Översikt

Botswanas vilda natur

Vi börjar med att besöka Okavangodeltat i mokoros. Därefter färdas vi till Moremireservatet och via saltpannorna Makgadigadi Pans till Chobeparken. Botswana hyser några av de absolut bästa områdena för storvilt i hela Afrika. Resan avslutas vid de de mäktiga Victoriafallen.

Allt är stilla. Vi sitter i en båt på Chobefloden. I kvällssolens sken kommer hundratals elefanter ned till stranden för att dricka. Honorna vaktar sina lekfulla ungar som busar runt och sprutar vatten när de badar bland flodhästar och krokodiler. Efter hand kommer även antiloper, giraffer och zebror fram, medan skrikhavsörnarna hörs ropa från en palmtopp.

Vår safari i Botswana är helt befriad från massturism. Vi är en liten grupp på mellan fyra till tolv deltagare, som börjar resan med en båttur ut i Okavangodeltat där vi tältar på en liten ö. Därefter färdas vi i öppen Land Cruiser genom Moremireservatet i kanten av Okavangodeltat. Här ser vi flockar av gracila lechweantiloper och luften är full av örnar, storkar och hägrar. Detta är ett av de bästa områdena för storvilt i Afrika och det är gott om krokodiler och flodhästar i labyrinten av kanaler och papyrusvass. Okavango är världens största inlandsdelta med ett vatten så kristallklart att man skulle vilja kunna dricka det.


Vår safari för oss sen vidare till den karga naturen vid Makgadigadi Pans och vidare till Chobeparken
, stor som Uppland. Förutom elefanthjordar möter vi även buffel, gnu, impala och kuduantilop. Här finns också lejon och vår erfarna guide brukar även finna den sällsynta vildhunden eller leopard. Vi övernattar på en lodge längs Chobefloden och kan på kvällen se ljusen från Namibia på andra sidan floden.

Väl tillbaka i civilisationen avslutar vi resan vid de mäktiga Victoriafallen i Zimbabwe. Här faller Zambezifloden ned över hundra meter längs en kilometerlång vägg. Det dånar som åska, skummar, och dimman från fallen syns på flera mils avstånd. Fallen är som mest imponerande i maj till september, därefter avtar vattenmängden.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Botswana

  Avresa från Skandinavien under dagen. Avresetid beroende på flygbolag och resväg. Byte i t.ex. Doha, Amsterdam, Frankfurt eller London. Nytt flyg vidare till slutdestinationen Johannesburg. (Måltid ingår på planet.)

 • Dag 2 Johannesburg - fri dag för vila eller aktiviter

  Ankomst med flyg till Johannesburg på morgonen eller förmiddagen. Transfer till Rivonia Road Lodge. Dagen fri för egna aktiviteter. Möte med övriga deltagare på kvällen. (Inga måltider)

 • Dag 3 Khama Rhino Sanctuary

  Vi börjar färden till Maun i vårt specialbygda safarifordon, en ombyggd lastbil som tar 12 passagerare i en stor bekväm hytt med utsiktsfönster och uppfällbar del av taket. Avgång vid halv sju, färd mot gränsen till Botswana, vidare genom det torra, halvökenartade landskapet. Vi passerar Serowe där Botswanas förste president Seretse Khama föddes på vår väg till Khama Rhino Sanctuary. Khama Rhino Sanctuary Trust är ett bevarandeprojekt som drivs av lokalbefolkningen och är till för att främst skydda den hotade vita noshörningen. Man har återställt naturen till sitt tidigare naturliga tillstånd och har nu gott om vilda djur. Här åker vi ut på gamedrive över grässlätterna och runt några saltsjöar och hoppas få se noshörning, zebror och gnuer när de kommer till de naturliga vattenhålen. (F,L,M)

 • Dag 4 Genom Kalahari till Maun

  Tidig start för att åka genom det ökenartade Kalahari upp till Maun vid Okavangodeltat dit vi brukar komma fram på sena eftermiddagen. Efter att ha checkat in på vår lodge med pool och restaurang, kan vi koppla av med ett dopp i poolen. (F,L)

 • Dag 5-6 Mokoroturer i Okavangodeltat

  Under två dagar besöker vi Okavangodeltat och färdas i mokoros. Dessa är kanoter gjorda av urholkade trädstammar som sakta stakas fram av sina förare genom labyrinten av vass, öar och kanaler. Vi färdas fram utan motorljud genom kanaler med kristallklart vatten, så klart att man skulle vilja dricka det. I vattnet finns krokodiler och flodhästar och luften är full av fåglar som hägrar, storkar, örnar och färggranna fåglar som kungsfiskare och biätare. På öarna kan man ibland möta buffel och antiloper när vi går på vandringssafari med våra lokala vandringsguider. På kvällarna sitter vi vid brasan och söker efter södra korset i den svarta afrikanska natten, och lyssnar till alla ljuden i omgivningarna. Två nätter i tält på en liten ö i deltat. (Frukost x 2, Lunch x 2, Middag x 2)

 • Dag 7-10 Moremireservatet vid Okavangodeltat

  Färd till Moremireservatet. Gamedrives morgon och kväll med fyrhjulsdriven jeep. Detta omväxlande vildmarksområde är mycket opåverkat och ett av de vackraste och mest artrika områdena i södra Afrika. Det består av omväxlande grässlätter, sandbankar, laguner kanaler med papyrus och skogar. Ett fantastiskt reservat där vi får se massor av fågel, Kudu, impala- och lechweantiloper och kanske gepard eller leopard. Har vi tur får vi även syn på den sällsynta afrikanska vildhunden. Den sista dagens eftermiddag åker vi tillbaka till Maun för övernattning. (Frukost x 4, Lunch x 4, Middag x 3)

 • Dag 11 Saltpannorna i Makgadigadi Pans

  På morgonen har vi lite ledig tid i Maun och den som vill kan boka en flygtur över deltat (bokas och betalas på plats). Vi fortsätter österut till det torra Nata och Makgadigadi Pans. Området består av flera olika saltslätter som är en del av Kalahariöknen. Under torrperioden ser vi slätten som en enda stor ändlös saltöken, men under några få veckor under regnperioden spirar gräset och grönskan och lockar till sig mängder av zebror och gnuer. Även tusentals flamingos samlas under regnperioden för att äta i det algrika vattnet i de nybildade sjöarna. Här finns mycket att fotografera i det torra men vackra sandlandskapet.  (F, L)

 • Dag 12-13 Safari i Chobe

  Vi fortsätter till Chobe National Park med sitt rika djurliv längs med Chobefloden. Den vackra parken som är stor som Uppland är känd för sitt landskap och sin ostördhet. Stora hjordar med elefanter kommer ned till floden för att dricka på kvällen. Det finns upp emot 120 000 elefanter i Botswana, vilket utgör den största populationen i Afrika. En kväll gör vi en båttur på floden för att se på krokodiler och flodhästar samt stora elefantflockar som kommer ned på kvällen för att dricka, busa och bada. Floden är dessutom ett eldorado för den fågelintresserade. Vi bor på lodge i huvudorten Kasane. (Frukost x 2,Lunch x 2)

 • Dag 14-15 Victoriafallen

  Efter att vi njutit av det rika fågellivet vid Chobefloden på morgonen så lämnar vi Botswana och tar vägen in till Zimbabwe. Tullprocedurerna vid gränsstationen kan ta en stund. Vi fortsätter Kazangula road vidare till staden vid vattenfallen - Victoria Falls. Här vilar vi ut på ett hotell i den lilla staden som ligger precis vid fallen och den slingrande Zambesifloden. Nästa dag bär det av till det dånande, 1 km breda och 110 meter höga vattenfallet. Vi börjar med en halv dags guidad tur längs floden genom "dimskog" till kanten av de imponerande fallen. På eftermiddagen kan de som vill handla, åka forsränning eller prova på en helikoptertur över fallen, på egen hand. För att besöka andra sidan den långa bron över fallen samt Zambiasidan och orten Livingstone krävs dock extra visum. Obs, fallen är som mest imponerande i maj-augusti, därefter minskar vattenmängden efterhand starkt i september-november. Från Zimbabwesidan brukar man dock se en del av fallen även under torrperiod. Hotell med gångavstånd till fallen (Frukost x 2)

 • Dag 16 Hemresa

  Avslutning. Transfer till flyplatsen. Flyg från Victoria Falls till Johannesburg. Längre uppehåll i Johannesburg innan det är dags att flyga vidare på kvällen till Europa. (Måltid ingår på flyget till Europa)

 • Dag 17 Hemkomst

  Byte av flyg i Frankfurt, München eller London på morgonen. Hemkomst till Skandinavien under dagen.

  (Observera att programmet kan komma att ändras något p.g.a. valt flyg, eller under resans gång av olika i förväg ej kända skäl. Måltider som ingår de olika dagarna och anges här med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag, om antalet mål skiljer sig anges det med t.ex. F2, L2 men M1)

 • Observera Programändringar

  Vid alla naturupplevelser är det just naturen som styr. Väder, djurens rörelser eller andra naturfenomen kan tvinga oss att lägga om programmet med kort varsel. Vid alla sådana förändringar gör vi vårt yttersta för att din reseupplevelse ska bli så bra som möjligt ändå och i vissa fall kan den komma att bli ännu bättre än förväntat. Men som alltid vid naturupplevelser kan man aldrig garantera något.

Resans höjdpunkter

 • Kanottur genom Okavangodeltat med campingen på liten ö.
 • Okavango, Moremireservatet, Savuti och Chobeparkerna.
 • Mängder av storvilt, flera antiloper och djur som inte kan ses i östafrikanska parker.

Karta

Resfakta

Reslängd 17 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn och Göteborg.
Avresor Ca två gånger i månaden, kontakta oss för datum
Pris Från 41 900 2024. 43900 2025
Enkelrumstillägg Enkelrum 8 900 kr. Ange detta vid bokning.
Detaljerade priser

Internationellt flyg till Johannesburg(Sydafrika) och hem ifrån Victoria falls(Zimbabwe) tillkommer. Kan bokas på egen hand eller med hjälp från oss. Pris FRÅN ca 10000 kr/person beronde på flygbolag, rutt och platstillgång. 
Observera att det även tillkommer en lokal betalning på USD 300 som betalas på plats till färdledaren.

I priset ingår
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • En natt på hotell i Johannesburg inkl frukost, transfer till hotell
 • Transfer Johannesburg-Maun-Cobe-Vic Falls i bekväm specialbyggd lastbil/buss, Under safaris används en förlängd Land Cruiser (safarijeep) med vagn eller följebil 
 • Safari i Okavango, Moremireservatet och Chobeparken
 • Båttur på Chobefloden
 • Mokorotur till ö i Okavangodeltat
 • Besök vid Victoriafallen
 • Nationalparks-, inträdes- och campingavgifter
 • 13 frukostar, 11 luncher och 6 middagar
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Det tillkommer 300 USD i lokal betalning som erläggs på plats.
Inresetillstånd vid gränsen Botswana USD 30, visum Zimbabwe USD 35, ordnas vid gränsen eller hemifrån. Måltider som inte ingår i programmet. Dricks och dryck.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Botswana
Dag 2. Johannesburg - fri dag för vila eller aktiviter
Dag 3. Avfärd. Safari i Khama Rhino Sanctuary
Dag 4. Genom Kalahari till  Maun
Dag 5-6. Mokoroturer i Okavangodeltat
Dag 7-10. Moremireservatet vid Okavangodeltat
Dag 11. Makgadigadi Pans
Dag 12-13. Safari i Chobe
Dag 14-15. Victoriafallen
Dag 16. Hemresa
Dag 17. Hemkomst

Klimat

Bästa säsong för bra väderförutsättningar är vår och höst. Under nov-feb infaller oftast regnperioden och mellan juni - augusti kan det bli mycket kallt nattetid. Det är mindre vattenföring i Victoriafallen från mitten av september och framför allt i oktober-november.

Resans karaktär

Vi genomför oftast safarin under torrperioden maj-november men det finns även avgångar under regnperioden. Ute i vildmarken sover vi på lodger och i större tält och maten lagas av personal på lodgerna samt av vår egen kock över öppen eld. På denna resa bor vi bekvämt och hjälps åt att packa fordon samt turas om med att ta hand om disken när vi äter ute i bushen. Det är en del av safarin. Totalt färdas vi cirka 150 mil, huvudsakligen på småvägar, och några dagar ingår lite längre transporter.

Deltagarantal

Min 4, max 12

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Resa med barn under 18 år (minimimålder på denna resa är 12 år)
Till Sydafrika gäller speciella inresebestämmelser för passagerare från hela världen som reser med minderåriga. Enligt lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika. Personbeviset, måste vara skrivet på engelska och innefatta båda föräldrarnas namn och personnummer.
När ett barn reser med endast en förälder, skall kompletterande handlingar finnas som innehåller ett intyg där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa.