Översikt

Galapagosresa med M/S Cachalote

Upplev 8 dagars kryssning till de mest intressanta öarna, i internationell grupp med kunnig naturguide. Vi färdas endast 16 personer som är max antal för att få landstiga på öarna. När vinden friskar i sätter vi segel! Avresa en gång i veckan året runt.

Ombord på segelkryssare till Galapagos orörda vikar Galapagosöarnas behagliga klimat gör platsen till ett fantastiskt resmål året om. När vinden friskar i sätter vi segel! Under vår 8-dagars naturkryssning med den charmiga motorkryssaren Cachalote gör vi den stora rundturen som inkluderar de viktiga öarna lsabela och Fernandina längst väster ut i arkipelagen, eller Genovesa längst norrut. Hit når få andra båtar, och under våra landstigningar är vi ofta helt ensamma med djuren här. Jättesköldpaddor, landleguaner, sjölejon, blåfotade sulor och tusentals havsleguaner blir till nya bekantskaper under landstigarna.


Orädda djur och snorkling med havssköldpaddor
Djuren här ser inte människan som en fiende, vilket gör dem helt orädda. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under vattenytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med havssköldpaddor, rockor eller ett lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan Galapagos har också en säregen natur och spännande historia. 1831 kom Charles Darwin till hit för att studera djurens anpassning till miljön på de olika öarna. Hans omfattande forskning på öarna ledde fram till den utvecklingslära om arterna ursprung som än i dag är en av vår tids viktigaste vetenskapliga upptäckter. På huvudön Santa Cruz besöker vi Charles Darwins forskningsstation där vi lär oss mer om naturvården och den forskning som bedrivs idag. Här får vi även se olika slags jättesköldpaddor, t.ex. den berömde Lonesomme George, och andra djur. 


Internationell grupp med mycket kvalificerad guide
En mycket kvalificerad, lokal naturguide följer med och visar oss allt under hela kryssningen. Det finns gott om tid för fotografering och frågor varje dag. Ombord, efter dagens spännande exkursioner väntar middagar med mycket färsk fisk och frukt, medan vi lyssnar på föredrag om Galapagos under tropiknattens stjärnhimmel. Eftersom vi färdas med båt blir det aldrig hett, och det finns även luftkonditionering ombord. För att alla ska få en personlig resa med bästa möjliga upplevelser tar fartyget bara med 16 passagerare i 8 bekväma dubbelhytter.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Quito (måndag), Ecuador

  Avresa från Sverige på morgonen. Efter en mellanlandning fortsätter vi till Ecuadors huvudstad Quito. Vi kommer fram på eftermiddagen, och möts av en representat från vår samarbetspartner som tar oss till vårt hotell Plaza Sucre eller liknande. Kvällen fri.

 • Dag 2 Quito - på egen hand

  Staden Quito är belägen på 2.800 meters höjd, omgiven av snöklädda vulkaner. Idag har vi en fri dag att promenera och njuta av den latinamerikanska atmosfären. Vi har tid att på egen hand besöka den gamla, koloniala stadskärnan från 1500-talet. Här är den mäktiga Franciscuskatedralen och torget Plaza de Independencia belägna och även många trevliga restauranger och caféer. Hotell Plaza Sucre eller liknande.

 • Dag 3 Till Galapagos och Charles Darwinstationen (Fernandinarutten)

  OBS! Rutten nedan är Isabela/Fernadina, det finns även Tower/Genovesa. Bokar ni den sistnämnda får ni ett nytt program från oss! Transfer till flygplatsen vid halvåtta tiden på morgonen. Ett par timmar senare anländer vi till ön Baltra i Galapagos arkipelagen. Här träffar vi vår guide och embarkerar vår motorkryssare M/S Cachalote och beger oss ön Santa Cruz. Vi landstiger på öns norra sida och reser med buss till öns sydsida och den lilla staden Puerto Ayora. Här besöker vi Charles Darwin Research Station där vi studerar avelsprojekten med jätteödlor och jättesköldpaddor. På vägen får vi se det bördiga jordbrukslandskapet med sina bananodlingar, majsfält och betande kreatur. Vi stannar också till en stund på öns högt belägna kullar för att möta betande jättesköldpaddor, Galapagosfinkar och rubinröda flugsnappare i sin naturliga miljö.

 • Dag 4 Sombrero Chino – Rabida

  Efter frukost gör vi en kort landstigning på den lilla ön Sombrero Chino, som har en form som påminner om en kinesisk hatt. Under landstigningen kan vi se mängder av vackra korallröda krabbor som kontrasterar mot de svarta lavahällarna, Galapagos hök, och stränder med lata sjölejon. Vi styr sedan vidare över delfinrika vatten mot ön Rabida. Här finns en av arkipelagens bästa snorkling med tropiska fiskar i alla regnbågens färger. Med lite tur får vi även se hur en pingvin ser ut under vatten. Uppe på stranden brukar majestätiskt rosafärgade flamingos hålla till.

 • Dag 5 Isabela Puerto Villamil & Sierra Negra

  Vi sätter kurs och färdas under natten mot den största av Galapagos öar, Isabela. Ön ligger långt västerut och få båtar tar sig ända hit. Ön består av sex vulkaner och ett par av dem är fortfarande aktiva. Vi ankrar vid den lilla hamnen Puerto Villamil, som är en av Galapagos äldsta bosättningar. Härifrån gör vi en promenad längs vulkanen Sierra Negras sluttningar. De som vill kan fortsätta ända upp till kraterkanten för en imponerande utsikt över kratern och ön. Under eftermiddagen finns tid för snorkling och avkoppling på soldäck.

 • Dag 6 Isabela – Punta Moreno och Elisabeth Bay

  Under förmiddagen går vi iland vid Punta Moreno och gör en vandring över de stora lavafälten. Vid små gölar finns det flamingos, gulsångare och galapagosfinkar. Under eftermiddagen besöker vi Elizabeth Bay på västsidan. Vi tar en tur med våra gummibåtar i en fantastisk labyrint av vattenkanaler, dammar och mangrove. Normalt finns här både sjölejon, mantor och havssköldpaddor och mängder med fåglar.

 • Dag 7 Isabela – Urbina Bay och Tangus Cove

  Vi stävar in i Bolivarkanalen och ankrar både vid Urbina Bay på Isabela och Punta Espinosa på Fernandina. Vid Urbina Bay möter vi gulbruna, taggiga landleguaner och stigar kantade av gula små gula blommor och opuntiakaktus. Vi avslutar vandringen med ett uppfriskande bad och snorkling efter klipporna. Vi fortsätter till den gamla sjörövargrottan Tagus Cove där vi gör en vandring upp på den närmaste vulkanen för att beskåda utsikten över Charles Darwin-lagunen, en märklig insjö som är mycket salt men troligen saknar förbindelse med havet.

 • Dag 8 Fernandina & Isabela

  Vid Punta Espinosa promenerar vi över replavafält för att se de stora samlingarna av havsödlor, röda krabbor och eleganta sjölejon. På Fernandina finns oflygga skarvar, endemiska för Galapagos. Evolutionen har gett dem förkrympta vingar eftersom de inte behöver flyga utan bara dyka ned i havet för att få föda. Under eftermiddagen landstiger vi vid Punta Vicente Roca på Isabela där vi gör en tur längst klipporna med våra zodiaker för att titta på grottan som är delvis nedsjunken i vattnet.

 • Dag 9 Santiago – Puerto Egas – Bartolomé

  Den här dagen besöker vi ytterligare två intressanta öar. Den ena är den vackert formade Bartolomei. Här får vi också tillfälle till bad och snorkling med sjölejon och världens nordligaste pingviner. Det är en särskild art, Galapagospingvinen, som kan leva här vid ekvatorn tack vare Humboldtströmmen, som för med sig tillräckligt svalt vatten från Antarktis. Vi besöker också ön Puerto Egas med sina märkliga lavaklippformationer. Där vandrar vi runt stränderna och studerar det marina djurlivet i lagunerna, bland annat massiva pälssälar. Även här har vi chansen att bada och leka med sjölejon.

 • Dag 10 Farväl till Galapagos eller stanna kvar

  Vi avslutar med en landstigning på ön North Seymore, den bästa ön för fågelskådning. Här finner vi bland annat blåfotad sula, fregattfågel och svalstjärtad mås. Vi beger oss tillbaka till Baltras flygplats där vi tar farväl av vår guide och besättningen. Vi lämnar Galapagos och med oss har vi oförglömliga möten med denna rika skärgård. Vi mellanlandar i staden Guayaquil på Ecuadors fastland och fortsätter hemåt Sverige under eftermiddagen/kvällen.

 • Dag 11 Tillbaka till Sverige igen

  Vi mellanlandar i Amsterdam och anländer i Sverige på eftermiddagen.

 • Observera

  Resrutten på Galapagos skiljer sig åt beroende på vilken vecka du reser. Beskriven ovan är Isabela/Fernadina rutten. Kontakta oss om ni vill ha programmet för Tower/Genovesa rutten.

Resans höjdpunkter

 • Besöken på de mest avlägsna öarna Isabela och Fernandina, eller Genovesa längst norrut där vi ofta är helt ensamma i stränder och vikar
 • Exkursionerna på öarna med mycket kunniga naturguide.
 • Möjlighet till fin snorkling nästan varje dag under kryssningen. Ingen tidigare erfarenhet av snorkling behövs.

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Måndagar, året om
Pris Från 52 400 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum i Quito, tillägg 900 kr. På båten delar du med en annan resenär
Barnpris

Barn 7-11 år:  7 000 kr rabatt på grundpriset oavsett säsong

I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Ecuador, t/r inkl skatter
 • Inrikesflyg till Quito - Galapagosöarna
 • 8 dagars naturkryssning ombord på segelkryssaren M/S Cachalote
 • Smidiga transporter in till öarna med bekväm zodiak
 • Guidade exkursioner på Galapagosöarna i egen grupp
 • Möjlighet till snorkling varje dag, från strand eller båten
 • Helpension under kryssningen
 • Kaffe, te, mineralvatten och fruktjuice ombord
 • 2 övernattning i Quito på mellanklass hotell med frukostpension
 • Samtliga transporter
 • Egen kock samt hjälpsam besättning
 • Engelsktalande, mycket kunnig naturguide på Galapagos
I priset ingår ej

Nationalparksavgift Galapagos 110 USD, dricks till guide och besättning, samt middag och lunch första dagen i Quito. Hyra av våtdräkt, snorkel och cyklop kostar 30 USD ombord.

Extra dagar

Extranätter i Quito vid ankomst eller avresa, 500 kr per pers/dubbelrum, 650 kr enkelrum. Stadsrundtur i Quito ca 250 kr.

Information om avresor

52 400 kr maj-mitten juni/sep-okt 
54 900 kr övriga tider

Resplan

Dag 1. Mot Quito(måndag), Ecuador
Dag 2. Quito- på egen hand 
Dag 3. Till Galapagos och Charles Darwin stationen
(Fernandina rutten)
Dag 4. Sombrero Chino – Rabida
Dag 5. Isabela Puerto Villamil & Sierra Negra
Dag 6. Isabela – Punta Moreno och Elisabeth Bay
Dag 7. Isabela – Urbina Bay och Tangus Cove
Dag 8. Fernandina & Isabela
Dag 9. Santiago – Puerto Egas – Bartolomé
Dag 10. Farväl till Galapagos eller stanna kvar
Dag 11. Tillbaka till Sverige igen

Klimat

Galapagos ligger rakt under ekvatorn och har stabilt klimat året om. Varmt/hett i luften och vattnet dec- maj, då även risk för lätt nederbörd. Dock i så liten omfattning att det ej brukar ej påverka resan.

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Landgång och zodiakbåtar gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Landstigningarna sker ibland på steniga stränder och ibland måste man gå i vattnet en bit.  Hytterna ombord på M/S Cachalote har våningssängar och är lite mindre än hytterna på Beluga. Samtliga hytter har privat dusch/wc. Fina sällskapsutrymmen och soldäck. Luftkonditionering. Se även separat beskrivning av båten.

Deltagarantal

Min 1, max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder.

Bra att veta

Äventyrsresor reser alltid med båtar som endast tar 16 passagerare samt som åker ut till de mest intressanta öarna långt ut i Galapagos arkipelag. Med små båtar kommer vi in i små vikar och hamnar dit de stora båtarna inte har tillstånd att lägga till.

Kombinera din resa med Amazonas regnskog, Machu Picchu, extra sol & bad på Galapagos, eller Anderna, se tilläggsresor.


Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Fågelskådning i Bellavista

  Förläng resa med fågelskådning i Bellavista Cloud Forest Reserve. Här söker vi efter smaragdglänsande quetzaler, regnbågsfärgade tangaror, tukaner och mängder av glimrande små kolibrier. Mer om tilläggsresan »

   

 • Tilläggsresa Kultur och vandring i Anderna

  Kombinera din Galapagoskryssning med promenader och kulturupplevelser i Anderna ovanför Quito. Besök hantverksmarknaden i Otavalo, bada i varma källor och vandra vid den foten av en slumrande viulkan. Mer om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Machu Picchu och Peru

  Kombinera din Galapagoskryssning med Peru. Höjdpunkten på resan är naturligtvis Inkafolkets heliga tempelstad Machu Picchu. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Galapagos

  Efter din kryssning har du möjlighet att stanna kvar på Galapagos för avkoppling på egen hand. Vi bor på ön Santa Cruz i den lilla hamnstaden Puerto Ayora, cirka 10 minuter från Charles Darwins forskningsstation. Mer om tilläggsresan »