Isbjörnsexpedition runt Svalbard

En äventyrlig kryssning från Longyearbyen runt Svalbardarkipelagen. Under 12 dagars expeditionskryssning upplever vi ett unikt djurliv med valrosskolonier, säl och goda chanser att stifta bekantskap med havsisens okrönte konung, isbjörnen.

Svalbard bjuder på ett rikt fågelliv med fågelbergens kolonier av färggranna lunnefåglar, talrika alkekungar och mängder av grisslor. Vi spanar efter isbjörnens vackra följeslagare, ismåsen och i land lever spetsbergsren och den charmerande vita fjällräven. Vi färdas i vårt bekväma expeditionsfartyg. Med utgångspunkt från Longyearbyen seglar vi runt Svalbard, ankrar i majestätiska fjordar med kalvande glaciärer, landstiger på ensliga öar, upplever det unika djurlivet samt besöker valfångsthistoriens Smeerenburg och startpunkten för ingenjör Andrées ballongfärd mot Nordpolen, Danskön. Höga spetsiga berg och vidsträckta områden med stora kalvande glaciärer kontrasterar mot tundrans rika sommarblomning i starka färger.

Läs mer om resan

Under färden runt den största ön Spetsbergen stävar vi mot Sjuöarna i norr och vidare österut ligger Nordaustlandet. Dess vilda natur och rika förekomst av valrossar och isbjörnar som lever på havsisen är en mäktig upplevelse. Söder om Nordaustlandet ligger Edgeöya och Barentsöya, de tredje och fjärde största öarna i arkipelagen med valrosskolonier och minnen från de jägar- och fiskarkulturer som levt här i Arktis pärla.  

På denna expedition hoppas vi komma runt och utforska hela den storslagna Ishavsarkipelagen, tillsammans med våra erfarna och skarpögda polarguider.

Resans färdplan är preliminär. Vår exakta rutt är beroende av väder, vind och isförhållanden. Eventuella ändringar görs av kaptenen och expeditionsledaren för att kunna uppnå de bästa resultaten utifrån de förutsättningar som ges. Ett programblad med den aktuella dagens schema kommer att delas ut ombord. Flexibilitet är nyckeln till framgång.

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Svalbard
 • 2Longyearbyen och till havs
 • 3 - 4Västkustens fågelberg, Smeerenburg & Dansköya
 • 5 - 7Glaciärer & fjordar i packisens välde
 • 8 - 11I isbjörnens rike
 • 12Hemresa
 • Mot Svalbard
  Dag 1

  Mot Svalbard

  Vid ankomst till Longyearbyen (flyg ingår ej) inkvarteras vi på enkelt hotell och har eftermiddag och kväll till eget bruk. Här har du möjlighet att utforska lilla Longyearbyen. Trots litenheten finns en hel del restauranger som kan erbjuda spännande matupplevelser.  (Inga måltider inkluderade) 

 • Longyearbyen och till havs
  Dag 2

  Longyearbyen och till havs

  Efter frukosten, tid på egen hand för att besöka Svalbard Museum eller att se på den livfulla konsten på Galleri Svalbard. Lunch på egen hand i Longyearbyen. I "byens" omgivning brukar man kunna få se den kompakta Svalbardrenen, skärsnäppor och här ersätter snösparvar vår gråsparv på hustaken. Senare på eftermiddagen går vi ombord på vårt expeditionsfartyg Polar Pioneer. På kvällen stävar vi ut genom Isfjorden och uppåt längs kusten av Prins Karls Forland. Här möter vi de första lunnefåglarna, kustlabbarna och kanske några sälar eller vikvalar. (Frukost, middag)  

 • Västkustens fågelberg, Smeerenburg & Dansköya
  Dag 3 - 4

  Västkustens fågelberg, Smeerenburg & Dansköya

  Under dagarna längs västkusten ser vi dess majestätiska glaciärer som Kongsfjorden och Magdalenefjorden. Vi gör landstigningar och strövar runt i den karga, vackra naturen med de spetsiga bergen. På Amsterdamöya ligger Smeerenburg, där vi ser resterna av den boplats där holländska valfångstmän kokade valspäck under 1600-talet. Vi tar oss vidare förbi ”de sju isfjellen” och ankommer till Dansköya där ingenjör Andrée lyfte med sin ballong Örnen mot Nordpolen. I luften svirrar hundratusentals alkekungar som, av och till, faller offer för en storlabb eller vittrut. Under våra landstigningar strövar vi runt i området.  I midnattsolens sken stävar vi vidare och rundar Spetsbergens nordvästra hörn. (Under alla kryssningsdagar ingår helpension) 

 • Glaciärer & fjordar i packisens välde
  Dag 5 - 7

  Glaciärer & fjordar i packisens välde

   Här i norr möter vi packisen där säl, isbjörn och valross lever. Vi njuter av det dramatiska bergslandskapet med planerade landstigningar eller zodiakkryssningar vid Leifdefjorden,  Woodfjorden eller Monacoglaciären. I området kan vi promenera längs stranden eller, för den som orkar och vill, ta oss upp på de höga bergen med vidsträckta vyer över vattnen. Tundran blommar med synbart sköra men livskraftiga örter i gyllene färger. Detta är betesmarker för spetsbergsren och jägarhyttor från fordom ligger utspridda i markerna. Under den ljusa arktiska natten seglar vi österut mot Nordaustlandet. 

 • I isbjörnens rike
  Dag 8 - 11

  I isbjörnens rike

  Väder, vind och isförhållanden avgör helt och hållet vår färdväg nu. Vi utforskar de norra delarna av Hinlopensundet med Murchisonfjorden. Om isen inte är för tjock kan vi gå genom Hinlopensundet med sina fossilrika stenväggar. Alkefjellet är en plats med flera hundrameter höga stentorn som härbärgerar miljontals fåglar och förhoppningsfulla polarrävar håller sig i området. Nu möter vi en annan bild av Svalbard, polaröknens värld med tjocka glaciärfronter.  Om isen tillåter kan vi kryssa längre österut för att ta oss vidare längs Nordaustlandets fjordrika kust. Vi spanar efter Arktis konung, isbjörnen, och dess följeslagare den vackra, kritvita ismåsen. 

  Vår kurs styr söderut mot Edgeöya och Barentsöya, de tredje och fjärde största öarna i arkipelagen. Kring Edgeöya och Barentsöya finns mängder av intressanta historiska och natursköna strandhugg att välja, som den gamla jägarhyttan vid Sundnäset eller Kapp Lee. Om vi har tur ser vi polarräv, tobisgrisslor och kolonier med tretåig mås. Under natten passerar vi sedan Sörkapp  -  Spetsbergens sydligaste punkt. Här kan det löna sig att hålla utkik efter valar och delfiner. Vi rundar Spetsbergen och stävar återigen längs västkusten med Isfjorden och Longyearbyen som mål.

 • Hemresa
  Dag 12

  Hemresa

  Vi tar oss fram ned längs Nordaustlandets östra sida och försöker landa vid Isispynten, Ankomst till Longyearbyen under natten. Efter en tidig frukost blir vi upphämtade för transport till Longyearbyen alternativt direkt till flygplatsen, beroende på flygavgång. 

Båtbeskrivning

 • Vårt expeditionsfartyg Polar Pioneer

  Fartyget Polar Pioneer är robust och isförstärkt, perfekt för expeditioner i Arktiska vatten. Hon byggdes 1985 på Wärtsilävarvet i Finland som ett isförstärkt forskningsfartyg i Sovjetunionens tjänst för forskningsexpeditioner genom isfyllda arktiska vattnen längs landets långa nordkust. År 2000 byggdes Polar Pioneer om, i Sankt Petersburg, för att anpassades till bekväm expeditionskryssning. Fartyget tar max 56 personer vilket borgar för ingående upplevelser av Arktis pärla. En kombinerad bar/bibliotek/lounge för föredrag och trevlig samvaro finns centralt i fartyget. Bastu och sjukstuga finns också ombord. Alla hytter är utsideshytter med runda skeppsventiler.

  Det är gott om plats på de rymliga däcken och det är även tillåtet för passagerarna att besöka bryggan. Här kan vi följa med på kartorna, värma oss och spana efter isbjörnar och sälar på isarna i dåligt väder. Den ryske kaptenen och hans besättning har gedigen erfarenhet av att styra fartyget genom isfyllda polarvatten och fartyget är välrenommerat för polarexpeditioner mycket på grund av dess lättmanövrerbarhet och maskinstyrka

  Den stora kommandobryggan är öppen för alla och ombord finns utmärkta observationspunkter för valar och havsfågel. Flera stabila, smidiga gummibåtar – zodiaker - möjliggör snabba landstigningar och studier av djur och natur i vattnet. Vi har också möjlighet att genomföra intressanta zodiakkryssningar från/till landstigningar eller vid speciella valobservationer.

Resfakta

 • Reslängd

  12 dagar

 • Avresor/Datum

  19 - 30 Juli 2014
  29 Juli - 8 Aug 2014

 • Logi

  I valt hyttalternativ. Första natten i Longyearbyen bor vi på Base Camp Hotel. Ett robust och charmigt hotell mitt i staden, med gångavstånd till affärer och restauranger.

 • Hyttkategorier

  Pris per hytt utan flyg:
  (Vi hjälper gärna till med flygbokning)

  Trebäddshytt, två undre och en övre bädd. Litet bord. Ett runt fönster. Delad dush och WC i korridoren. Yta 15 kvm.
  Pris per person: 39 900 kr.
  Dubbelhytt, med två undre bäddar. Litet skrivbord. Ett runt fönster. Dusch och WC i Korridoren. Yta 15 kvm.
  Pris person: 54 200 kr. 
  Dubbelhytt, med två undre bäddar. Litet skrivbord. Ett vanligt fönster. Egen dusch och WC. Yta 15 kvm.
  Pris person: 62 900 kr.

 • Deltagarantal

  Fartyget kan ta högst 54 passagerare. Resterande deltagare internationell grupp.

 • Resans karaktär

  Expeditionen ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna än normal grundkondition. Landgången och zodiakbåtarna gungar dock vid ombord- och urstigning och det kan stänka en del under färd med zodiakbåtarna. För att kunna göra strövtåg på land gör vi dagligen turer med smidiga och stabila zodiaker/gummibåtar. Landstigningarna sker ibland på stränder med snö och isunderlag. Rederiets erfarenhet och kunnighet om Svalbards vatten gör att vi har de bästa förutsättningarna att genomföra resan på ett bra sätt. Den exakta rutten och landstigningar är helt beroende av rådande is, väder och vindförhållanden. Här råder svår packis under delar av säsongen och gynnsamma förhållanden är helt avgörande för att kunna landstiga på vissa delar av resan. Under augusti brukar normalt en del av packisen i de östra delarna av Svalbard ligga kvar.

  De många engelskspråkiga föredrag som sker ombord ger även en stor kunskap om den flora och fauna som öarna har. Vår svenska grupp kommer att utgöra en del av fartygets internationella publik. 

 • Miljöskyddsavgift ingår

  Vi arbetar tillsammans med lokala företag som är anslutna till branschföreningen AECO och som följer de restriktioner som den norska staten har bestämt för hållbar turism på Svalbard. I resan ingår en statlig miljöskyddsavgift. Genom att besöka Arktis får du perspektiv på och förståelse för vikten av att bevara denna unika och ömtåliga natur, och du ger regionen alternativa intäkter till kol-, mineral-, och oljeutvinning.

 • Fråga Håkan om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 08

 • Fråga Peter om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 02

Resans höjdpunkter

 • Arktis sköna och spröda natur, med ”de spetsiga bergen”, kalvande glaciärerna och de många öarna.
 • Isbjörnar, valrossar och sälar, de imponerande fågelbergen med mängder av alkor.
 • Vi hoppas kunna komma runt hela arkipelagen.
 • De kunniga färdledarna.
 • Expeditionsfartyget Polar Pioneer.
 • Besöket i Longyearbyen.

Priser

 • Pris från

   39.900 kr, exkl. flyg

 • I priset ingår

  - Kryssning 11 dagar ombord på Polar Pioneer i vald hyttkategori
  - Landstigningar samt båtturer
  - Alla lokala transporter, exkursioner enligt programmet
  - Helpension under kryssningen
  - Engelskspråkiga föredrag och bildvisningar under kryssningen
  - En natt på hotell i Longyearbyen innan kryssningen

 • Ingår ej i priset

  Dryck, dricks och mat i Longyearbyen
  Flyg Longyearbyen t/r (fråga oss om hjälp med flygbokning)

Resans höjdpunkter

 • Arktis sköna och spröda natur, med ”de spetsiga bergen”, kalvande glaciärerna och de många öarna.
 • Isbjörnar, valrossar och sälar, de imponerande fågelbergen med mängder av alkor.
 • Vi hoppas kunna komma runt hela arkipelagen.
 • De kunniga färdledarna.
 • Expeditionsfartyget Polar Pioneer.
 • Besöket i Longyearbyen.

Inspiration

 • Artikel från Äventyrsmagasinet

  Vi gled sakta in i packisen och stannade - någon hade skymtat en isbjörn på långt håll och vi stod nu alla knäpptysta ute på däck. 

  Läs mer
 • Rest mycket under mina dagar, men aldrig haft en sån underbar resa.  Allt planerat i detalj! Kanonbra! Bästa resa och upplevelse jag gjort någonsin!

  Maria Nilsson 

 • Äventyrsmagasinet

  Det är vindstilla och det enda ljud som hörs är isflaken som slår mot varandra. Vi är i Högarktis och enstaka valrossar ligger på det iskalla golvet...

  Läs mer
 • Reseinspiration från Äventyrsmagasinet

  På vintern i Arktis kan lufttemperaturen falla ner till under minus 40 grader, men isbjörnen klarar det. 

  Läs mer