Chobe nationalpark ligger i norra Botswana och täcker ungefär 11 000 kvadratkilometer. Parken är den näst största i landet och är också den första nationalparken i Botswana, bildad 1967.
Parken är känd för sin stora elefantpopulation, i dag är de upp emot 150 000, vilket är den största samlingen elefanter i Afrika. Antalet elefanter har ökat stabilt sedan 1900 från några få tusen. De har inte påverkats av den illegala jakten på 1970- och 1980-talen. Elefanterna som lever här är Kalaharielefanter, den till storleken största av alla kända elefantarter. I parken lever också rovdjur som lejon, leopard, fläckig hyena och gepard.

Genom parken rinner Chobefloden, som gränsar till Botswana och Namibia, och senare flyter ihop med Zambezifloden. Längs floden kan man se krokodiler, flodhästar och stora elefantflockar, och fågellivet är mycket rikt. Ca 5-600 arter.
Parken kan delas upp i fyra områden, där vart och ett representerar var sitt ekosystem. Dessa är Serondela, Savuti, Linyantikärret och Inlandet (Nogatsaa och Tchinga).