptäcka Moshi tillsammans. Med rätt förberedelser ökar chanserna till en lyckad toppbestigning och belöningen är desto större när vi står på toppen – och ser solen stiga upp över Tanzania!

Vandringen är avsedd för alla, inte minst för dig som känner en extra trygghet i svensk färdledning och längre acklimatiseringstid, från nybörjare till senior. Du som kanske funderat på Kilimanjaro tidigare men ännu inte kommit dig för att boka. Är du frisk, väl förberedd och motiverad så är du på god väg. Genom att vi träffas innan avresa blir vi en sammansvetsad grupp som antar denna utmaning tillsammans. Med en extra dag innan vandringen börjar hinner vi vila ut och upptäcka Moshi tillsammans på en guidad tur i stan för att ta del av det lokala livet. På eftermiddagen har vi genomgång av vandringen och får tid att gå igenom packningen tillsammans inför kommande äventyr. Om du glömt något eller behöver komplettera med utrustning så finns det möjlighet att hyra på plats.

Pole, Pole, manar vår guide om igen
– sakta, sakta! Vi lyder hans råd och går lugnt, för att anpassa oss till den allt tunnare luften. Dessutom kommer vi att assisteras av både kockar och bärare. Allt för att du ska kunna känna dig bekväm och trygg. En viktig del i en lyckad bestigning av Kilimanjaro är att inte hasta upp på hög höjd. 

Soluppgång över Kilimanjaro 5 895 m.ö.h
Under en vecka tar vi oss från regnskog till arktisk kyla på Uhurutoppen. Kilimanjaro med sina 5 895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att behöva klättra. Väl uppe är naturen och utsikten storslagen – bara ögonblicket då vi möter soluppgången efter nattens vandring mot toppen är värt besöket. 

Erfarna bergsguider, övernattning i tält under Afrikas stjärnhimmel 
Förutom vår svenska färdledare Adam Lindgren har vi med oss en skicklig kock, flera bärare och vår erfarne lokale bergsguide Gilbert. Under vandringens gång lär han oss mer om faunan på berget samt ger oss en inblick i det lokala livet i Moshi. Vandringen tar oss igenom fyra klimatzoner från regnskog, genom hedlandskap, förbi jättelika släktingar till ljung och johannesört och vidare upp över karga, steniga hedar i den alpina öken till den arktiska kylan och glaciären på väg till Uhuru Peak, målet på vår resa.


Om vår färdledare Adam Lindgren
Adam är en utbildad och certifierad fjälledare och naturguide med över 10 års erfarenhet i guidebranschen. Efter många år av studier arbetar Adam numera året runt som guide och utbildare inom friluftsliv. Adam är yrkesverksam i både Sverige och utlandet. Förutom att guida er tryggt och säkert från punkt A till B så berättar Adam med glädje om Kilimanjaros fantastiska natur och geologi. Adams långa erfarenhet, hans naturkunskaper och glada energi ger alltid hans resor ett stort mervärde.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania och Kilimanjaro

  Avresa från Arlanda tidig morgon, flyg med KLM med en mellanlandning i Amsterdam. Ankomst samma kväll, och vidare transfer till vårt hotell i Moshi. 

 • Dag 2 Moshi - förberedelser inför Kilimanjaro

  Idag passar vi på att vila ut. Efter frukost väntar en guidad tur i Moshi tillsammans med vår lokala guide där vi får ta del av det vardagliga livet och lära oss mer om Tanzania. På eftermiddagen träffas vi på hotellet för genomgång och förberedelser inför vår väntade bestigning. Här får vi också möjlighet att gå igenom vår packning, väga vår väska så vi inte överskrider den tillåtna vikten. Möjligheten finns att hyra utrustning på plats om man vill komplettera med något. Gemensam middag på hotellet på kvällen.

  Måltider: Frukost och middag

 • Dag 3 Rongai Gate - Simba Campsite

  Efter frukost körs vi mot Rongai Gate ca 3-4 timmars transfer till norra sidan av berget. Vandringen startar på en slingrig led och tar oss genom regnskogen och sakta börjar leden stiga uppför. Den vackra skogen bjuder på varierat naturliv och möjlighet att få se både Kilimanjaro Colobusapor, med deras yviga vita svansar, och andra djur. Skogen börjar tunnas ut när vi närmar oss vårt första läger, Simba Campsite (2600 m.ö.h.) som ligger precis i kanten där hedlandskapet tar vid. Vid klart väder har vi från vårt läger vackra vyer över Kenyas slätter.

  Höjdmeter: ~650 m
  Distans: ~8 km
  Vandringstid: 3-4 timmar
  Miljö: Regnskog

 • Dag 4 Simba Campsite - Kikelewa Campsite

  Vår morgonvandring sluttar stadigt uppåt mot fantastiska vyer av Kibo och kraterkantens islager. Efter lunchen lämnar vi huvudleden för att gå över hedlandskapet till en mindre led och tar sikte på Mawenzis spetsiga toppar. Vårt läger, Kikelewa Campsite (3600 m ö.h.), ligger i en skyddad dal.

  Höjdmeter: ~1000 m
  Distans: ~12 km
  Vandringstid: 6-7 timmar
  Miljö: Hedlandskap

 • Dag 5 Kikelewa Campsite - Mawenzi Tarn Hut

  Efter en relativt kort och brant vandring uppför grästäckta slänter belönas vi med en vacker 360°-utsikt och en genuin känsla av att befinna oss i vildmarken. Strax före ankomst till vår Campsite, lämnar vi vegetationen bakom oss. Målet för dagen är vårt nästa läger, Mawenzi Tarn Hut (4330 m ö.h.), som är beläget strax nedanför Mawenzis spiror. Under eftermiddagen vilar vi eller undersöker området kring lägret för att acklimatisera oss till den höga höjden. 

  Höjdmeter: ~730 m
  Distans: 5 km
  Vandringstid: 3-4 timmar
  Miljö: Alpint

 • Dag 6 Extra acklimatiseringsdag

  För att öka chanserna ytterligare att nå toppen har vi här lagt in en extra acklimatiseringsdag på berget. Här gör vi en acklimatiseringsvandring uppför Mawenzi peak men vi ges också möjlighet till vila för att ha bra med energi för kommande toppbestigning. Natten spenderar vi i Mawenzi Tarn Hut Campsite (4.330 möh).

 • Dag 7 Mawenzi Tarn Hut - Kibo Campsite

  För att nå vårt fjärde läger korsar vi idag “sadeln” mellan Mawenzi och Kibo. Landskapet är nu kargt och liknar ett månlandskap. Den höga höjden gör att vi känner oss tunga i huvudet när vi närmar oss Kibo Campsite på 4.750 meters höjd som ligger vid foten av Kibokraterns vägg. Resten av dagen vilar vi i förberedelse för den krävande toppbestigningen följande dag. Detta innebär också att vi lägger oss tidigt då vi behöver stiga upp igen runt midnatt.

  Höjdmeter ~420 m
  Distans: 8 km
  Vandrinsgtid: 4 - 5 timmar
  Miljö: Alpint

 • Dag 8 Toppförsök Uhuru Peak

  Kibo Campsite - Uhuru Peak - Horombo Hut
  Strax innan midnatt gör vi oss redo för att påbörja toppbestigningen i fullmånens sken, en unik upplevelse. Vi går sakta framåt, upp för den vulkaniska stensluttningen tills vi når Gillman’s Point (5.685m), en vandring på mellan 6 - 8 timmar. Väll framme beundrar vi solens uppgång över savannen, bland de vackraste vyer man kan se! Nu har vi bara en betydligt flackare bit kvar, ca 1,5-2 timmar tills vi står på Afrikas högsta punkt, Uhuru Peak (5.895m). Väl uppe på toppen tar vi foton och firar vår bedrift för att sedan börja vandringen neråt innan vi blir för kalla och trötta. Väl nere i baslägret vilar vi lite och äter lunch innan vi vandrar vidare ner till Horombo Camp (3.720m). Här firar vi med en god middag 0ch en skön och välförtjänt nattsömn.

  Kibo Campsite - Uhuru Peak
  Höjdmeter: ~1145 m
  Distans: 6 km
  Vandringstid: 6-8 timmar
  Miljö: Arktisk

  Uhuru Peak - Horombo Hut
  Höjdmeter: ~2175 m
  Distans: 16 km
  Vandringstid: 4-5 timmar
  Miljö: Hedlandskap

 • Dag 9 Avsluta bestigningen Horombo Hut - Marangu Gate

  I dag vandrar vi genom hedlandskap ner till Mandara Hut (2700 m ö.h.) och fortsätter sedan genom skog till Marangu Gate (1830 m ö.h.). Här hämtas vi upp och åker till Springlands Hotel i Moshi där vi stannar för natten. Vi passar på att vila och bada i poolen och deltar sedan i en avskedsceremoni där diplom delas ut till de som nått Uhuru Peak. Var inte ledsen om du inte orkat ända upp till toppen av berget, naturen är så storslagen att bara den är väl värd besöket.

  Höjdmeter: ~1890
  Distans: 20 km
  Vandringstid: 5-7 timmar
  Miljö: Regnskog

 • Dag 10 Hemfärd eller stanna kvar

  Efter frukost har vi egen tid att upptäcka Moshi eller passa på att bara vila på hotellet och njuta av din prestation och dina minnen från vandringen. På eftermiddagen tar vi oss ut till flygplatsen för att fortsätta mot Sverige med en mellanlandning i Amsterdam på vägen. För de som valt att förlänga resan med några dagars safari, eller sol och bad på Zanzibar är det avfärd till Arusha efter frukost. 

 • Dag 11 Hemkomst

  Vi är tillbaka i Sverige och landar åter på Arlanda vid 9 eller 10-tiden på morgonen.

Resans höjdpunkter

 • Bergsbestigningens strålande utsikter, vackra natur och imponerande vulkaner
 • Vår mycket omtyckta färdledare Adam Lindgren
 • Kilimanjaro – en av »The Seven Summits« – de högsta bergen på de sju kontinenterna
 • Att resa i grupp med andra likasinnade
 • En extra acklimatiseringsdag på berget för att öka chanserna att nå toppen
 • Att bestiga toppen i fullmånens sken, en mäktig upplevelse.

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm. Göteborg och Köpenhamn på förfrågan
Avresor 25 sep - 5 okt 2020
Pris Från 39 900 kr
Enkelrumstillägg 2 000 kr för boendet i Moshi 3 nätter och eget tält på berget (Bara Moshi 3 nätter, 1 200 kr då delar man tält på berget)
I priset ingår
 • Flyg Sverige - Kilimanjaro inkl. skatter med KLM
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor

 • Alla transfers och lokala transporter
 • Vandring på Rongaileden 7d/6n
 • Logi i 2 mannatält på berget
 • Hotellövernattning i Moshi 3 nätter/ del i dubbelrum
 • Guidad tur i Moshi
 • Helpension på berget
 • 3 frukostar och 2 middagar
 • Vatten under vandringen
 • Räddnings - och nationalparksavgifter
 • Svensk guide samt engelsktalande guider och bärare under vandringen
 • Förträff i Stockholm ca 1 månad innan avresa med färdledaren
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (vatten ingår) och dricks tillkommer Dricks ca 250 USD/deltagare för vandringen.

Extra dagar

Möjlighet att förlänga resan med safari och/eller sol och bad på Zanzibar. Detta görs på förfrågan vid bokningstillfället.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresa från Köpenhamn eller Göteborg mot ev. tillägg.

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd.

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania, ankomst Moshi på kvällen
Dag 2. Förberedelse och vilodag i Moshi
Dag 3. Rongai gate till Simba Campsite 2.600 möh 
Ca ~650 m,  8 km, 3-4 h
Dag 4. Kikelewa Campsite ca 3.600 möh 
Ca ~1000 m, 12 km, 6-7 h
Dag 5. Mawenzi Turn Hut Campsite 4.330 möh
Ca ~730 m, 5 km, 3 - 4 h
Dag 6. Extra acklimatiseringsdag
Dag 7. Kibo Campsite 4.750 möh 
Ca ~420 m, 8 km, 4 - 5 h
Dag 8. Uhuru Peak 
Ca ~1145 - 2175 m, 22 km, 10 - 13 h
Dag 9. Avsluta bestigningen 
Ca ~1890 m, 20 km, 5-7 timmar
Dag 10. Fri förmiddag. Vi påbörjar vår hemresa
Dag 11. Hemkomst

Klimat

Kilimanjaro kan man bestiga året om pågrund av ett relativt stabilt väder men det kan variera i grader, nederbörd och sikt från månad till månad. Vi gör vår expedition i september då det är störst chans till klart väder. 

Visum

Visum krävs och ordnas smidigt på plats.

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs. 

Resans karaktär

Vi vandrar den mindre exploaterade Rongaileden, där vi sover i tält. Rongaileden är den enda led som bestiger Kilimanjaro från den norra sidan så risken att vi är ensamma på leden är stor. Fördelarna med denna led är också att den är mer skyddad mot vädrets skiftningar och utsätts för mindre regn. Med flackare terräng och att vi genomför vandringen på 7 dagar gör att denna led har en av de högsta lyckade toppbestigningsprocenten av alla leder. Du behöver inte vara vältränad, men bra kondition underlättar och ju mer förberedd du är desto större är chanserna att du klarar toppbestigningen och får ut det mesta av din resa. Genom att vandra Rongaileden får du också  uppleva två leder på berget då du går upp via Rongaileden från norra sidan och går ner via Maranguleden på den södra sidan.

På denna resa ingår en extra acklimatiseringsdag på berget för att öka dina chanser att nå toppen. Det som är avgörande är hur man klarar hög höjd, vilket är svårt att veta i förväg. Resan leds av vår omtyckte guide Adam Lindgren samt erfarna lokalguider och åtföljs av bärare och kock. Temperaturen varierar från plus 30 grader nere i Moshi till minus 15–20 grader i gryningen på toppen. Vandringen upp mot toppen görs på natten och vid starten kan det kännas kallt. Man blir dock snabbt varm och väl uppe på toppen har solen gått upp och det blir varmare. Första tanken vid en färd till Tanzania är väl knappast mössa, vantar och dunjacka, men rätt kläder är avgörande när vi tar oss upp den sista biten på glaciären, i kyla och mörker. Alla blir matta här, höjden tar ut sin rätt så rätt utrustning är viktig. Med vår packlista får du tips och råd på vad du ska packa och på vår föträff innan resan går vi igenom detta tillsammans och du har möjlighet att ställa specifika frågor till oss. 

Deltagarantal

Min 10, max 15

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Förutom vår svenska färdledare anlitar vi kompetenta guider på plats för att främja lokalbefolkningen. Genom att erbjuda dem goda arbetsvilkor ger vi dem en viktig inkomstkälla och bidrar till en hållbar utveckling på resmålet.

Inspiration

Se Jenny från Äventyrsresors film från toppen av Kilimanjaro

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Minisafari i Tarangire och Ngorongoro i tre dagar

  Passa på att förlänga ditt Afrikabesök med en två dagars minisafari i två av de mest kända safariparkerna i norra Tanzania - Tarangire och Ngorongoro. Här finner du både spänningen och lugnet efter en prövande Kilimanjarobestigning. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. Mer om tilläggsresan »