Zambia - expedition till södra Afrikas okända vildmarker

En unik och annorlunda vildmarksexpedition till det okända Afrika! Vi besöker några av Afrikas mest svåråtkomliga platser. I liten grupp beger vi oss till Malawi och vidare in i Zambia, där vi får uppleva några av Afrikas mest orörda nationalparker och naturområden. Bland annat besöker vi Bangweulu Swamps som med sina hundratusentals black lechwe vattenbockar är unik i sitt slag. I Kasanka sker varje år en unik företeelse då flera miljoner stora fruktfladdermöss migrerar till parken. Detta tros vara världens största däggdjursmigration och vi får här möjlighet att uppleva detta skådespel. Vi bor i enkla camper mitt ute i det fria, till exempel i North Luangwa, som till alldeles nyligen var stängd för allmänheten. Här finns det mängder av fåglar och djur och vi får en chans att se Afrika som det en gång var.

Pionjärresan till Zambia är ett riktigt vildmarksäventyr. Under några nätter offrar vi lite bekvämlighet till förmån för nära och genuina vildmarksuppleveleser. Vi besöker platser som få har fått se, där naturen är oförstörd och det finns mängder av djur och fåglar. Bland annat kommer vi ha mycket goda chanser att få se stora elefant- och buffelhjordar, Cookson´s gnu och Crawshay´s zebra (båda endemiska), lejonflockar, vårtsvin, impala, hyenor och leoparder. Den fågelintresserade kommer inte bli besviken, det har setts över 400 arter här och vi hoppas få möta den märkliga träskonäbben och mycket annat! Vi färdas i fyrhjulsdrivet safarifordon där alla garanteras fönsterplats.

Läs mer om resan

I South Luangwa National Park, till ytan större än Södermanland, finns närmare 60 olika slags djur och mer än 400 fågelarter. Till South Luangwa kommer få turister, ingen trängsel så vi blir ofta ensamma med våra upplevelser. South Luangwa är kanske den park i Afrika där möjligheten att få se Leopard är som bäst. Här kan vi få höra deras "sågande" läte om natten. Med lite tur hittar våra guider även nattaktiva djur som sibetkatt, piggsvin, honungsgrävling och genett. Vi avslutar kvällarna vid lägerelden med en kall öl under den magnifika Afrikanska stjärnhimlen, till ackompanjemang av lejons rytande, elefanters dova muller eller flodhästars gnäggande - mer safarikänsla kan det inte bli. 

Kasanka National Park är ett okänt naturskyddsområde med en myriad av djur och fåglar. Här får vi möjlighet att se den svårfunna sitatungan, som håller till i träsk och som vi på nära håll kan iaktta från gömslen i närheten av vår camp. Vi har även bra chans att få se skygga bushpigs eller sabelantilop. Varje år mellan oktober och december migrerar flera miljoner fladdermöss till Kasanka. De stora fruktfladdermössen (straw-colored fruit bat) har en vingbredd på 75 cm. I solnedgången sätter de av i stora svärmar för att äta frukter som finns i träden. När de är som flest färgas hela himlen i ett mäktigt skådespel. Kasanka är en av kontinentens bäst bevarade hemligheter, ett svårtillgängligt hörn med orörd vildmark mitt i Afrika.

Bangweulu Swamps är ännu ett spektakulärt våtmarksområde. Unikt för parken är att det finns över 100 000 svarta lechweantiloper här, det enda stället där den svarta lechwen finns - till skillnad från den röda som är mer spridd. Det är också den plats i världen där man lättast kan se träskonäbb. Här tillbringar vi en heldag som avslutas med att vi tar oss till träskonäbbarnas häckningsområde. Vägen hit är ett äventyr i sig, då vi måste paddla eller åka båt och vandra över den flytande vegetationen för att ta oss fram till dem.  

 
North Luangwa National Park är en av resans första höjdpunkter, kanske den allra vildaste och mest svårtillgängliga av nationalparkerna i Zambia. Det över 46 kvadratmil stora North Luangwa var till alldeles nyligen stängt för besökare men vi får nu chansen att uppleva en av Afrikas mest genuina, opåverkade och spännande nationalparker. Här finns stora buffelhjordar, lejonflockar, gnuer, bushbucks, vårtsvin, babianer, pukus, impala, elefanter, hyenor och leoparder. Det finns mycket få vägar, inga fasta camper och det är stor chans att vi inte kommer träffa på några andra besökare under vår vistelse. Vildmark och safari som förr - för dig som söker något annorlunda.

Detta är en riktig vildmarksexpedition, där vi tar oss fram på små vägar och följer hjulspår för att ta oss fram till platser som få andra har besökt. Vi har med oss tält och campingutrustning som vi själva slår upp på platser som är bäst till att komma djur och natur så nära som möjligt. Några nätter bor vi lite bekvämare och "vilar" upp oss på lodge eller fasta tältcamper.    

Tema: Zambia,  Safari & naturesa, engelsktalande safariguide


Klimatkompensation

Klimatkompensation

Trees of Hope, Malawi
Du som reser till södra Afrika kan klimatkompensera för din flygresa genom Clinton Foundations trädplantering i Malawi. Träden binder koldioxid och förhindrar erosion. Fruktträd ger dessutom stabila skörder även i områden där regn- och torrperiod har kommit att påverkas av klimatförändringarna. En viktig del i projektet är att engagera och utbilda människorna som bor på landsbygden i Malawi för att bidra till positiv utveckling i byarna. 

Större karta

Reseprogram

 • DagAktivitet
 • 1Mot Malawi och Zambia
 • 2Ankomst Lilongwe, Malawi
 • 3På väg - Vildmarkscamping
 • 4North Luangwa National Park
 • 5North Luangwa Nationalpark
 • 6Kapishya Hot springs
 • 7Kasanka National Park
 • 8Kasanka National Park
 • 9Bangweulu Swamps
 • 10Bangweulu Swamps
 • 11Mutinondo
 • 12South Luangwa National Park
 • 13South Luangwa National Park
 • 14Lilongwe - Hemresa
 • 15Åter i Sverige
 •  Observera
 • Dag 1

  Mot Malawi och Zambia

  Flyg från Arlanda vid 19-tiden med Ethiopian Airlines. Vi flyger över natten och byter plan i Addis Abeba på morgonen.

 • Dag 2

  Ankomst Lilongwe, Malawi

  Från Addis Abeba flyger vi vidare till Malawi med ankomst i Lilongwe vid 13-tiden. På flygplatsen möts vi av vår lokala samarbetspartner för transport till Mafumu Lodge där vi bor den första natten. Här har vi bra standard och faciliteter. Lodgen ligger i utkanten av Lilongwe, i ett lugnt och mysigt område med gröna gräsmattor och fågelkvitter runtomkring. Efter turgenomgång har vi kvällen på egen hand.

 • Dag 3

  På väg - Vildmarkscamping

  Vi äter tidig frukost, ser över vår packning en sista gång innan vi lastar vårt fordon och beger oss av norrut. Efter några timmar tar vi oss över gränsen till Zambia och fortsätter sedan västerut i riktning mot North Luangwa. Framåt 16-tiden väljer vi en bra plats där vi slår upp vårt läger för natten. Innan vi kryper in i våra tält samlas vi kring lägerelden för middag. Vi campar enbart med de allra nödvändigaste faciliteterna, precis som förr i tiden.

 • Dag 4

  North Luangwa National Park

  North Luangwa  är ett av Zambias mest intressanta och svårtillgängliga områden. Orört och oexploaterat med få vägar och inga permanenta tältcamper eller lodger. Till alldeles nyligen var parken helt stängd för allmänheten. Här ges vi den mest genuina och sanna afrikanska vildmarksupplevelse man kan tänka sig. Det bästa med att besöka North Luangwa är alla de möjligheter vi får att se Afrika som det en gång var. Det vilda Afrika. Chansen att vi är de enda som är på besök är mycket god. Området är känt för sina buffelhjordar, stora lejonflockar, gnuer, bushbucks, vårtsvin, babianer, pukus, impala, elefanter, hyenor och leoparder. Vi kör en kortare sträcka till flodpassagen, kör upp safarijeepen på en ponton som tar oss över och in i North Luangwa. Vi följer floden söderut och sedan inåt parken mot Buffalo Camp. Samtidigt är vi hela tiden på spaning efter djur och fåglar då vi gör gamedrive längs vägen. Buffalo camp är en liten och intim camp som endast beståer av sex små stugor, strategiskt placerade med utsikt över Mwaleshifloden. Här omges vi av vidsträckta slätter, böljande kullar och skogar. Campen plockas ner efter säsongens slut och byggs upp på nytt varje år.

 • Dag 5

  North Luangwa Nationalpark

  I dag gör vi en gamewalk - kanske den mest spännande promenad vi någonsin kommer göra i Afrika. Uppbackad av erfarna assistenter tar vår mycket kunniga guide med oss ut i vildmarken till fots. Vi får en insikt i det vilda Afrika som aldrig förr. Vår guide berättar och förklarar om växter, buskar, insekter, fåglar, vilt och naturfenomen av olika slag. Det är spännande och pulsen slår ofta lite extra när vi vandrar utan jeepens skydd, mitt ute i vildmarken. Vi tar oss tillbaka till campen för lunch och några timmars vila innan vi under eftermiddagen ger oss ut på nytt. I samband med solnedgången blir vi sedan upphämtade för transport tillbaka till campen och får då uppleva hur denna storslagna plats ter sig nattetid. 

 • Dag 6

  Kapishya Hot springs

  Efter frukost återvänder vi mot huvudvägen och kör norrut mot Kapishya. Längs Manshafloden finns varma källor på flodbankerna där det svavelfria vattnet är varmt och behagligt. Vi kan sitta en stund, låta ömma och spända muskler slappna av och vila. När vi slagit upp vår lägerplats åker vi till anrika Shiwa Ngandu Estate, ett gods i gammal engelsk stil, mitt i vildaste Afrika. Godset har en rik historia och härliga omgivningar. I området har man bland annat sett över tvåhundra fågelarter och djurlivet är stort. Om tiden tillåter gör vi en guidad vandring här under eftermiddagen.    

 • Dag 7

  Kasanka National Park

  Vi bryter upp campen och kör de ca två timmarna till Mpika. Här stannar vi någon timme för att bunkra upp med förnödenheter innan vi fortsätter till Kasanka National Park. Parken ligger en bit utanför de vanliga safaristråken och är mindre besökt. I detta prisbelönta naturskyddsområde finns en myriad av fåglar och däggdjur, där många av arterna är svåra att se på andra platser. Här får vi bland annat chans att se sitatunga, svsårsedda bushpigs, sabelantilop och mängder av elefanter och bufflar.Vi övernattar i en enkel camp med vildmarkstoalett och sk bush-dusch. I träskmarken framför campen har den lilla sitatungan och andra djur sina hem. Vi kan sitta i små gömslen med utsikt över träsken och sjön för att iaktta dem på nära håll. Till kvällen förbereder vår kock ännu en fantastisk middag under den stjärnklara himlen.

 • Dag 8

  Kasanka National Park

  I dag utforskar vi området både till fots och med gamedrives. Vi gör vandringar och åker längre bort i vår safarijeep, för att täcka in så stor del av området som vi kan. Varje år mellan oktober och december migrerar flera miljoner fladdermöss till Kasanka. De stora fruktfladdermössen (straw-colored fruit bats) har en vingbredd på uppemot 75 cm. I solnedgången sätter de av för att äta frukter som finns i träden så här års. När de är som flest färgas hela himlen svart orange i ett mäktigt skådespel. Kasanka är en av Afrikas bäst bevarade hemligheter, ett svårtillgängligt hörn av orörd vildmark.

 • Dag 9

  Bangweulu Swamps

  Vi packar ihop campen under de tidiga morgontimmarna för att komma iväg så tidigt som möjligt. Ett stopp vid trädet där missionären och upptäcksresanden David Livingstone dog 1873 - och man sedan begravde hans hjärta - innan vi fortsätter ca 10 mil till Bangweulu. En behaglig, varierande och intressant resa norrut. Just nu färdas vi i en av Afrikas mest spektakulära vildmarker med ett fantastiskt djurliv. Unikt är bland annat att det finns över 100 000 black lechwe vattenbockar. Till skillnad från den vanligare, röda lechwen, som är mer spridd. 


 • Dag 10

  Bangweulu Swamps

  Bangweulu är också ett av det ställen i Afrika där man har bäst möjlighet att få se den märkliga träskonäbben. När träsken torkar upp ser man på fågel kring några av de många vattensamlingar som återstår, där lockar ett aptitretande lager av fisk och sniglar. Det finns en otrolig mångfald av vatten- och slättfåglar, men också elefanter, bufflar, tsessebeantiloper, reedbuck, oribi och sitatunga. Man behöver inte vara fågelfantast för att uppskatta Bangweulu! Vi tillbringar hela dagen här. Bland annat gör vi en utflykt till platsen där träskonäbben har sina häckningsplatser. Att komma hit är ett äventyr i sig då vi måste åka bil, paddla kanot eller åka båt samt vandra över den flytande vegetationen för att nå fram till dem. Ansträngningen är väl värd mödan! 

 • Dag 11

  Mutinondo

  Efter frukost lämnar vi Bangweulu och beger oss ut mot "the Great north road". Med sitt läge, mitt ute i obebodd afrikansk vildmark, utgör Mutinondo en avkopplande och lugn oas. På vägen hit färdas vi genom skogar, över sandiga flodbäddar, förbi avlägsna platser som väldigt få personer har besökt. Det är sällsynt med andra fordon och transporten blir en upplevelse i sig. Väl framme i Mutinondo, belägen just utanför South Luangwas västra sida, möts vi av massiva granitberg, mioboskogar, kristallklara floder, vattenfall och vackra gläntor. Vår vildmarkscamp är placerad i en skogslänta och utrustad med varmvattendusch och köksområde. Vi kommer fram under eftermiddagen och har tid till att utforska platsen till fots. Samtidigt förbereder vår kock ännu en härlig middag som vi sedan avnjuter tillsammans.

 • Dag 12

  South Luangwa National Park

  Det tar ungefär 5 h från Mutinondo till det att vi når South Luangwas norra port. Härifrån kör vi igenom parken, känd för sin enorma variation och stora utbud av djur och fåglar. Vi tar en lunchpaus innan vi fortsätter utforska djur och fågelliv på vår väg till Thornicroft lodge, dit vi kommer fram under eftermiddagen. Här bor vi i enkla men stora och bekväma sk Hemmingwaytält med sängar, dusch och toalett. Vi har utsikt över Luangwaflodens vida stränder, precis i anslutning till en lagun dit djur och fåglar brukar komma för att svalka av sig och släcka törsten. Campen omges av breda sandiga flodstränder, blandskogar och savanner med elefanter, antiloper och flodhästar som närmaste grannar. På eftermiddagen kan man ta ett dopp i campens swimmingpool innan det är dags att sätta sig till bords för middag ute i det fria, med utsikt över floden. Efter middagen kan vi sen sitta vid elden och tyda södra halvklotets stjärnbilder.

 • Dag 13

  South Luangwa National Park

  Vi stiger upp i gryningen ackompanjerade av fåglarnas intensiva kör. Efter en rejäl frukost är det dags att ge sig ut på morgonsafari. Luangwa är ett av världens bästa viltområden, inte minst känt för sina leoparder. Här får vi också chansen att träffa på den ovanliga Thornicrofts giraff, stora elefanthjordar, vattenbufflar, gnuer, lejon och flodhästar. I de torrare områdena kan man möta hyena, serval, schakal, zebra, buffel, babianer och Afrikansk vildhund. Parken hyser dessutom de magnifika sabel- och roanantiloperna även om de är svåra att få se. Fågelintresserade blir inte besvikna då över 400 arter finns i parken. Det finns gott om både stora och färggranna fåglar som hägrar, tranor, biätare och blåkråkor. I skyn seglar örnar och gamar och många andra slags rovfåglar. Efter några timmars vila, med lunch och kanske ett dopp i poolen, åker vi ut på storviltspaning igen under eftermiddagen. När vi kommer tillbaka kan vi tillbringa kvällen vid restaurangen eller den egna terrassen och spana efter djur och fåglar på flodbäddarna. Vi bjuds på en god middag och kan sedan diskutera dagens alla upplevelser kring lägerelden. På natten kan du sen ligga i din bungalow och lyssna på alla spännande ljud, kanske lejonen ryter i fjärran eller en fiskuv ropar vid floden.

 • Dag 14

  Lilongwe - Hemresa

  Fullmatade med häftiga uppleveleser och minnen för livet beger vi oss åter till den Malawiska gränsen och vidare mot Lilongwe. Det är dags att säga adjö till Afrika för denna gång. Vi äter lunch på väg till flygplatsen och lämnar Lilongwe under eftermiddagen. Efter byte i Addis Abeba under kvällen flyger vi vidare mot Stockholm över natten. 

 • Dag 15

  Åter i Sverige

  Ankomst på Arlanda vid 07-tiden

 • Observera

  Som alltid är programmet preliminärt och vissa dagar kan komma att justeras tidsmässigt eller av logistiska skäl. 

Boende

 • Mafumo Lodge Lilongwe

  Mafumo lodge ligger i utkanten av Lilongwe, i ett lugnt och mysigt område med gröna gräsmattor och fågelkvitter runtomkring. Här har vi bra standard och faciliteter. 

  Kontaktuppgifter

  • Mafumo Lodge Lilongwe
  • Lilongwe

 • Thornicroft camp

  I Thornicroft camp bor vi enkla med stora och bekväma Hemmingwaytält. Med sängar, dusch och toalett. Vi har utsikt över Luangwaflodens vida stränder, precis i anslutning till en lagundit djur och fåglar brukar komma för att svalka av sig och släcka törsten. 

  Kontaktuppgifter

  • Thornicroft camp
  • South Luangwa, Zambia

 • Zambia - Vildmarkscamp

  Vildmarkscamp där vi bor enkelt i tvåmannatält, med endast de mest nödvändiga faciliteterna. Så som vildmarkstoalett och bush-dush. I gengäld får vi en fantastisk närhet till djur och natur.

  Kontaktuppgifter

  • Zambia - Vildmarkscamp

 • Buffalo camp North Luangwa

  Buffalo camp är en liten och intim camp med endast sex chalets, strategistkt placerade med utsikt över Mwaleshifloden. Omgivningarna består av vidsträckta slätter, böljande kullar och skogar. Campen är enkel  och plockas ned efter varje säsong och byggs upp inför nästa igen. 

  Kontaktuppgifter

  • Buffalo camp North Luangwa
  • North Luangwa

Resfakta

 • Reslängd

  15 dagar

 • Avreseort

  Stockholm
  Köpenhamn och Göteborg på förfrågan

 • Avresor/Datum

  21 Oktober - 4 November

 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring

  Kan tecknas genom oss. Vi förmedlar ERV´s avbeställningsskydd och försäkringar. 

 • Logi

  För campingnätterna behövs sovsäck. Detta kan hyras för 8 USD/dag genom vår samarbetspartner i Afrika. 

 • Klimat

  Bästa säsong april - mitten av november.  

 • Resans karaktär

  Resan passar för den som vill göra en safari utöver det vanliga och prioriterar närheten till djur och natur före lyx och flärd. Man förväntas hjälpa till med vissa campingbestyr som bland annat att slå upp och ta ner tältet. 

 • Klimatkompensera

  Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

 • Visum

  Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

 • Fråga Peter om resan

  Vi har besökt våra resmål. Om du har frågor om just denna resa kan du kontakta mig.

  08-55 60 69 02

Resans höjdpunkter

 • South Luangwa är berömt för sina leoparder samt unika slags giraffer och sebror. Här finns gott om flodhästar, bufflar, elefanter, lejon och fjorton olika slags antiloper!
 • North Luangwa som till alldeles nyligen var stängt för besökande. Nu får vi möjlighet att besöka denna orörda och djurrika park.
 • Banguelu Swamps med över 100 000 svarta lechwe antiloper och bästa möjlighet att få se träskonäbb
 • Svårtillgängliga Kasanka Nationalpark med mängder av djur och fåglar samt god möjlighet att få uppleva världens kanske största däggdjursmigration då miljontals fladdermöss kommer hit mellan oktober - december.
 • Avlägsna vildmarkscamper med fantastiska lägen och närhet till djur och natur. Vi upplever Afrika som det en gång var - det riktiga Afrika!
 • Lugna och fridfulla Mutinondo med vattenfall, kristallklara floder och vackra gläntor

Priser

 • Pris från

  42 800kr • Enkelrumstillägg

  Min 7 pax

 • I priset ingår

  - Flyg från Stockholm till Lilongwe (Malawi), inkl. skatter
  - Alla lokala tranporter i safarifordon
  - Safari i flera unika nationalparker
  - Helpension förutom ankomstdagen
  - Kunnig engelsktalande naturguide och kock 
  - All campingutrustning
  - Alla skatter och avgifter
  - Madrasser och kuddar för nätterna vi campar
  - Aktiviteter i programmet 

 • Ingår ej i priset

  Visum till Zambia och Malawi för dubbel inresa. Ordnas enklast på plats (Malawi 150 USD för multipla, Zambia 50 USD)
  Drycker, vaccinationer, dricks och sovsäck

Resans höjdpunkter

 • South Luangwa är berömt för sina leoparder samt unika slags giraffer och sebror. Här finns gott om flodhästar, bufflar, elefanter, lejon och fjorton olika slags antiloper!
 • North Luangwa som till alldeles nyligen var stängt för besökande. Nu får vi möjlighet att besöka denna orörda och djurrika park.
 • Banguelu Swamps med över 100 000 svarta lechwe antiloper och bästa möjlighet att få se träskonäbb
 • Svårtillgängliga Kasanka Nationalpark med mängder av djur och fåglar samt god möjlighet att få uppleva världens kanske största däggdjursmigration då miljontals fladdermöss kommer hit mellan oktober - december.
 • Avlägsna vildmarkscamper med fantastiska lägen och närhet till djur och natur. Vi upplever Afrika som det en gång var - det riktiga Afrika!
 • Lugna och fridfulla Mutinondo med vattenfall, kristallklara floder och vackra gläntor