Översikt

Bestig Kilimanjaro med äventyrsprofilen Linda Åkerberg

Nyfiken på att bestiga berg och ta ditt vandrande till en ny nivå? Följ då med till Tanzania på en vandring längs Kilimanjaros sluttningar för att slutligen göra ett försök att bestiga den legendariska toppen Uhuru Peak på 5895 meter över havet och därmed bocka av ett av ”The Seven Summits”. I en liten grupp på max 16 personer, bestående bara av kvinnor, vandrar vi Machameleden - en sju dagar lång vandring som tar oss genom fyra klimatzoner mot toppen av berget, allt från regnskog till alpin öken och toppens glaciärer. Längs vägen sover vi i tält med storslagna vyer över berget, Afrikas savann och de gröna dalarna. Inga förkunskaper om hög höjd krävs sedan tidigare, allt vi behöver veta lär vi oss längs vägen. Dels på plats i Tanzania en dag innan vandringen, dels på en förberedelsedag i Stockholm där vi i gruppen träffas tillsammans med Linda och går igenom den kommande vandringen, pratar packning och träning m.m. Anta utmaningen du med och bestig Kilimanjaro med Linda Åkerberg och andra likasinnade och gör din livs resa till Afrikas högsta topp!

Kilimanjaro är världens högsta fristående berg och ett av ”The Seven Summits”, d.v.s. de högsta bergen på de sju kontinenterna. Med sina 5895 meter över havet sträcker sig berget högre än något annat på den Afrikanska kontinenten och är den fjärde högsta av de sju topparna. Det är också en av de högst belägna platserna man kan nå utan att klättra.

Till toppen tar vi oss till fots
 
Kilimanjaro har flera leder upp till toppen, varav den vi vandrar kallas The Machame Route som anses vara en av de mer äventyrliga (och vackraste!). För vårt ändamål att utforska bergsbestigningens konst passar den perfekt då den bl.a. innehåller en acklimatiseringsdag längs vägen. Den innehåller dock inga avancerade inslag som repklättring, utan vi tar oss hela tiden fram till fots. 

Trygghet med svensk färdledare och bra förberedelser
Under hela turen har vi hjälp och stöd av vår svenska färdledare, äventyrsprofilen Linda Åkerberg från Wilderness Stories. Tillsammans träffas vi innan avresa för att gå igenom våra förberedelser och väl i Moshi har vi en extra dag innan vandringen med föreläsningar om bl.a. hög höjd.

Erfarna bergsguider, övernattning i tält under Afrikas stjärnhimmel 
Vi har dessutom med oss en kock, flera bärare och våra erfarna och uppskattade lokala bergsguider Gilbert och Anna. Våra bärare bär mestadels av vår packning så att vi kan fokusera på att ta in det vi lärt oss och samtidigt njuta av den vackra vandringen. 

Liten grupp, med enbart kvinnor
Denna tur är endast för kvinnor och det är vår ambition att även så många som möjligt i vårt lokala team ska vara kvinnor för att öka efterfrågan på kvinnliga guider och bärare på Kilimanjaro.


Om vår färdledare Linda Åkerberg
Färdledare och föreläsare under resan är äventyrsprofilen Linda Åkerberg. Linda startade sin äventyrsbana med att vandra genom USA, 428 mil från Mexiko till Kanada via långdistansleden Pacific Crest Trail. Sedan dess har hon bland annat åkt hundspann genom nordligaste Sverige, vandrat genom den Nepalska djungeln ända upp till Everest Base Camp och bestigit berg på över 6000 meters höjd vid Everest fot. Linda är bland annat fotograf, skribent och föreläsare samt driver äventyrssidan och bloggen Wilderness Stories. 

 

Boka din resa

2020-02-10 2020-02-21 37 500 kr ET Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Information och facebookgrupp Förträff

  Vi träffas under en kväll i Stockholm för att prata igenom de förberedelser vi behöver göra inför resan, hur vi ska tänka kring träning och vad vi ska packa m.m. Alla deltagare kommer också kunna ha kontakt via en facebookgrupp där det finns möjlighet att ställa de frågor som kommer upp innan avfärd.

 • Dag 1-2 Mot Tanzania och Kilimanjaro

  Flyg på kvällen vid 20-tiden från Arlanda mot Tanzania och Kilimanjaro International Airport. Efter en mellanlandning i Addis Abeba landar vi mitt på dagen, dag 2 där vi möts av vår lokala guide Gilbert. Därefter väntar en transfer som under ca en timmas resa tar oss genom plantage fram till staden Moshi och vårt hotell. 

  På hotellet möter vår färdledare Linda Åkerberg upp med välkomstdrink och vi hinner umgås en stund innan vi vilar upp oss på hotellet efter vår resa. 

 • Dag 3 Återhämtning och utbildning i Moshi

  Idag tar vi igen oss och sover ut ordentligt efter flygresan. Under dagen håller färdledare Linda Åkerberg föreläsningar om vandring och hög höjd. Vi får även träffa våra lokala guider som går igenom vandringen. Under kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet och gör oss redo för att åka mot berget nästa morgon. (Helpension)

 • Dag 4 Vandringen börjar! Machame Gate

  Efter frukost på hotellet åker vi buss tillsammans upp till Kilimanjaro National Park och Machame Gate där vi börjar vår vandring. Vi startar på 1800 meters höjd och tar oss sakta men säkert upp genom tät och vacker regnskog upp till ca 3000 meter och vårt första camp, Machame Camp. När vi kommer fram är tälten uppsatta och vi serveras en god middag i vårt gemensamma mässtält. Vandringen upp tar ca 5 timmar och vi har gott om tid på oss för att stanna och fotografera, fylla på vätska etc. (Helpension)

  Distans: 11 km, Höjd: 1800-2835 m, Tidsåtgång: 5 h.

 • Dag 5 Machame Camp – Shira Cave Camp

  Vi fortsätter uppåt vilket märks då buskarna och träden blir lägre och vyerna öppnar upp sig, både över dalen nedanför och vad vi har framför oss. Sträckan är kort men brantare än gårdagen så vi tar det lugnt för att inte bli trötta eller allt för påverkade av höjden. Efter lunch i campet får vi tid att vila upp oss innan vi tar en kortare promenad i omgivningarna för acklimatisering. (Helpension)

  Distans: 5 km, Höjd: 2835-3750 m, Tidsåtgång: 6 h.

 • Dag 6 Acklimatiseringsdag. Baranco Camp

  Shira Cave Camp – Lava Tower – Baranco Camp
  Idag vandrar vi genom lavalandskap upp till det magnifika Lava Tower, ett 80 meter högt lavatorn som skapats då lava trängt upp från jorden. Väl på plats stannar vi ca en timma och äter lunch innan vi tar oss ner till Baranco Camp som ligger på ungefär samma höjd som vi startade vid tidigare på morgonen. Vid Lava Tower kan vi beroende på väder eventuellt stöta på vår första snö och det kan också börja kännas i kroppen att luften blir tunnare, men genom att gå ner igen vänjer vi kroppen succesivt. Detta är en viktig del i den acklimatisering som är nödvändig för bestigningar/vandringar på den här höjden. (Helpension)

  Distans: 7+3 km, Höjd: 3750-4600-3900 m, Tidsåtgång: 4+2 h.

 • Dag 7 Acklimatiseringsdag. Baranco Camp – Karanga Camp

  Dagen börjar med att vi ska ta oss upp för den så kallande Baranco wall, ”The wall of the mountain”. Det är en brant led upp där vi får lägga ifrån oss våra vandringsstavar och istället ta hjälp utav händerna för att ta oss uppåt. Det är en häftig stigning och det känns att vi verkligen är här och klättrar i berg. Det är dock hela tiden en led upp och inte fråga om avancerad klättring.
  Väggen tar ca 1,5 h och efter det väntar en vandring upp och ner bland lavastenar till det att vi kommer fram till Karanga Camp, lagom till lunch. Det är även här vi kommer att stanna för dagen. Vi närmar oss toppen och kortare, lugna distanser är av största vikt för att spara kraft inför toppförsöket. (Helpension)

  Distans: 6 km, Höjd: 3900-3995 m, Tidsåtgång: 4 h.

 • Dag 8 Karanga Camp - Barafu Camp

  Idag fortsätter vandringen mellan lavastenar upp till vårt Base Camp, Barafu Camp! Väl framme äter vi lunch och vilar lite innan vi tar en sista, kortare acklimatiseringstur upp till Kosovo Camp på 4800 meter och tillbaka. Vi äter sedan en tidig middag innan vi lägger oss för att få några timmars sömn innan toppförsöket! (Helpension)

  Distans: 4 km, Höjd: 3995-4673 m, Tidsåtgång: 4 h.

 • Dag 9 Toppförsök Uhuru Peak

  Strax innan midnatt blir vi väckta och gör oss redo för att ta oss upp mot toppen. Med en enklare packning och pannlamporna på huvudet rör vi oss sakta, sakta uppåt mot resans högsta punkt, sicksackandes mellan stenar innan vi når snö på ca 5000 meters höjd (beroende på väder).
  Efter 5-6 timmar kommer vi fram till vårt första delmål, Stella Point på 5756 meters höjd. Ungefär samtidigt  börjar solen gå upp över Afrika och molnen långt där under oss. Det är en fantastisk känsla när de första solstrålarna letar sig upp över horisonten och fyller oss med den extra energi vi behöver för att ta oss den sista sträckan mot toppen och Afrikas tak. Väl framme på toppen fotograferar vi och vilar ut lite innan vi tar oss nedåt igen.
  När vi kommer ner till baslägret igen får vi vila och fylla på med energi innan vi fortsätter nedåt till Mweka camp där vi firar med middag och en god natts sömn. (Helpension)

  Barafu Camp – Uhuru Peak – Barafu Camp: Distans: 5+5 km, Höjd: 4673-5895-4673 m, Tidsåtgång: 7+3 h.
  Barafu Camp – Mweka Camp: Distans: 7,5 km, Höjd: 4673-3100 m, Tidsåtgång: 4 h.

 • Dag 10. Sista vandringsdagen.

  Mweka Camp – Mweka Gate
  Efter en lung morgon och frukost efter vilken vi tackat av vårt lokala team fortsätter vi ner genom regnskogen mot Mweka Gate där en buss väntar för att ta oss tillbaka till hotellet. Efter lunch, vila och bad i poolen samlas vi under en avslutningsmiddag där de som nått toppen får sina certifikat. (Helpension)
  Distans: 10 km, Höjd: 3100-1640 m, Tidsåtgång: 3 h.

 • Dag 11 Hemfärd eller stanna kvar

  Efter frukost är det avfärd till Arusha för de som valt att förlänga resan med några dagars safari, eller till flygplatsen för de som väljer att åka vidare för sol och bad på Zanzibar eller Mafia. För er som reser hem till Sverige går avresan på kvällen vid 21 tiden så ni har en fri dag att vila ut och ta ett dopp i poolen. Vill man kan man gå på en kortare sightseeing tur in till Moshi eller bidra till några av de välgörenhetsprojekt som vår samarbetspartner har på plats genom att besöka byns skola och var med och plantera träd. (Frukost)

 • Dag 12 Hemkomst

  Vi är tillbaka i Sverige och landar åter på Arlanda tidig morgon.

Resans höjdpunkter

 • Bergsbestigningens strålande utsikter, vackra natur och imponerande vulkaner.
 • Att få resa med Linda Åkerberg och andra likasinnade
 • Utbildningar med Linda Åkerberg om vandring och hög höjd.
 • Vandringen genom alla klimatzoner från regnskog till arktisk hed och glaciär.
 • Kilimanjaro – ett av »The Seven Summits« – de högsta bergen på de sju kontinenterna
 • Soluppgång över Afrika från Kilimanjaros topp

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10/2
Pris Från 37 500 kr
Enkelrumstillägg 2 100 kr
Detaljerade priser

37 500 kr del i dubbelrum

I priset ingår
 • Flyg Sverige - Kilimanjaro Airport t/r inkl. skatter
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Alla transfers och lokala transporter
 • Vandring på Machame/Mwekaleden 7d/6n
 • Logi i 2 mans tält på berget
 • Hotellövernattning i Moshi två dagar före och en dag efter bestigningen
 • Helpension på berget, en lunch, två middagar och tre frukostar i Moshi
 • Vatten under vandringen
 • Räddnings - och nationalparksavgifter
 • Informationsträff och förberedelsedag i Stockholm i november
 • Två föreläsningar dagen innan vandringen påbörjas, där vi går igenom vad som händer i kroppen på höghöjd och förbereder oss inför vandringen
 • Svensk guide samt engelsktalande guider och bärare under vandringen
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (vatten ingår) och dricks tillkommer.
Dricks ca 250 USD/deltagare för vandringen.

Extra dagar

Möjlighet att förlänga resan med safari och/eller sol och bad på Zanzibar eller Mafia. Detta görs på förfrågan vid bokningstillfället.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresa från Köpenhamn eller Göteborg mot ev. tillägg.

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd samt evakuering. 

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania och Kilimanjaro 
Dag 2. Ankomst på dagen
Dag 3. Förberredelsedag i Moshi
Dag 4. Machame 
Dag 5. Shiraplatån 
Dag 6. Barranco
Dag 7. Karanga
Dag 8. Barafu 
Dag 9. Toppförsök Uhuru Peak 
Dag 10. Avsluta bestigningen 
Dag 11. Hemfärd alt förläng med safari eller Zanzibar
Dag 12. Hemkomst

Resesätt ET
Klimat

Kilimanjaro kan man bestiga året om pågrund av ett relativt stabilt väder men det kan variera i grader, nederbörd och sikt från månad till månad. Vi gör vår expedition i februari då det är stabilt väder med milda temperaturer och stor chans till klar sikt. 

Visum

Visum krävs.

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs. 

Resans karaktär

Vi vandrar den vackra Machameleden/Mwekaleden, där vi sover i tält. Du behöver inte vara vältränad, men bra kondition underlättar. Vi har lagt in en extra acklimatiseringsdag på berget för att ökar dina chanser att nå toppen. Det som är avgörande är hur man klarar hög höjd, vilket är svårt att veta i förväg. Resan leds av äventyrsprofilen Linda Åkerberg samt erfarna lokalguider och åtföljs av bärare och kock. Temperaturen varierar från plus 30 grader nere i Moshi till minus 15–20 grader i gryningen på toppen. Vandringen upp mot toppen görs på natten och vid starten kan det kännas kallt. Man blir dock snabbt varm och väl uppe på toppen har solen gått upp och det blir varmare.

Deltagarantal

Min 10, max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Logi i tvåmanstält på berget, samt i del i dubbelrum på hotell i Moshi (twinrum)

Förkunskaper
Det krävs inga förkunskaper för att följa med på denna resa, men det underlättar om du varit ute på längre vandringsturer innan. D.v.s. turer då du vandrat 6 eller fler timmar per dag.

Höghöjd
Hur man påverkas av höjden är högst personligt och har ingenting att göra med hur vältränad man är (även om det alltid är en fördel att ha en bra grundfysik). Det viktigaste är att ta det lugnt och successivt vänja kroppen vid höjden. Det finns dock ingen garanti för våra resenärer att nå toppen, men även om så inte skulle vara fallet erbjuder ändå vandringen flera inslag du sent kommer att glömma.

Packning
Vid bokningstillfället skickar vi ut en packlista där man kan läsa mer om vilken utrustning man behöver ha med sig på resan. Detta går vi också igenom och diskuterar på vår förträff i Stockholm i november.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Minisafari i Tarangire och Ngorongoro i tre dagar

  Passa på att förlänga ditt Afrikabesök med en två dagars minisafari i två av de mest kända safariparkerna i norra Tanzania - Tarangire och Ngorongoro. Här finner du både spänningen och lugnet efter en prövande Kilimanjarobestigning. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol, bad och valhaj - Mafia Island

  Ön Mafia kantas av fantastiska stränder där vi solar, badar och utforskar livet under ytan. Snorka bland korallrev med färggranna clown- och papegojfiskar i Indiska Oceanen. November till mars kan du få se valhajar eller havsköldpaddor på en båttur längs ön. Mer om tilläggsresan »